rrjeteve celulare

Përdorimi i rrjeteve celulare për të zbuluar zonat në rrezik për përhapjen e COVID-19

Përdorimi i rrjeteve celulare për të zbuluar zonat në rrezik për përhapjen e COVID-19

Në luftën kundër COVID-19, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Kolorados kanë zhvilluar një strategji të re, jo-pushtuese për të identifikuar zonat në rrezik më të madh për përhapjen e sëmundjes.

Ekipi është duke tërhequr të dhëna nga rrjetet ekzistuese celulare. Kjo po bëhet për të identifikuar pikat e nxehta të mundshme për rritjen e transmetimit viral.

Teknika e tyre, e detajuar në një punim të botuar këtë muaj në Gazetën e Hapur të Inxhinierisë IEEE në Mjekësi dhe Biologji, mund të ndihmonte rajone të menaxhojnë rreziqet për të shmangur skenarët si shpërthimi i fundit në New York City, ku virusi shkaktoi shkatërrim në një nga zonat me të populluara në vend.

Duke ditur që COVID-19 është përhapur lehtësisht nga individë në afërsi, ata zhvilluan një metodë që i ndihmon ata të identifikojnë zonat më të ngutshme.Këto zona përfshijnë qendrën e qytetit, ku transportuesit asimptomatikë kanë një probabilitet më të lartë për të hyrë në kontakt te ngushtë me një numër të madh njerëzish të shëndetshëm.

Meqë praktikisht të gjithë mbajnë një celular në ditët e sotme, ata synojnë të kuptojnë se si përdoruesit e pajisjes celulare lëvizin dhe mblidhen me kalimin e kohës në një zonë duke shfrytëzuar ato që njihen si protokollet e zgjedhjes së dorëzimit dhe të rivendosjes së qelizave teknologjitë e rrjetit celular që na lejojnë të lëvizim më lirisht me pajisjet tona mobile pa humbur shërbimin.

Duke përdorur të dhënat e mbledhura përmes këtyre rrjeteve, ekipi i Chong mat aktivitetin e transferimit dhe selektimit të zgjedhjes së qelizave. Ky aktivitet quhet normat HO / CS për të llogaritur densitetin e lokalizuar të popullsisë dhe lëvizshmërinë.

Duke ofruar azhurnime në kohë reale, të dhënat u lejojnë atyre të flamurojnë zonat në rrezik për monitorim të mëtejshëm. Metoda e tyre bazohet në premisen sa më te lartë të jetë niveli i HO / CS, që do të thotë densitet dhe lëvizshmëri më e lartë, aq më i lartë është rreziku i përhapjes së sëmundjeve infektive.

Gjetjet e tyre mund të ndihmojnë menaxherët e rrezikut me planifikimin dhe zbutjen. Kjo mund t’i shtyjë ata të lidhin një shesh të ngjeshur ose të zbatojnë masa më të rrepta për distancimin shoqëror për të ngadalësuar përhapjen e virusit.

Qasja e tyre mund të përdoret gjithashtu për të vlerësuar përqindjen e njerëzve që qëndrojnë në shtëpi.Në këtë mënyrë përcaktohet nëse komunitetet ndjekin politikat e rekomanduara të shëndetit publik.

Mbrojtja e sigurisë dhe privatësisë

Ndërsa Chong u referohet pajisjeve mobile si “gjurmues gjithnjë në lëvizje njerëzore”, ai është i ndjeshëm ndaj dhe merret me çështjet e intimitetit dhe sigurisë. Për dallim nga aplikacionet e gjurmimit të kontaktit që shpesh janë të vështira për t’u vendosur dhe që kërkojnë adoptim të gjerë, qasja e tij mbron intimitetin dhe anonimitetin e individëve pa pasur nevojë për pjesëmarrje aktive nga përdoruesit e pajisjeve.

Metoda tejkalon anët e prapme të aplikacioneve për gjurmimin e kontaktit. E tëra çfarë duhet të bëjmë është të bëjmë matjet duke përdorur të dhëna anonime që tashmë po mblidhen për arsye të tjera. Ata nuk po gjurmojnë individë.

Ndërsa kombi rrit përpjekjet për të planifikuar për shpërthime në të ardhmen, Chong tha që teknika e tyre ka aplikime përtej COVID-19. Mund të ndihmojë me rreziqe të tjera epidemiologjike, siç është gripi. Pavarësisht nga sëmundja, është shumë e rëndësishme të kemi mjete që ndihmojnë menaxherët e rreziqeve të përqëndrohen dhe të japin përparësi për të mbrojtur qytetarët.

Postime te ngjashme