A duhet ta përdorni Wi-Fi publik? Si t’i mbroni të dhënat tuaja sa herë përdorni internet ~falas~

Pyetja e parë që bëjmë në një restorant, bar apo hotel është: ” a keni ëi-fi”, po çfarë jemi duke i bërë vetes duke përdorur internetin publik? Ekspertët e sigurisë thonë se Wi-Fi publik mund të vendosë në rrezik të dhënat tuaja personale. Sipas një studimi britanik, 80% e udhëtarëve do të përdornin shërbimin Wi-Fi apo ëireless nëse do të ofrohej gjatë fluturimit të tyre të ardhshëm. Më shumë se 65% e atyre që kanë akses në avion e përdorin atë. Ndonëse […]

Të mësosh të përdorësh objekte në mënyra të reja për të zgjidhur probleme siç bëjnë njerëzit

Çfarë është SSUP? Modeli njohës Shembull, Simulo, Përditëso i zhvilluar nga studiuesit e MIT mëson të përdorë mjete siç bëjnë njerëzit. Qeniet njerëzore janë përdorues natyrisht të mjeteve krijuese. Kur kemi nevojë për të vozitur në një gozhdë, por nuk kemi një çekiç, ne lehtë e kuptojmë se mund të përdorim një objekt të rëndë, të sheshtë si një shkëmb në vendin e tij. Kur tryeza jonë është e lëkundur, ne shpejt zbulojmë se mund të vendosim një pirg letre […]

Roboti i riciklimit mund të ndihmojë në zgjidhjen e krizës së mbetjeve plastike

Studiuesit e inxhinierisë po zhvillojnë një metodë unike për të rritur riciklimin e plastikës së butë duke krijuar një robot inteligjent që mund të identifikojë, rendisë dhe veçojë lloje të ndryshme të mbetjeve të riciklueshme. Përkundër një përmirësimi në riciklimin e plastikës në vitet e fundit, deponitë janë një çështje në rritje. Plastikat e buta si mbështjellëset dhe qeset plastike janë një kontribues kryesor i problemit, me 94 përqind që shkojnë në deponi në 2016-17. Plastikave të buta u mungojnë […]

Me 319 Tbps, ekipi japonez arrin rekord të ri të shpejtësisë në internet

Një grup studiuesish nga Japonia kanë bërë një “Usain Bolt” në autostradën dixhitale – duke shkuar me rekordin për shpejtësinë më të shpejtë të internetit ndonjëherë. Sipas mediave të huaja, ata kanë transferuar me sukses të dhënat me një shpejtësi prej 319 terabitë në sekondë. Me atë lloj shpejtësie broadband mund të shkarkoni 57,000 filma me gjatësi të plotë në 1 sekondë ose të gjithë bibliotekën Spotify në më pak se 3 sekonda. Ajo që e bën akoma më interesante […]

Teknologji e re e leximit për personat e verbër dhe me shikim të dobësuar në bibliotekat e Vjenës

Teknologjia e re e leximit për personat e verbër është futur në bibliotekat e Vjenës. Biblioteka Kombëtare Austriake u ka mundësuar personave të verbër dhe me shikim të kufizuar të lexojnë tekste duke i riprodhuar ato përmes një altoparlanti të integruar në ndihmën vizuale OrCam. Pajisja inteligjente OrCam MyEye 2.0 me një aparat fotografik dhe një altoparlant të vogël njeh tekstin në të gjitha sipërfaqet dhe e lexon atë me zë të lartë, gjë që e bën më të lehtë për personat […]

Teleskopi Hubble mund të mbijetojë, NASA do të përpiqet të lëshojë një kompjuter rezerve

Teleskopi Hapësinor Hubble ka ende një mundësi për të mbijetuar pasi agjencia amerikane e hapësirës, NASA zhvilloi një analizë duke vlerësuar faktorët e mundshëm dhe rreziqet e kalimit në pajisje ndihmëse, të cilat mund të ndodhin këtë javë. Nëse gjithçka shkon sipas planit, NASA shpreson të shpëtojë “jetën” e Teleskopit Hapësinor Hubble. Ekspertët ende po përpiqen të përcaktojnë shkakun e problemit të kompjuterit që shkaktoi mbylljen e kompjuterit. Është e mundur që ky të jetë një degradim i modulit të kujtesës, […]

Kjo është një nga risitë më domethënëse që na ka sjellë Windows 11

Një nga informacionet më interesante, në lidhje me promovimin e Windows 11 të ri, është se sistemi i ri operativ Microsoft u sjell përdoruesve mbështetje për aplikacionet Android. Sipas medieve të huaja, aplikacionet do të jenë në gjendje të ekzekutohen fillimisht në Windows 11 dhe do të shkarkohen nga Amazon Appstore përmes Dyqanit të ri Windows, i cili do të integrohet në sistemin operativ. Aplikacionet do të renditen në “Dyqanin” e ri Windows, shkruan The Verge. Microsoft gjithashtu ka partneritet […]

Biobotët e notit të gjeneratës tjetër mund të vetë-trajnohen, duke treguar shpejtësi dhe forcë goditëse

Fusha e robotikës synon të imitojë atë që entitetet biologjike natyrore kanë arritur gjatë mijëvjeçarëve të evolucionit – veprime si lëvizja, përshtatja me mjedisin ose ndjesia. Përtej robotëve tradicionalë të ngurtë, fusha e robotikës së butë është shfaqur kohët e fundit duke përdorur materiale të përshtatshme, fleksibël, të afta për t’iu përshtatur mjedisit të tyre në mënyrë më efikase sesa ato të ngurta. Me këtë qëllim në mendje, shkencëtarët kanë punuar për vite me radhë në të ashtuquajturit robotë biohibridë […]

Sistemi i ri i forcës shtytëse mund të mundësojë fluturimin me shpejtësi deri në 17 Mach

Sistemi i shtytjes së zhvilluar nga UCF mund të lejojë shpejtësi fluturimi prej 6 deri në 17 Mach (më shumë se 4,600 deri 13,000 milje në orë) dhe do të kishte aplikime në udhëtimet ajrore dhe hapësinore. Studiuesit e Universitetit të Floridës Qendrore po ndërtojnë teknologjinë e tyre që mund të hapë rrugën për fluturime hipersonike, të tilla si udhëtimi nga New York në Los Angeles në më pak se 30 minuta. Në hulumtimin e tyre të fundit të botuar […]

Këto janë katër “zbulimet teknologjike” që do të ndryshojnë tregtinë botërore

Teknologjitë e përmendura janë pjesë e revolucionit të katërt industrial, por që do të duhet të zbatohen me shumë kujdes. Kjo do të thotë që ato do të duhet të futen gradualisht, dhe në të njëjtën kohë të jenë të përdorshme për të gjitha kompanitë, shkruajnë mediat e huaja Por për çfarë bëhet fjalë? Së pari janë printerë 3D që ishin veçanërisht të dobishëm gjatë pandemisë së coronavirusit kur zinxhiri global i furnizimit u dëmtua. Ndër të tjera, ata u […]