Shkencëtarët gjermanë po zhvillojnë dronë që do të gjejnë njerëz që bërtasin

Gjersa tingëllon si një skenë e filmave si Terminator, dronët që do të gjejnë njerëz që bërtasin do të kenë një funksion të dobishëm.

Shkencëtarët gjermanë nga Instituti Fraunhofer po zhvillojnë dronë që zbulojnë britmat, duke ndihmuar kështu ekipet e shpëtimit për të gjetur shpejt njerëzit që janë në telashe, të cilët po përleshen ose janë plagosur. Këto dronë janë të pajisur me një seri mikrofonësh që ata përdorin për të “dëgjuar” zërin, dhe ata gjithashtu përdorin teknika përpunimi për të përcaktuar se cili person është më i afërt dhe më pas nisen drejt tyre.

Shkencëtarja Macarena Varela dhe kolegët e saj, Wulf-Dieter Wirth dhe Manfred Okum kishin zhvilluar më parë një sistem të ngjashëm, por ishte shumë i madh dhe shumë i rëndë për t’u montuar në një dron.

Sistemi i ri përdor 32 mikrofona, por asnjë eksperiment nuk është kryer ende për të përcaktuar numrin minimal të mikrofonave që do të lejonin që droni të ishte efektiv.

Sidoqoftë, mikrofonët MEMS janë të vegjël dhe të lirë, kështu që dronët ka të ngjarë të kenë dyfishin e numrit të mikrofoneve, jo më pak. Rritja e numrit të mikrofonave do t’i lejojë shkencëtarët të përcaktojnë më saktë këndin e zërit që zbulojnë dronët, si dhe të zbulojnë tingullin që vjen nga një distancë më e madhe. Dronët do të jenë në gjendje të përcaktojnë vendndodhjen e personit që ka nevojë për ndihmë.

Shkencëtarët përdorin gjithashtu teknologjinë e radarit monopuls për të përcaktuar këndin e zërit. Ky radar krahason të paktën dy tinguj nga drejtime të ndryshme dhe përcakton se cili sinjal është më i fortë për të përcaktuar pozicionin e “shënjestrës”.

Metodat e filtrimit aktualisht janë duke u zhvilluar dhe testuar për të zvogëluar zhurmën duke përfshirë tingullin e helikës së dronit. Do të thotë metodat e ndryshme të zbulimit të tingullit. Zëri i njerëzve që janë në rrezik, përfshirë AI dhe rrjetet nervore, gjithashtu janë duke u eksperimentuar. Përdoret një bazë e “tingujve impulsivë” që një person mund të prodhojë, dhe ato përfshijnë goditje, duartrokitje dhe britma.

Dronët tashmë po përdoren në operacionet e kërkimit dhe shpëtimit, veçanërisht në vende të paarritshme dhe të gjera, dhe ata e bëjnë punën më shpejt se njerëzit ose qentë. Dronët si ky kryesisht mbështeten te kamerat. Shpejtësia e ndihmës shpesh bën ndryshimin midis jetës dhe vdekjes.

Postime te ngjashme