AI: Dronët mund të gjejnë njerëzit e humbur në pyll

AI: Dronët mund të gjejnë njerëzit e humbur në pyll

Një treshe studiuesish në Universitetin Johannes Kepler ka përdorur inteligjencën artificiale për të përmirësuar kërkimet e kamerave të imazheve termike të njerëzve të humbur në pyll. Në punimin e tyre të botuar në revistën Nature Machine Intelligence, David Schedl, Indrajit Kurmi dhe Oliver Bimber, përshkruajnë se si ata aplikuan një rrjet të thellë mësimi për problemin e njerëzve të humbur në pyll dhe sa mirë funksiononte.

Kur njerëzit humbasin në pyje, ekspertët e kërkimit dhe shpëtimit përdorin helikopterë për të fluturuar mbi zonën ku ka më shumë të ngjarë të gjenden. Përveç thjesht skanimit të tokës më poshtë, studiuesit përdorin dylbi dhe kamera të imazhit termik. Shpresohet që kamera të tilla të nxjerrin në pah ndryshimet në temperaturën e trupit të njerëzve në tokë përkundrejt mjedisit të tyre duke i bërë më të lehtë për t’i dalluar. Fatkeqësisht, në disa raste imazhi termik nuk funksionon siç është menduar për shkak të bimësisë që mbulon nëntokën ose diellit që ngroh pemët në një temperaturë që është e ngjashme me temperaturën e trupit të personit që ka humbur. Në këtë përpjekje të re, studiuesit u përpoqën të kapërcenin këto probleme duke përdorur një aplikim të të mësuarit të thellë për të përmirësuar imazhet që bëhen.

Zgjidhja që ekipi zhvilloi përfshiu përdorimin e një aplikacioni AI për të përpunuar imazhe të shumta të një zone të caktuar. Ata e krahasojnë atë me përdorimin e AI për të përpunuar të dhëna nga radio-teleskopët e shumtë. Bërja e kësaj lejon që disa teleskopë të funksionojnë si një teleskop i vetëm i madh. Në të njëjtën mënyrë, aplikacioni AI që ata përdorën lejuan imazhe të shumta termike të marra nga një helikopter (ose dron) për të krijuar një imazh sikur të ishte kapur nga një aparat fotografik me një lente shumë më të madhe. Pas përpunimit, imazhet që u prodhuan kishin një thellësi fushe shumë më të lartë – në to majat e pemëve dukeshin të paqarta, ndërsa njerëzit në tokë bëheshin shumë më të njohur. Për të trajnuar sistemin AI, studiuesit duhej të krijonin bazën e të dhënave të tyre të imazheve. Ata përdorën dronë për të marrë fotografi të vullnetarëve në tokë në një larmi pozicionesh.

Testimi i sistemit tregoi që ai ishte afërsisht 87 deri në 95 i saktë krahasuar me vetëm 25 përqind i saktë për imazhet termike tradicionale. Studiuesit sugjerojnë që sistemi i tyre është gati për përdorim nga ekipet e kërkimit dhe shpëtimit dhe mund të përdoret gjithashtu nga zbatimi i ligjit, ushtria ose ekipet e menaxhimit të botës së egër.

Postime te ngjashme