Minierave-Droni që paloset mund të veprojë në hapësira të paarritshme të minierave Inspektimi i minierave të vjetra është një biznes i rrezikshëm. Për njerëzit, minierat mund të jenë vdekjeprurëse: të prirura për rëniet e gurëve dhe të mbushura me gazra të dëmshme. Robotët mund të shkojnë atje ku njerëzit mund të asfiksohen, gjithashtu mund të arrijnë sipërfaqe të paarritshme nga njeriu.

Droni që paloset mund të veprojë në hapësira të paarritshme të minierave

Inspektimi i minierave të vjetra është një biznes i rrezikshëm. Për njerëzit, minierat mund të jenë vdekjeprurëse: të prirura për rëniet e gurëve dhe të mbushura me gazra të dëmshme. Robotët mund të shkojnë atje ku njerëzit mund të asfiksohen, gjithashtu mund të arrijnë sipërfaqe të paarritshme nga njeriu.

Tani, studiuesit në MB, të udhëhequr nga Headlight AI, kanë prodhuar një dron që mund të hedhë dritë në errësirë. Me emrin Prometeu, ky dron mund të hyjë në një minierë përmes një hapësire jo më të madhe se një top futbolli, përpara se të hapë krahët dhe të fluturojë rreth zbrazëtisë. Sapo të jetë atje poshtë, ai mund të përdorë ngarkesën e tij të pajisjeve të skanimit për të hartuar minierat ku as njerëzit dhe as robotët nuk mund të shkojnë aktualisht. Kjo, shpresojnë studiuesit, mund ta bëjë inspektimin e minierave më të shpejtë dhe më të lehtë. Ekipi i Prometheus publikoi modelin e tij në nëntor në revistën Robotics.

Inspektimi i minierave mund të duket si një detyrë e vërtetë për t’u shqetësuar, pasi minierat e vjetra mund të shemben, duke shkaktuar që toka të fundoset dhe të dëmtojë ndërtesat pranë. Eshte një kërcënim i madh: firma gjeoteknike e inxhinierisë Geoinvestigate, me qendër në Anglinë Verilindore, vlerëson se rreth 8 përqind e të gjitha ndërtesave në MB janë në rrezik nga ndonjë prej mijëra minierave të braktisura të qymyrit pranë sipërfaqes së vendit. Gjithashtu është një kërcënim për transportin, siç janë rrugët dhe hekurudhat. Në të vërtetë, Prometeu mbështetet nga Network Rail, i cili operon infrastrukturën hekurudhore të Britanisë.

Rreziqe të tilla të mëdha nënkuptojnë që minierat e vjetra kanë nevojë për kontrolle periodike. Për të hyrë në thellësi është e ndaluar për robotët me rrota tradicionale; të tillë si ata të paraqitur në DARPA SubT Challenge; por inspektorët sot shpojnë puset në minierë dhe zbresin skanuesit thellë në errësirë.

Por ky mund të jetë një proçes i mundimshëm dhe shpesh i pafrytshëm. Inspektimi i tërësisë së një miniere mund të kërkojë hapjen e puseve të shumta, dhe kjo akoma mund të mos jetë e mjaftueshme për të hartuar një pamje të plotë. Minierat janë të dhëmbëzuara, të ngatërruara si labirinte, dhe shumica e hapësires nuk mund të shihet. Për më tepër, shumë miniera të vjetra nuk janë të hartuara mirë, kështu që është e vështirë të thuash se ku duhet të futesh në to.

Prometeu mund t’i kalojë disa prej ketyre sfidave. Inspektorët mund të zbresin Prometeun, të lidhur në një aparat ankorimi, në një gropë të vetme. Pasi të futet në minierë, droni mund të zhbllokohet dhe të fluturojë përreth, duke përdorur skanuesit LIDAR – të zakonshëm në inspektimin e minierave sot – për të gjeneruar një hartë 3D të zbrazëtisë së panjohur. Prometeu mund të fluturojë nëpër minierë në mënyrë autonome, duke përdorur të dhëna infra të kuqe për të hartuar rrjedhën e vet.

Ekzistojnë dronë të tjerë që mund të fluturojnë nën tokë, por ata janë ose shumë të vegjël për të mbajtur një ngarkesë relativisht të rëndë të pajisjeve të skanimit, ose shumë të mëdhenj për t’u vendosur lehtë në një pus. Ajo që e bën Prometeun unik është aftësia e tij për të palosur krahët, duke e lejuar atë të shtrëngojë hapësirat që homologët e tij nuk munden.

Kjo aftësi për të palosur krahët dhe për të hyrë në një gropë e bën Prometeun të veçantë, thotë Jason Gross, profesor i inxhinierisë mekanike dhe hapësinore në Universitetin West Virginia. Gross e quan Prometeun “një ide emocionuese”, por ai vëren se ai ka një fuqi relativisht të ulët fluturimi dhe pak aftësi përtej skanimit.

Studiuesit kanë kryer një numër provash fluturimi të suksesshme, si në një bodrum ashtu edhe në një minierë të vjetër pranë Shrewsbury, Angli. Jo vetëm që Prometeu ishte në gjendje të hartonte hapësirën e tij, por edhe të komplotonte rrugën e tij në një zonë të panjohur.

Hapat e ardhshëm të studiuesve, sipas Puneet Chhabra, bashkëthemelues i Headlight AI, do të jetë për të testuar aftësinë e Prometeut për te vepruar në një minierë aktuale. Pas kësaj, studiuesit planifikojnë të kryejnë fluturime provë në shkallë të plotë deri në fund të vitit 2021.

Postime te ngjashme