Keni humbur bagazhet ndonjëherë? Për të shmangur këtë, linjat ajrore po bëjnë investime të mëdha në teknologji

Keni humbur bagazhet ndonjëherë? Për të shmangur këtë, linjat ajrore po bëjnë investime të mëdha në teknologji

“Linjat ajrore nuk janë zakonisht shumë të mira në teknologjinë e informacionit”, thotë Pascal Buchner, zyrtari kryesor i informacionit i Shoqatës Ndërkombëtare të Transportit Ajror (IATA) – shoqata tregtare për linjat ajrore në botë.

Dhe kushdo që ka humbur bagazhet, ose fluturimi i tij është vonuar, ndoshta do të pajtohet, thuhet në një shkrim të BBC.

Por linjat ajrore po “vënë bast” se mund të përmirësojnë situatën duke bërë investime të mëdha në teknologji.

“Tani e dimë që të dhënat janë burimi kryesor i performancës për linjat ajrore”, thotë Buchner.

Nga mirëmbajtja parashikuese, trajtimi i bagazhit dhe gjurmimi i ngarkesave deri te menaxhimi i stafit dhe programet e “besnikërisë së klientit”, të dhënat – dhe si analizohen të gjitha këto informacione – janë bërë me shpejtësi një nga faktorët më të rëndësishëm në përcaktimin se si një kompani ajrore funksionon me sukses.

“Gjatë një udhëtimi të vetëm, një pasagjer mund të ndërveprojë me deri në 10 subjekte të ndryshme – nga linjat ajrore, qeveria, personat që merren deri në të paktën dy aeroporte – të gjitha këto kërkojnë shkëmbimin e sigurt të të dhënave për bagazhet, fluturimet dhe dokumentet e udhëtimit”, tregon Jacques Demael, nënkryetar i lartë i strategjisë dhe mbështetjes së biznesit në SITA, një firmë globale e IT e përqendruar në aviacion me seli në Gjenevë.

Dhe sipas Demael, sasia e të dhënave të ndara në të gjithë industrinë ka “shpërthyer” gjatë viteve të fundit.

Ndërsa udhëtarët mund të mos jenë të vetëdijshëm për këtë, një udhëtim i qetë varet kryesisht nga të dhënat, nga ndarja e dokumentacionit të udhëtimit deri te monitorimi i rrjedhës së bagazhit midis aeroporteve.

“Aftësia për të gjurmuar çantën tuaj nëpër hapa të shumtë në udhëtim dhe për të ndarë atë informacion zvogëlon ndjeshëm mundësinë që çanta juaj të mos trajtohet mirë”, thotë Z. Demael, duke shpjeguar se përdorimi i të dhënave për gjurmimin e bagazhit i çon linjat ajrore në nivele përmirësimi deri në 66%.

“Këto përmirësime kanë rezultuar në uljen e niveleve të keqpërdorimit të bagazhit globalisht gjatë dekadës së fundit”.

Por, pavarësisht nga përmirësimet, ka ende punë për të bërë.

Një raport i vitit 2020 nga SITA zbuloi se në vitin 2019, 25.4 milionë bagazhe u trajtuan keq në të gjithë globin, duke i kushtuar industrisë së transportit ajror afro 2.5 miliardë dollarë.

Postime te ngjashme