Fluturimi i parë i RoboBee

Në Laboratorin e Harvard Microrobotics, në një pasdite të vonë në gusht, dekada të kërkimit arritën kulmin në një moment stresi pasi Robobee i vogël.  I hovshëm bëri fluturimin e tij të parë solo. Halogjenet e ndritshme u ndezën dhe Robobee me energji diellore u fut në ajër. Për një sekondë të tmerrshme, roboti i vogël, akoma pa drejtues dhe kontroll te brendshëm, u kujdes për dritat. Off kamera, Helbling bërtiti dhe preu fuqinë. Robobee ra i vdekur nga ajri, […]

Dronët mund të jenë ende një kërcënim për sigurinë publike, hulumtimi i ri përmirëson zbulimin e dronëve

Automjetet ajrore pa pilot (UAV), të njohura zakonisht si drone, janë përdorur gjerësisht në hartografinë, fotografinë ajrore, operacionet e shpëtimit, transportin, zbatimin e ligjit, bujqësinë, ndër të tjera. Megjithë potencialin e madh për përmirësimin e sigurisë publike. Përdorimi i droneve gjithashtu mund të çojë në situata shumë të padëshiruara, të tilla si privimi dhe shkeljet e sigurisë, ose dëmtimi i pronës. Ekziston gjithashtu çështja shumë shqetësuese e dronëve që shfrytëzohen për të kryer sulme terroriste. Që do të thotë një […]

Harta e thesarit të NASA-s për akullin në Mars

NASA ka plane të mëdha për kthimin e astronautëve në Hënë në vitin 2024, një hap për të dërguar njerëz në Mars. Por ku duhet të ulen njerëzit e parë në Planetin e Kuq? Një punim i ri i botuar në Geophysical Research Letters do të ndihmojë duke siguruar një hartë të akullit të ujit. Besohet të jetë aq pak sa një inç (2.5 centimetra) nën sipërfaqe. Akulli i ujit do të jetë një konsideratë kryesore për çdo vend të […]

Dizajni i ri i teleskopit mund të kapë objekte të largëta qiellore me detaje të papara

Studiuesit kanë projektuar një aparat fotografik të ri që mund të lejojë hiperteleskopët të imazhojnë shumë yje menjëherë. Dizajni i përmirësuar i teleskopit mban potencialin për të marrë imazhe me rezolucion të jashtëzakonshëm të objekteve jashtë sistemit tonë diellor. Siç janë planetet, pulsarët, grupimet globulare dhe galaktikat e largëta. Një hiperteleskopë me shumë fusha mund të kapte, në parim, një imazh shumë të detajuar të një ylli. Ndoshta duke treguar edhe planetët e tij dhe madje edhe detajet e sipërfaqeve […]

Nxjerrja e informacionit kuantik të fshehur nga një burim drite

Mikroskopët aktualë të rezolucionit super ose teknologjia e skanimit me lazer microarray janë të njohura për shkak të ndjeshmërisë së tyre të lartë dhe rezolucioneve shumë të mira. Sidoqoftë, ata zbatojnë fuqi të lartë të dritës për të studiuar mostra. Mund të jenë të ndjeshme ndaj dritës dhe kështu dëmtohen ose shqetësohen kur ndriçohen nga këto pajisje. Teknikat e imazhit Teknikat e imazhit që përdorin dritën kuantike janë duke u bërë me një rëndësi të madhe në ditët e sotme. […]

Aplikacionet mund të marrin më pak hapësirë në telefonin tuaj

Nëse vendosni të fshini aplikacionet kur hapësira e ruajtjes së telefonit tuaj është e plotë, studiuesit kanë një zgjidhje. Softueri i ri “transmeton” të dhënat dhe burimet e kodit në një aplikacion nga një server cloud kur është e nevojshm. Duke lejuar aplikacionin të përdorë vetëm hapësirën që i nevojitet një telefon në çdo kohë të caktuar. Mënyra se filmat Netflix nuk janë ruajtur në të vërtetë në kompjuter. Ato janë transmetuar tek ju ndërsa po i shihni. Këtu përbërësit […]

Sa e rrezikuar është makina juaj ndaj sulmeve në internet?

Shfaqja e automjeteve të zgjuara ka hapur derën e mundësive të pakufishme për teknologji dhe inovacion por edhe për kërcënime përtej veturës. Hulumtimi i ri nga Universiteti Shtetëror i Michigan është i pari që zbaton teorinë e drejtësisë penale. Për automjetet inteligjente, duke zbuluar çarje në sistemin aktual që çon në rreziqe të mundshme në internet. Siguria në internet e automjeteve është një fushë që ne nuk e kuptojmë mirë në shkencat sociale. Ndërsa ekzistojnë grupe shkencëtarësh dhe inxhinierësh të […]

Duhet të mbroni dronët dhe makinat robotike kundër sulmeve në internet

Automjetet robotike si drone të shpërndarjes në Amazon ose roverat Mars mund të hackohen më lehtë sesa mendojnë njerëzit. Studiuesit projektuan tre lloje sulmi vjedhurazi ndaj automjeteve robotike që shkaktuan prishjen e makinave. Humbjen e objektivave të tyre ose përfundimin e misioneve të tyre shumë më vonë se sa ishte planifikuar. Sulmet kërkuan pak ose aspak ndërhyrje njerëzore për të pasur sukses edhe në drone të vërteta dhe të simuluara dhe rovera. Ata panë dobësi të mëdha në softverin e […]

Nje tru fleksibel per Inteligjencën Artificiale (AI) pak energji elektrike

  Shkencëtarët në Universitetin Osaka ndërtuan një pajisje të re informatike nga grupet e portave të programueshme në terren (FPGA). Që mund të personalizohen nga përdoruesi për efikasitet maksimal në aplikimet e inteligjencës artificiale. Krahasuar me harduerin e rigjenerueshëm të përdorur aktualisht, sistemi rrit densitetin e qarkut me një faktor prej 12. Gjithashtu, pritet të ulë përdorimin e energjisë për 80%. Ky përparim mund të çojë në zgjidhje fleksibël të inteligjencës artificiale (AI). Që sigurojnë performancë të zgjeruar ndërsa konsumoni […]

Trajnimi i Robotëve, sfidë e superuar me sukses nga njerëzimi

Trajnimi i robotëve interaktivë një ditë mund të jetë një punë e lehtë për të gjithë, madje edhe ata pa ekspertizë programimi. Robotistët janë duke zhvilluar robotë të automatizuar që mund të mësojnë detyra të reja vetëm duke vëzhguar njerëzit. Në shtëpi, ju mund të tregoni një ditë një robot shtëpiak se si të bëni punët rutinë. Në vendin e punës, ju mund të trajnoni robotë si punonjës të rinj, duke u treguar atyre se si të kryejnë shumë detyra. […]