Harta e thesarit të NASA-s për akullin në Mars

NASA ka plane të mëdha për kthimin e astronautëve në Hënë në vitin 2024, një hap për të dërguar njerëz në Mars. Por ku duhet të ulen njerëzit e parë në Planetin e Kuq? Një punim i ri i botuar në Geophysical Research Letters do të ndihmojë duke siguruar një hartë të akullit të ujit. Besohet të jetë aq pak sa një inç (2.5 centimetra) nën sipërfaqe. Akulli i ujit do të jetë një konsideratë kryesore për çdo vend të […]

Dizajni i ri i teleskopit mund të kapë objekte të largëta qiellore me detaje të papara

Studiuesit kanë projektuar një aparat fotografik të ri që mund të lejojë hiperteleskopët të imazhojnë shumë yje menjëherë. Dizajni i përmirësuar i teleskopit mban potencialin për të marrë imazhe me rezolucion të jashtëzakonshëm të objekteve jashtë sistemit tonë diellor. Siç janë planetet, pulsarët, grupimet globulare dhe galaktikat e largëta. Një hiperteleskopë me shumë fusha mund të kapte, në parim, një imazh shumë të detajuar të një ylli. Ndoshta duke treguar edhe planetët e tij dhe madje edhe detajet e sipërfaqeve […]

Nxjerrja e informacionit kuantik të fshehur nga një burim drite

Mikroskopët aktualë të rezolucionit super ose teknologjia e skanimit me lazer microarray janë të njohura për shkak të ndjeshmërisë së tyre të lartë dhe rezolucioneve shumë të mira. Sidoqoftë, ata zbatojnë fuqi të lartë të dritës për të studiuar mostra. Mund të jenë të ndjeshme ndaj dritës dhe kështu dëmtohen ose shqetësohen kur ndriçohen nga këto pajisje. Teknikat e imazhit Teknikat e imazhit që përdorin dritën kuantike janë duke u bërë me një rëndësi të madhe në ditët e sotme. […]

Aplikacionet mund të marrin më pak hapësirë në telefonin tuaj

Nëse vendosni të fshini aplikacionet kur hapësira e ruajtjes së telefonit tuaj është e plotë, studiuesit kanë një zgjidhje. Softueri i ri “transmeton” të dhënat dhe burimet e kodit në një aplikacion nga një server cloud kur është e nevojshm. Duke lejuar aplikacionin të përdorë vetëm hapësirën që i nevojitet një telefon në çdo kohë të caktuar. Mënyra se filmat Netflix nuk janë ruajtur në të vërtetë në kompjuter. Ato janë transmetuar tek ju ndërsa po i shihni. Këtu përbërësit […]

Duhet të mbroni dronët dhe makinat robotike kundër sulmeve në internet

Automjetet robotike si drone të shpërndarjes në Amazon ose roverat Mars mund të hackohen më lehtë sesa mendojnë njerëzit. Studiuesit projektuan tre lloje sulmi vjedhurazi ndaj automjeteve robotike që shkaktuan prishjen e makinave. Humbjen e objektivave të tyre ose përfundimin e misioneve të tyre shumë më vonë se sa ishte planifikuar. Sulmet kërkuan pak ose aspak ndërhyrje njerëzore për të pasur sukses edhe në drone të vërteta dhe të simuluara dhe rovera. Ata panë dobësi të mëdha në softverin e […]

Nje tru fleksibel per Inteligjencën Artificiale (AI) pak energji elektrike

  Shkencëtarët në Universitetin Osaka ndërtuan një pajisje të re informatike nga grupet e portave të programueshme në terren (FPGA). Që mund të personalizohen nga përdoruesi për efikasitet maksimal në aplikimet e inteligjencës artificiale. Krahasuar me harduerin e rigjenerueshëm të përdorur aktualisht, sistemi rrit densitetin e qarkut me një faktor prej 12. Gjithashtu, pritet të ulë përdorimin e energjisë për 80%. Ky përparim mund të çojë në zgjidhje fleksibël të inteligjencës artificiale (AI). Që sigurojnë performancë të zgjeruar ndërsa konsumoni […]

Trajnimi i Robotëve, sfidë e superuar me sukses nga njerëzimi

Trajnimi i robotëve interaktivë një ditë mund të jetë një punë e lehtë për të gjithë, madje edhe ata pa ekspertizë programimi. Robotistët janë duke zhvilluar robotë të automatizuar që mund të mësojnë detyra të reja vetëm duke vëzhguar njerëzit. Në shtëpi, ju mund të tregoni një ditë një robot shtëpiak se si të bëni punët rutinë. Në vendin e punës, ju mund të trajnoni robotë si punonjës të rinj, duke u treguar atyre se si të kryejnë shumë detyra. […]

“Knocker” teknologjia e re e identifikimit te objekteve

Një ekip KAIST ka paraqitur një teknologji të re, “Knocker”, e cila identifikon objektet dhe ekzekuton veprime vetëm duke trokitur në to me një smartphone. Softueri i mundësuar nga mësimi në makinë i tingujve, dridhjeve dhe reagimeve të tjera do të ndjekë udhëzimet e përdoruesve. Ajo që e ndan Knocker-in nga teknologjia ekzistuese është shkrirja e sensorit të tingullit dhe lëvizjes. Më parë, identifikimi i objektit përdorte ose teknologjinë e vizionit kompjuterik me kamera ose harduer siç janë etiketat RFID […]

Dixhitalizimi i imazheve holografike 3D si video

Shkencëtarët japonezë të kompjuterave kanë arritur të krijojnë një kompjuter me qëllim të veçantë që mund të projektojnë me cilësi të lartë tre-dimensionale (3D) si video. Ekipi hulumtues jane duke punuar për të rritur shpejtësinë e projeksioneve holografike duke zhvilluar pajisje të reja. Holografia ka një histori të gjatë Që nga viti 1960 kur u shpik lazeri i parë, janë prodhuar shumë vepra që përfshijnë hologramë lazer. Për dixhitalizimin e këtyre teknologjive analoge dhe zhvillimin e teknikave të elektronikës holografike […]

Përmirësimi i aftësisë së AI për të identifikuar studentët që kanë nevojë për ndihmë

Studiuesit kanë hartuar një model inteligjence artificiale (AI) i cili është më i aftë të parashikojë se sa studentët po mësojnë në lojëra edukative. Modeli i përmirësuar përdor konceptin e trajnimit të UA të quajtur mësim me shumë detyra. Ai mund të përdoret për të përmirësuar udhëzimet dhe rezultatet e të nxënit. Mësimi me shumë detyra është një qasje në të cilën një model i kërkohet të kryejë detyra të shumta. Në rastin tonë, ne donim që modeli të ishte […]