Përparimi i algoritmit kuantik

Përparimi i algoritmit kuantik

Studiuesit të udhëhequr nga fizikani i Kolegjit të Qytetit të New York-ut Pouyan Ghaemi raportojnë zhvillimin e një algoritmi kuantik me potencialin për të studiuar një klasë të sistemit kuantik me shumë elektrone duke përdorur kompjuterët kuantikë. Dokumenti i tyre, i titulluar “Krijimi dhe manipulimi i një Laughlin-Type ν = 1/3 Shteti i Salla Quantum fraksionale në një kompjuter kuantik me qarqe lineare të thellësisë”, shfaqet në numrin e dhjetorit të PRX Quantum, një revistë e Shoqatës Amerikane të Fizikës.

“Fizika kuantike është teoria themelore e natyrës që çon në formimin e molekulave dhe materies që rezulton rreth nesh”, tha Ghaemi, asistent profesor në Divizionin e Shkencës të CCNY. “Dihet tashmë që kur kemi një numër makroskopik të grimcave kuantike, të tilla si elektronet në metal, të cilët bashkëveprojnë me njëri-tjetrin, shfaqen fenomene të reja si superpërcjellshmëria.”

Sidoqoftë, deri më tani, sipas Ghaemi, mjetet për të studiuar sisteme me një numër të madh të grimcave kuantike ndërvepruese dhe vetitë e tyre të reja kanë qenë jashtëzakonisht të kufizuara.

“Hulumtimi ynë ka zhvilluar një algoritëm kuantik i cili mund të përdoret për të studiuar një klasë të sistemeve kuantike me shumë elektrone duke përdorur kompjuterët kuantikë. Algoritmi ynë hap një vend të ri për të përdorur pajisjet e reja kuantike për të studiuar probleme të cilat janë mjaft sfiduese për të studiuar duke përdorur kompjuterë klasikë. Rezultatet tona janë të reja dhe motivojnë shumë studime pasuese, ”shtoi Ghaemi.

Në lidhje me aplikimet e mundshme për këtë avancim, Ghaemi, i cili është gjithashtu i lidhur me Qendrën e Diplomimit, CUNY vuri në dukje: “Kompjuterët kuantikë kanë dëshmuar zhvillime të gjera gjatë viteve të fundit. Zhvillimi i algoritmeve të rinj kuantikë, pavarësisht nga zbatimi i tyre i drejtpërdrejtë, do të kontribuojë në realizimin e aplikacioneve të kompjuterëve kuantikë.

“Unë besoj se zbatimi i drejtpërdrejtë i rezultateve tona është të sigurojmë mjete për të përmirësuar pajisjet e llogaritjes kuantike. Zbatimi i tyre i drejtpërdrejtë në jetën reale do të shfaqej kur kompjuterët kuantikë mund të përdoren për zbatime të jetës së përditshme. “

Bashkëpunëtorët e tij përfshinin shkencëtarë nga: Universiteti Perëndimor Uashington, Universiteti i Kalifornisë, Santa Barbara; Google AI Quantum dhe Universiteti i Miçiganit, Ann Arbor.

Postime te ngjashme