Robotë fluturues të frymëzuar nga insektet: Studiuesit prezantojnë një brez të ri të dronëve të vegjël dhe të shpejtë

Teknologjia mund të rrisë repertorin e robotëve ajror, duke i lejuar ata të veprojnë në hapësira të ngushta dhe të përballojnë përplasjet. Nëse keni larguar ndonjëherë ndonjë mushkonjë nga fytyra juaj, vetëm që ajo të kthehet përsëri (dhe përsëri dhe përsëri), ju e dini që insektet mund të jenë jashtëzakonisht akrobatike dhe elastike gjatë fluturimit. Këto tipare i ndihmojnë ata të lundrojnë në botën ajrore, me të gjitha rrymat e erës, pengesat dhe pasigurinë e përgjithshme. Tipare të tilla janë […]

Një robot, i cili është në gjendje të ‘dëgjojë’ përmes veshit të një karkaleci

Studiuesit në Universitetin e Tel Avivit raportojnë se ata kanë lidhur me sukses veshin e një karkaleci të ngordhur me një robot që merr sinjalet elektrike dhe përgjigjet në varësi të rrethanave. Rezultati është i jashtëzakonshëm: Kur studiuesit duartrokasin një herë, veshi i karkalecit dëgjon tingullin dhe roboti lëviz përpara; kur studiuesit duartrokasin dy herë, roboti lëviz prapa. Studimi ndërdisiplinar u drejtua nga Idan Fishel, një student i ciklit master nën mbikëqyrjen e Dr. Ben M. Maoz të Fakultetit të […]

Robotët ndihmës të shëndetit

Robotët që mund të kryejnë detyra themelore të kujdesit shëndetësor për të mbështetur punën e mjekëve dhe infermierëve mund të jenë ndihma e së ardhmes. Kush e di, ndoshta një robot mjekësor mund t’ju përshkruajë ilaçin tuaj një ditë? Kjo është ideja pas robotëve 3D me ndjeshmëri strukturore që po zhvillohen dhe testohen në Universitetin Simon Fraser nga Woo Soo Kim, profesor i asociuar në Shkollën e Inxhinierisë së Sistemeve Mekatronike. “Pandemia e fundit demonstron nevojën për të minimizuar ndërveprimin […]

Së shpejti, Apple Watch mund të monitorojë glukozën në gjak pa qenë nevoja për të tërhequr gjak

Ne tashmë ju kemi thënë për tiparin e ri të përfolur të lidhur me shëndetin që thuhet se do të vijë në Apple Watch Series 7. Nëse zërat janë të vërteta, versioni tjetër i Apple Watch do të jetë në gjendje të japë lexime të glukozës në gjak; ky informacion është i nevojshëm për diabetikët e varur nga insulina për të llogaritur sa insulinë duhet të marrin para se të konsumojnë vaktin e tyre të ardhshëm, raporton phonearena. Matja e glukozës […]

Prodhimi i tatuazheve që rrezatojnë dritë

Shkencëtarët në UCL dhe IIT- Istituto Italiano di Tecnologia (Instituti Italian i Teknologjisë) kanë krijuar një tatuazh të përkohshëm me teknologjinë rrezatimit të dritës që përdoret në ekranet e TV dhe smartphone, duke hapur kështu rrugën për një lloj të “tatuazhi inteligjent” me disa përdorime të mundshme. Teknologjia, e cila përdor dioda organike që rrezatojnë dritë (OLED), aplikohet në të njëjtën mënyrë si tatuazhet që vendosen në lëkurë me anë të ujit. OLED-të janë fabrikuar në letër tatuazhesh të përkohshme […]

Pajisja e re që vishet e kthen trupin në një bateri

Studiuesit në Universitetin e Colorado Boulder kanë zhvilluar një pajisje të re, me kosto të ulët, e cila mund të vishet dhe transformon trupin e njeriut në një bateri biologjike. Pajisja, e përshkruar në revistën Science Advances, është mjaft elastike dhe mund ta vishni si unazë, byzylyk apo si ndonjë aksesorë tjetër te ngjashëm. Ajo gjithashtu përcon nxehtësinë natyrore të një personi – duke përdorur gjeneratorë termoelektrikë për të kthyer temperaturën e brendshme të trupit në energji elektrike. “Në të […]

Shkencëtarët fillojnë të ndërtojnë binjak dixhital shumë të ngjashëm me planetin tonë

Për të patur një klimë neutrale deri në vitin 2050, Bashkimi Evropian filloi dy programe ambicioze: “Marrëveshja e Gjelbër” dhe “DigitalStrategy”. Si një komponent kyç i zbatimit të tyre të suksesshëm, shkencëtarët e klimës dhe shkencëtarët e kompjuterit filluan iniciativën “Destinacioni Tokë “, e cila do të fillojë në mes të vitit 2021 dhe pritet të zgjasë deri në dhjetë vjet. Gjatë kësaj periudhe, do të krijohet një model dixhital shumë i saktë i Tokës, një binjak dixhital i saj, […]

Ekspertët zbulojnë një mënyrë për të zbuluar se çfarë po shkruani gjatë një videocall-i.

Një version i ri sulmi synon të tregojë tastet që shtypen nga një përdorues i caktuar në anën tjetër të një video konferencë duke përdorur thjesht përmbajtjen e videos për të ndërlidhur lëvizjet e vëzhgueshme të trupit me tekstin që shtypet. Hulumtimi u ndërmor nga Mohd Sabra dhe Murtuza Jadliwala nga Universiteti i Teksasit në San Antonio dhe Anindya Maiti nga Universiteti i Oklahoma, të cilët thonë se sulmi mund të shtrihet përtej video-ve live; si edhe për ato që […]

Droni që paloset mund të veprojë në hapësira të paarritshme të minierave

Inspektimi i minierave të vjetra është një biznes i rrezikshëm. Për njerëzit, minierat mund të jenë vdekjeprurëse: të prirura për rëniet e gurëve dhe të mbushura me gazra të dëmshme. Robotët mund të shkojnë atje ku njerëzit mund të asfiksohen, gjithashtu mund të arrijnë sipërfaqe të paarritshme nga njeriu. Tani, studiuesit në MB, të udhëhequr nga Headlight AI, kanë prodhuar një dron që mund të hedhë dritë në errësirë. Me emrin Prometeu, ky dron mund të hyjë në një minierë […]

Teoria e re Machine-Learning ngre pyetje rreth natyrës së shkencës

Algoritmi, i ideuar nga një shkencëtar në Laboratorin e Fizikës së Plazmës Princeton (PPPL) të Departamentit të Energjisë (DOE) në SHBA, zbaton metodën machine-learning , formën e inteligjencës artificiale (AI) që mëson nga përvoja, për të zhvilluar parashikimet. “Zakonisht në fizikë, ju bëni vëzhgime, krijoni një teori të bazuar në ato vëzhgime dhe pastaj përdorni atë teori për të parashikuar vëzhgime të reja,”- tha fizikanti i PPPL Hong Qin, autor i një punimi që detajon studimin në Raportet Shkencore. “Ajo […]