Kamerat e vogla të NASA-s për të parë Zbarkuesin Komercial ndërsa formon krateret në Hënë

Kamerat e vogla të NASA-s për të parë Zbarkuesin Komercial ndërsa formon krateret në Hënë

Ky aparat i vogël i zi duket si diçka nga një film spiunazhi; lloji i pajisjes që dikush mund të përdorë për të kapur fotografi diskrete të dokumenteve konfidenciale.

Është rreth sa gjysma e madhësisë së një miu kompjuteri.

Por të vetmin spiunim që ky aparat fotografik, katër prej tyre në fakt, do të bëjë është për studiuesit e NASA-s për të parë se çfarë ndodh nën një anije kozmike teksa zbret në Hënë.

Është një teknologji e vogël me një emër të madh: Kamera Stereo për Studime Lunar Plume-Surface, ose shkurtimisht SCALPSS, dhe do të udhëtojë për në Hënë në 2021 si një ngarkesë në bordin e një anije kozmike intuitive Machines Nova-C zbarkues hënor. Intuitive Machines është një nga dy kompanitë amerikane që do të prodhojnë teknologji dhe eksperimente shkencore në sipërfaqen e hënës më vonë gjatë këtij viti si pjesë e iniciativës së Shërbimeve të Ngarkesës Hënore të NASA-s (CLPS). SCALPSS do të sigurojë të dhëna të rëndësishme në lidhje me kraterin e formuar nga shtëllungat e gazit të raketave të zbarkuesit ndërsa bën dhe uljen e tij përfundimtare në sipërfaqen e Hënës.

Si pjesë e programit Artemis, NASA do të dërgojë robotë dhe njerëz për të studiuar Hënën më shumë se kurrë më parë. Agjensia ka në plan të krijojë eksplorim të qëndrueshëm të hënës deri në fund të dekadës dhe ka përshkruar konceptin e saj të Artemis Base Camp për Polin e Jugut hënor. Zbarkuesi mund të dorëzojë ngarkesa të shumta shumë afër njëri-tjetrit. Të dhëna të tilla si ato nga SCALPSS do të ndihmojnë modelet kompjuterike që informojnë uljet pasuese.

“Ndërsa dërgojmë ngarkesa më të mëdha dhe më të rënda dhe përpiqemi t’i ulim gjërat në afërsi të njëri-tjetrit, së pari në Hënë pastaj në Mars, kjo aftësi për të parashikuar ndikimet e uljes është shumë e rëndësishme.”- tha Michelle Munk, hetuesja kryesore për SCALPSS në NASA Langley Research Center në Hampton, Virginia.

Katër kamerat SCALPSS, të cilat do të vendosen rreth bazës së zbarkuesit komercial, do të fillojnë të monitorojnë formimin e kraterit nga momenti i saktë që gazi i nxehtë i motorit fillon të ndërveprojë me sipërfaqen e Hënës.

“Nëse nuk e shihni kraterin kur fillon të formohet, nuk mund ta modeloni në të vërtetë,”- tha Munk. “Ju duhet të keni çastin e fillimit dhe të fundit dhe pastaj mund të kuptoni se çfarë ka ndodhur, në mes.”

Kamerat do të vazhdojnë të kapin imazhe derisa të përfundojë ulja. Këto imazhe stereo përfundimtare, të cilat do të ruhen në një njësi të vogël të ruajtjes së të dhënave në bord përpara se të dërgohen në zbarkues për zbritje përsëri në Tokë, do t’i lejojnë studiuesit të rindërtojnë formën dhe vëllimin përfundimtar të kraterit.

Testimi për të karakterizuar kamerat dhe lentet SCALPSS u zhvillua vitin e kaluar në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Marshall të NASA-s në Huntsville, Alabama. Studiuesit kryen teste të shtrembërimit radial, fushës së shikimit dhe thellësisë së fokusit, ndër të tjera. Ata gjithashtu drejtuan modele analitike për të karakterizuar më mirë se si do të performojnë kamerat. Zhvillimi i ngarkesës aktuale SCALPSS u krye në Langley. Gjatë verës, studiuesit ishin në gjendje të hynin në laborator për të mbledhur ngarkesën dhe për të kryer teste të vakumit termik dhe dridhjeve.

Ky akses në laborator përfshin miratimin e veçantë nga zyrtarët në Langley, i cili aktualisht po u jep akses vetëm punonjësve thelbësorë dhe projekteve me përparësi të lartë për t’i mbajtur punonjësit të sigurt gjatë pandemisë në vazhdim të COVID-19. SCALPSS ishte një nga projektet e para që u kthye në qendër. Para se ta bënin atë, objektet duhej të kalonin vlerësimet e sigurisë dhe rrezikut. Dhe ndërsa ishte në qendër, ekipit iu desh të ndiqte masa të rrepta sigurie COVID-19, të tilla si mbajtja e maskave dhe kufizimi i numrit të njerëzve që mund të ishin në një dhomë në të njëjtën kohë. Qendra siguroi gjithashtu akses të gjerë në pajisjet mbrojtëse personale dhe pastruesit e duarve.

Hardware SCALPSS përfundoi në fund të tetorit dhe do të dorëzohet tek Makinat Intuitive në Shkurt.

“Zhvillimi dhe testimi për projektin u kryen me një ritëm mjaft të shpejtë me fonde shumë të kufizuara,” tha Robert Maddock, menaxher i projektit SCALPSS. “Ky ka të ngjarë të ishte një nga projektet më sfiduese për të cilin ka punuar ndonjëherë dikush në ekip.”

Por Munk, Maddock dhe i gjithë ekipi i projektit i kanë përqafuar këto sfida sepse ata e dinë që imazhet që mbledhin këto kamera të vogla mund të kenë efekte të mëdha ndërsa NASA përgatitet për një kthim të njerëzve në Hënë si pjesë e programit Artemis.

“Të jesh në gjendje të marrësh të dhëna fluturimi dhe të azhurnosh modele dhe të ndikosh në dizajne të tjera, është vërtet motivuese dhe shpërblyese,”- tha Munk.

Ekipi SCALPSS tashmë ka filluar zhvillimin e një ngarkese të dytë të quajtur SCALPSS 1.1. Ajo do të dërgohet nga një tjetër zbarkues komercial CLPS në një rajon jo-polar të Hënës në 2023 dhe të mbledhë të dhëna të ngjashme me paraardhësin e saj. Do të ketë gjithashtu dy kamera shtesë për të marrë imazhe stereo me rezolucion më të lartë të zonës së uljes para se të fillojnë ndërveprimet e gazit të motorit, gjë që është kritike për modelet analitike në krijimin e kushteve fillestare për ndërveprimet.

Programi Artemis i NASA-s përfshin dërgimin e një kompleti instrumentesh të reja shkencore dhe demonstrimeve të teknologjisë për të studiuar Hënën, uljen e gruas së parë dhe burrit tjetër në sipërfaqen hënore në 2024 dhe krijimin e një pranie të qëndrueshme deri në fund të dekadës. Agjencia do të shfrytëzojë përvojën dhe teknologjitë e saj në Artemis për t’u përgatitur për kërcimin e ardhshëm gjigand të njerëzimit: dërgimin e astronautëve në Mars që në vitet 2030.

Kamerat e vogla të NASA-s për të parë Zbarkuesin Komercial ndërsa formon krateret në Hënë

Postime te ngjashme