Google, si Amazon, mund të lejojë policinë të shikojë videon tuaj pa një urdhër

Google, si Amazon, mund të lejojë policinë të shikojë videon tuaj pa një urdhër

Arlo, Apple, Wyze dhe Anker, pronar i Eufy, të gjithë konfirmuan për CNET se nuk do t’u japin autoriteteve akses në pamjet e kamerës inteligjente të shtëpisë tuaj, përveç nëse u tregohet një urdhër ose një urdhër gjykate. Nëse po pyesni se pse po e specifikojnë këtë, kjo ndodh sepse tani kemi mësuar se Google dhe Amazon mund të bëjnë pikërisht të kundërtën: ata do të lejojnë policinë t’i marrë këto të dhëna pa një urdhër nëse policia pretendon se ka pasur një emergjencë.  Amazon e pranoi se e bëri atë pothuajse një duzinë herë këtë vit.

Në fillim të këtij muaji kolegu im Sean Hollister shkroi se si Amazon, kompania që qëndron pas zileve inteligjente të dyerve dhe sistemeve të sigurisë, do t’i japë me të vërtetë policisë atë akses pa garanci në pamjet e klientëve në ato situata “emergjente”. Dhe siç thekson tani CNET, politika e privatësisë së Google ka një përcaktim të ngjashëm me atë të Amazon. Kjo do të thotë se zbatimi i ligjit mund të aksesojë të dhënat nga produktet e tij Nest. Ose teorikisht çdo të dhënë tjetër që ruani me Google – pa një urdhër.

 

Politikat e kërkimit të informacionit të Google dhe Amazon për SHBA-në thonë se në shumicën e rasteve, autoritetet do të duhet të paraqesin një urdhër, fletëthirrje ose urdhër të ngjashëm gjyqësor përpara se të dorëzojnë të dhënat. Kjo është shumë e vërtetë për Apple, Arlo, Anker dhe Wyze.  Ata do të shkelnin ligjin nëse nuk do ta bënin. Megjithatë Google dhe Amazon do të bëjnë përjashtime nëse një organ i zbatimit të ligjit paraqet një kërkesë urgjente.

Duket se të dy kompanitë i përmbushin këto lloj kërkesash me ritme drastike të ndryshme. Në fillim të këtij muaji, Amazon zbuloi se kishte përmbushur tashmë 11 kërkesa të tilla këtë vit. Në një email, zëdhënësja e Google Kimberly Taylor tha për The Verge se kompania nuk i ka dorëzuar kurrë të dhënat e Nest gjatë një emergjence të vazhdueshme. Taylor thotë:

Nëse ka një urgjencë të vazhdueshme ku marrja e të dhënave të Nest do të ishte kritike për adresimin e problemit, ne, sipas TOS, lejohemi t’ua dërgojmë ato të dhëna autoriteteve. Deri më sot, ne kurrë nuk e kemi bërë këtë, [theksoj e tyre], por është e rëndësishme që ne të rezervojmë të drejtën për ta bërë këtë.

Ja çfarë thotë politika e Google për kërkesat për informacion në lidhje me “kërkesat për informacion në raste urgjente:”

 

Nëse besojmë në mënyrë të arsyeshme se mund të parandalojmë dikë që të vdesë ose të pësojë lëndime të rënda fizike, ne mund t’i japim informacion një agjencie qeveritare – për shembull, në rastin e kërcënimeve me bomba, të shtënave në shkolla, rrëmbimeve, parandalimit të vetëvrasjeve dhe rasteve të personave të zhdukur. Ne ende i konsiderojmë këto kërkesa në dritën e ligjeve në fuqi dhe politikave tona

Taylor gjithashtu thotë se Google i merr shumë seriozisht kërkesat për zbulimin e urgjencës. Ka ekipe të dedikuara dhe politika strikte që janë krijuar. Që ne ofrojmë informacione që mund të ndihmojnë reaguesit e parë në rast urgjence. Duke siguruar që ne të zbulojmë vetëm të dhënat që janë të  nevojshme për të shmangur një kërcënim të vazhdueshëm.”

 

PLOTËSIMI I KËRKESAVE EMERGJENTE LEJOHET LIGJËRISHT, POR NUK DETYROHET

Kompania përpiqet t’i njoftojë përdoruesit e saj kur u jep të dhënat e tyre në këto rrethana. Megjithëse thotë se në raste urgjente ai njoftim mund të mos vijë nëse Google nuk dëgjon se “urgjenca ka kaluar”. Amazon, nga ana tjetër, nuk pranoi t’i tregonte as The Verge as CNET nëse do t’u bënte të ditur përdoruesve të saj se do t’i lejonte policisë të aksesonte videot e tyre.

 

Duke folur ligjërisht, një kompani lejohet të ndajë këto lloj të dhënash me policinë nëse beson se ka një emergjencë. Ligjet që kemi parë nuk i detyrojnë kompanitë të ndajnë. Ndoshta kjo është arsyeja pse Arlo po kundërshton praktikat e Amazon dhe Google. Ajo sugjeron që policia të marrë një urdhër nëse situata është vërtet një emergjencë.

 

“Nëse një situatë është mjaft urgjente për zbatimin e ligjit që të kërkojë një kontroll pa urdhër të pronës së Arlo-s, atëherë kjo situatë duhet të jetë mjaft urgjente që organet e zbatimit të ligjit ose një avokat prokuror të kërkojnë në vend të kësaj një seancë të menjëhershme nga një gjyqtar për lëshimin e një urdhri për t’i shërbyer menjëherë. në Arlo,” tha kompania për CNET. Amazon i tha CNET se mohon disa kërkesa urgjente. “kur ne besojmë se zbatimi i ligjit mund të na shërbejë me shpejtësi me një kërkesë të tillë”.

Postime te ngjashme