Departamenti i i Robotikës i Google ka prioritet AI (inteligjencë artificial) të fuqishme Më pak robotë humanoidë, softuer më i sofistikuar.

Departamenti i i Robotikës i Google ka prioritet AI (inteligjencë artificial) të fuqishme. Më pak robotë humanoidë, softuer më i sofistikuar.

Njerëzit kanë ëndërruar për shërbëtorë robotë për dekada, por një nga pengesat më të mëdha ka qenë që makinat të kuptojnë udhëzimet tona. Google ka filluar të mbyllë hendekun duke lidhur inteligjencën artificiale me robotët më të fundit.

Gjuha e njeriut është shpesh e paqartë. Mënyra se si ne flasim për gjërat varet shumë nga konteksti. Zakonisht kërkon një kuptim të lindur se si funksionon bota për të deshifruar atë për të cilën po flasim. Robotët mund të trajnohen për të kryer veprime në emrin tonë, por përcjellja e qëllimeve mund të jetë e ndërlikuar.

Robotët janë krijuar zakonisht për t’iu përgjigjur udhëzimeve të shkurtra dhe specifike. Udhëzimet  si “Më duhet diçka për t’i larë këto patate të skuqura”apo “A mund ta vendosësh këtë mollë përsëri në frigorifer dhe të marrësh çokollatën?” janë kërkesa të ndërlikuara për ta.

Në të kundërt, një racë e re e modeleve masive gjuhësore të frymëzuara nga GPT-3 novator i Open AI janë të afta për disa bëma mbresëlënëse gjuhësore. Ato janë trajnuar për sasi të mëdha materialesh të shkruara  nga uebi. Këto sisteme të AI janë në gjendje të gjenerojnë prozë me cilësi të lartë dhe chatbot bindëse. Ato gjithashtu mund t’u përgjigjen pyetjeve të ndërlikuara rreth tekstit.

Google është përpjekur t’i kombinojë të dyja në një projekt të ri. Ky projekt synon të rrisë aftësinë e robotëve për të na kuptuar. Ata kombinuan modelin e gjuhës PaLM me robotët e prodhuar nga Everyday Robots – një spinoff nga “fabrika e hënës” e Alphabet, X. Ata kanë ndërtuar prototipin e shërbëtorëve të mekanizuar që mund të bëjnë ofertën e një njeriu nëpër shtëpi.

Robotët, të cilët rrotullohen në rrota dhe kanë një krah të vetëm robotik dhe një kokë të mbushur me sensorë, fillimisht u trajnuan për të kryer një sërë veprimesh bazë nga operatorët njerëzorë të cilët i kontrollonin nga distanca përmes një sërë detyrash.

Inxhinierët më pas krijuan softuer të ri kontrolli që përdor aftësitë gjuhësore të PaLM. Kjo për të përkthyer komandat e folura ose të shkruara në veprimet e nevojshme për ta arritur atë. Softueri përfiton nga një qasje e quajtur “zinxhiri i nxitjes së mendimit” që Google zbuloi në fillim të këtij viti. Kjo u mundëson modeleve të zbërthejnë problemet në një seri hapash të ndërmjetëm.

Ai e përdor këtë për të ndarë kërkesat në nënprobleme më të vogla. Kështu ai mund t’i zgjidhë me grupin e tij të veprimeve të trajnuara paraprakisht. Për shembull, “më merr një Coca-Cola” mund të shndërrohet në “shko në kuzhinë, hap frigoriferin, merr një Coca-Cola dhe kthehu në dhomën e ndenjes”.

Robotëve iu dhanë 101 udhëzime nga përdoruesit njerëzorë. Ata ishin në gjendje të gjenin një përgjigje të ndjeshme në 84 për qind të rasteve, dhe t’i hiqnin ato pa probleme në 74 për qind të kohës.

Kjo përfaqësonte një përmirësim prej 14 për qind dhe 13 për qind. Respektivisht, kur krahasohet me robotët që përdorin një model gjuhësor më pak të fuqishëm se PaLM. Këtë tha kreu i robotikës i Google, Vincent Vanhoucke në një postim në blog. Robotët e fuqizuar nga PaLM panë gjithashtu një rritje prej 26 përqind në aftësinë e tyre për të kryer kërkesa të ndërlikuara me shumë hapa.

Kjo është ende një punë në progres, sipas Wired. Megjithatë robotët ende mund të kenë të vështirë nga gjëra të thjeshta si ndryshimi i ndriçimit ose lëvizja e objekteve nga pozicionet e tyre të njohura. Nuk është e qartë nëse problemi i të kuptuarit të gjuhës është me të vërtetë më i ngutshëm se sa të detyrosh robotët të kryejnë me sukses detyrat në botën reale në ndryshim.

Studiuesit shpresojnë se përfitimet mund të shkojnë edhe në drejtimin tjetër. Kjo duke u dhënë modeleve të mëdha gjuhësore një mënyrë për të ndërvepruar me botën fizike. Akoma nuk është ende e qartë se si mund të përdoret ky projekt për të ritrajnuar këto modele. Megjithatë mund të jetë një mënyrë për të filluar themelimin e aftësive gjuhësore të AI në botën reale.

Pra, pavarësisht nëse kjo linjë kërkimi ndonjëherë çon në realizimin e shërbëtorëve robotikë, duket se ka të ngjarë të shtyjë fushat e robotikës dhe AI ​​drejt aftësive të reja dhe të fuqishme.

Postime te ngjashme