Dyshemetë prej druri së shpejti mund të bëhen një burim i energjisë elektrike

Dyshemetë prej druri së shpejti mund të bëhen një burim i energjisë së rinovueshme, sipas studiuesve të cilët kanë gjetur një mënyrë për ta kthyer “trafikun në këmbë” në energji elektrike.

Sipas mediave të huaja, shkencëtarët zviceranë kanë zhvilluar një nanogenerator – një pajisje e vogël që mund të shndërrojë energjinë mekanike në energji elektrike.

Kështu, një prototip me një sipërfaqe pak më të vogël se një copë letër me madhësi shkronjash ndezi me sukses një llambë, duke i kthyer hapat në energji elektrike, kur një person ecte mbi të.

 

Sistemi, i përshkruar këtë muaj në një punim të botuar në revistën shkencore Matter, bazohet në një çuditshmëri shkencore të quajtur efekti triboelektrik – fenomen që bën që një çorap të kapet në rroba të tjera për shkak të një ngarkese elektrike.

Elektronet që hidhen nga një objekt në tjetrin gjenerojnë sasi të vogla të energjisë elektrike.

Studiuesit zbuluan se druri funksionon dobët për ngjitjen statike, kështu që ka nevojë për ndihmë.

“Druri është në thelb triboneutral”, tha Guido Panzarasa, autori kryesor i publikimit, i cili jep mësim në Institutin Federal të Teknologjisë Zvicerane në Cyrih.

“Do të thotë që druri nuk ka tendencë të vërtetë për të fituar ose për të humbur elektrone”.

Kjo kufizon aftësinë e materialit për të gjeneruar energji elektrike, tha ai, “kështu që sfida është të bësh dru që është në gjendje të tërheqë dhe të humbasë elektronet”.

Kështu, Panzarasa dhe kolegët e tij veshën një mostër druri me një lloj silikoni që tërheq elektronet në kontakt.

Ata rritën nanokristalet në një mostër tjetër druri – të cilat kanë tendencë të humbasin elektronet.

“Fokusi ynë ishte të demonstronim mundësinë e modifikimit të drurit me procedura relativisht miqësore me mjedisin për ta bërë atë triboelektrik”, tha Panzarasa.

Pas testimit të llojeve të ndryshme të drurit, ata zbuluan se bredhi i prerë në mënyrë radiale – një dru i zakonshëm për ndërtimin në Evropë – prodhoi 80 herë më shumë energji elektrike sesa druri natyror.

Postime te ngjashme