KOLAPSI SPEKTAKUAR I CRYPTOKITTIES, LOJA E PARË E MADHE BLOCKCHAIN

KOLAPSI SPEKTAKUAR I CRYPTOKITTIES, LOJA E PARË E MADHE BLOCKCHAIN

MË 4 SHTATOR 2018, dikush i njohur vetëm si Rabono bleu një mace vizatimore të zemëruar të quajtur Dragon për 600 eterë – një sasi e kriptomonedhës Ethereum me vlerë rreth 170,000 dollarë amerikanë në atë kohë, ose 745,000 dollarë në vlerën e kriptomonedhës22 në 20 korrik.

Ishte deri tani transaksioni më i lartë deri më tani për një token të pandryshueshëm (NFT), koncepti i atëhershëm i ri i një aktivi dixhital unik. Dhe ishte një mundësi tërheqëse për CryptoKitties, hiti i parë në botë i lojërave blockchain. Por transaksioni në qiell errësoi një të vërtetë më të vështirë: CryptoKitties po vdiste, dhe kishte qenë për disa kohë.

Dragon nuk u rishit kurrë – një fat i çuditshëm për një nga NFT-të më të rëndësishme historikisht ndonjëherë. NFT-të më të reja si “The Merge”, një pjesë e artit dixhital që u shit për 92 milionë dollarë, e lanë prapa Dragon ndërsa tregu NFT u rrit në shitje rekord, duke arritur në rreth 18 miliardë dollarë në vitin 2021. A ka kaluar bota thjesht në më të rejat projektet blockchain? Apo është ky fati që i pret të gjitha NFT-të?

Blockchains, kontratat inteligjente dhe gjenet e maceve

Për të kuptuar vdekjen e ngadaltë të CryptoKitties, duhet të filloni që në fillim. Teknologjia Blockchain ndoshta filloi me një punim të vitit 1982 nga shkencëtari kompjuterik David Chaum. Por ajo tërhoqi vëmendjen e zakonshme me suksesin e Bitcoin, një kriptomonedhë e krijuar nga personi ose personat anonim të njohur si Satoshi Nakamoto. Në thelbin e tij, një blockchain është një libër i thjeshtë i transaksioneve të vendosura njëri pas tjetrit – jo ndryshe nga një spreadsheet shumë i gjatë Excel.

Kompleksiteti vjen në mënyrën se si blockchains e mbajnë librin të qëndrueshëm dhe të sigurt pa një autoritet qendror; detajet se si është bërë kjo ndryshojnë midis blockchains. Bitcoin, megjithëse popullor për transaksione të ngjashme me paratë, ka mbështetje të kufizuar për të bërë çdo gjë tjetër. Alternativat më të reja, si Ethereum, fituan popullaritet sepse lejojnë “kontrata inteligjente” komplekse – kod i ekzekutueshëm i ruajtur në blockchain.

“Para CryptoKitties, nëse do të thoshit “blockchain”, të gjithë do të kishin supozuar se po flisni për kriptomonedhën” – Bryce Bladon

CryptoKitties ishte ndër projektet e para për të shfrytëzuar kontratat inteligjente. Kjo duke bashkangjitur kodin në konstruktet e të dhënave të quajtura token, në blockchain Ethereum. Çdo pjesë e kodit të lojës (të cilit i referohet si “gjen”) përshkruan atributet e një mace dixhitale. Lojtarët blejnë, mbledhin, shesin dhe madje rritin mace të reja. Ashtu si shenjat individuale të Ethereum dhe bitcoins, kodi i maceve siguron gjithashtu që token që përfaqëson çdo mace është unik, ku hyn shenja e pandryshueshme, ose NFT. Një mall i këmbyeshëm është, sipas përkufizimit, ai që mund të zëvendësohet nga një artikull identik—një bitcoin është po aq i mirë sa çdo bitcoin tjetër. Një NFT, nga ana tjetër, ka kod unik që nuk zbatohet për asnjë NFT tjetër.

Ekziston një pjesë e fundit e enigmës së blockchain që duhet të kuptoni: “gazi”. Disa blockchain, duke përfshirë Ethereum, paguajnë një tarifë për punën llogaritëse që rrjeti duhet të bëjë për të verifikuar një transaksion. Kjo krijon një pengesë për të mbipunuar rrjetin e blockchain. Kërkesa e lartë nënkupton tarifa të lart. Kjo i inkurajon përdoruesit të mendojnë dy herë përpara se të bëjnë një transaksion. Reduktimi që rezulton në kërkesë mbron rrjetin nga mbingarkesa dhe koha e transaksionit nga zgjatja e tepërt. Por mund të jetë një dobësi kur një lojë NFT bëhet virale.

Ngritja dhe rënia e CryptoKitties

CryptoKitties  i lançuar më 28 nëntor 2017 pas një beta të mbyllur pesë-ditore. Ai u rrit në qiell në popullaritet në një etiketë tërheqëse: loja e parë Ethereum në botë.

“Sapo u lançua, ajo u bë pothuajse menjëherë virale,” thotë Bryce Bladon, një anëtar themelues i ekipit që krijoi CryptoKitties. “Ajo ishte një kohë tepër e habitshme.”

Vëllimi i shitjeve u rrit nga vetëm 1,500 mace të pandryshueshme në ditën e nisjes në më shumë se 52,000 më 10 dhjetor 2017, sipas nonfungible.com, me shumë CryptoKitties që shiten për vlerësime në qindra ose mijëra dollarë. Vlera e maceve të krijuara në mënyrë algoritmike të lojës çoi në mbulim në qindra botime.

Postime te ngjashme