Algoritmet e fuqishme të përdorur nga Netflix, Amazon dhe Facebook mund të “Deshifrojnë Gjuhën e Kancerit dhe Alzheimerit”

Inteligjenca Artificiale mund të “parashikojë” gjuhën biologjike të kancerit dhe sëmundjeve neurodegjenerative si Alzheimer, kanë zbuluar shkencëtarët. Të dhënat e shumta të grumbulluara gjatë dekadave të hulumtimit u futën në një model të gjuhës kompjuterike për të parë nëse inteligjenca artificiale mund të bëjë zbulime më të përparuara sesa njerëzit. Akademikët në St John’s College, Universitetin e Cambridge, zbuluan se teknologjia e të mësuarit makinerik mund të deshifronte gjuhën biologjike të kancerit, Alzheimerit dhe sëmundjeve të tjera neurodegjenerative. Studimi i […]

Ushtria Franceze teston qen robot për operacione luftarake

Testi kishte për qëllim të kontrollonte përshtatshmërinë e tyre për përdorim. Ata duan të përgatisin ushtarë për të ardhmen. Ushtria franceze mori përforcime nga qeni robot Boston Dynamics “Spot” gjatë një misioni provë. Me sa duket roboti supozohet të përdoret për zbulim. Boston Dynamics u kritikua vazhdimisht, për shkak të përdorimit të tij si një “qen policie”. Siç tregojnë fotografitë dhe videot e provës në Twitter, kursantët në Spéciale Militaire de Saint-Cyr duhet të jenë të përgatitur për sfidat e […]

NASA kërkon të krijojë një bateri më të mirë dhe më të sigurt me SABERS

 Trajtimi i çështjeve të baterisë me telefonët, tabletët ose laptopët tanë mund të jetë zhgënjyese. Megjithëse bateritë janë kudo në jetën e përditshme, Akoma shumë pësojnë prishje dhe dëmtime. Shqetësimi i vogël për nevojën e ngarkimit të tyre më shpesh mund të kthehet në riparime të kushtueshme ose në blerjen e një pajisjeje të re fare. Bateritë në pajisjet elektronike më të mëdha, si hoverboards ose makinat, madje mund të marrin flakë. Tani, me theks të shtuar në qëndrueshmërinë e […]

Zbulimi i madh i materialit të ri mund të jetë çelësi i elektronikës revolucionare, transparente

Plotësimi i një hapësire të madhe boshe në spektrin e materialeve. Një studim i ri, këtë javë, mund të hapë rrugën për gjeneratën e ardhshme: pajiset elektronike transparente. Pajisjet e tilla transparente potencialisht mund të integrohen në xham, në ekranet fleksibël dhe në lentet smart të kontaktit, duke sjellë në jetë pajisje futuriste që duken si produkt i trillimeve shkencore. Për disa dekada, studiuesit kanë kërkuar një klasë të re të elektronikës të bazuar në okside gjysmëpërçuese, transparenca optike e […]

Arkeologët përdorin Inteligjencën Artificiale për Analizën Moderne të Artit Shkëmbor

Inteligjenca Artificiale hap dyer të reja në arkeologji Arti shkëmbor i figurave njerëzore i krijuar për mijëra vjet në Arnhem Land është hedhur përmes një studimi transformues të mësimit të makinës për të analizuar ndryshimet e stilit me kalimin e viteve. Duke punuar me Pronarët Tradicionalë të Mimal dhe Marrku të zonës së lumit Wilton në Top End të Australisë, studiuesit e Australisë Jugore të udhëhequr nga arkeologu i Universitetit Flinders, Dr Daryl Wesley, kanë marrë një vështrim më të […]

Si të stërvitni një robot (duke përdorur inteligjencën artificiale dhe super kompjuterët)

  Shkencëtarët kompjuterikë të UT Arlington përdorin sisteme TACC për të gjeneruar objekte sintetike për trajnimin e robotëve. Para se të bashkohej me Universitetin e Teksasit në Arlington si Asistent Profesor në Departamentin e Shkencës dhe Inxhinierisë Kompjuterike dhe të themelonte Laboratorin Robotik të Vizionit atje, William Beksi internoi në iRobot, prodhuesi më i madh në botë i robotëve të konsumit (kryesisht përmes vakumit të tij robotik Roomba). Për të lundruar në mjediset e ndërtuara, robotët duhet të jenë në […]

Si të kontrolloni nëse të dhënat tuaja personale janë publikuar nga hakimi i fundit i bërë në Facebook?

Të dhënat e 533 milionë përdoruesve të Facebook janë në dispozicion të publikut në internet që nga e shtuna. Të dhënat japin informacion në lidhje me numrat e telefonit, emrin, datën e lindjes, vendbanimin, statusin e marrëdhënies dhe, në disa raste, adresat e postës elektronike. Kushdo që dëshiron të kontrollojë nëse të dhënat e tyre kanë rrjedhur tani mund ta bëjë këtë përmes platformës “Have i been powned?“ Siç njoftoi operatori i faqes në internet, Troy Hunt në Twitter , […]

Shkencëtarët bëjnë përparime drejt epërsisë kuantike

Një ekip kërkimor ruso-gjerman ka krijuar një sensor kuantik që lejon aksesin në matjen dhe manipulimin e defekteve individuale me dy nivele në kjubit (qubit). Studimi nga NUST MISIS, Qendra Kuantike Ruse dhe Instituti i Teknologjisë Karlsruhe, botuar në npj Quantum Information, mund të hapë rrugën për kompjuterizimin kuantik. Në kompjuterizimin kuantik, informacioni është i koduar në kjubit. Kjubit (ose bit kuantik), analogu mekanik kuantik i një biti klasik, janë sisteme koherente me dy nivele. Një modalitet kryesor kjubit sot […]

Nga një dritare në një pasqyrë: Materiali i ri hap rrugën për kompjuterë më të shpejtë

Kërkimet e drejtuara nga Laboratori Cavendish në Universitetin e Kembrixhit kanë identifikuar një material që mund të ndihmojë në trajtimin e shpejtësisë dhe energjisë, dy sfidat më të mëdha për kompjuterët e së ardhmes. Kërkimet në fushën e kompjuterave të bazuar në dritë; përdorimi i dritës në vend të energjisë elektrike duke kaluar përtej kufijve të kompjuterëve të sotëm; po lëvizin shpejt, por pengesat mbeten në zhvillimin e kalimit optik, proçesi me të cilin drita do të “fikej” dhe “ndizej” […]

Një robot që “vret viruset” është duke u testuar në aeroplanët zviceranë

Një robot që “vret viruset” me dritë ultraviolet është duke u testuar në aeroplanët zviceranë në mënyrë që të rikthejë besimin e pasagjerëve dhe të ringjallë industrinë e aviacionit që po vuan pasojat e pandemisë COVID-19. Reuters raporton se kompania zvicerane “UVeya” aktualisht po kryen prova të tilla të robotit të saj me kompaninë e aeroportit “Dnata” në aeroplanët “Embraer” “Helvetic Airways”, një kompani ajrore charter në pronësi të miliarderit zviceran Martin Ebner. “Prodhuesit e aeroplanëve duhet të certifikojnë më […]