Çlirimi i Potencialit të Mendjes: Kontrolli i pajisjeve dixhitale, të tilla si telefonat, përmes sinjaleve të trurit

Çlirimi i Potencialit të Mendjes: Kontrolli i pajisjeve dixhitale, të tilla si telefonat, përmes sinjaleve të trurit

Pison, themeluar nga Dexter Ang (MIT ’05), u mundëson njerëzve të kontrollojnë pajisjet dixhitale, siç janë telefonat e tyre, përmes sinjaleve të trurit.

Dexter Ang ’05, AF ’16 kishte punuar si një tregtar para se të mësonte se nëna e tij kishte ALS (Amyotrophic lateral sclerosis). Gjatë vitit të ardhshëm, ai e pa atë duke humbur ngadalë aftësinë për të ecur, për të ushqyer veten, dhe madje për të klikuar gjatë leximit të një libri online, një nga aktivitetet e saj të preferuara.

Përparimi i sëmundjes ishte i dhimbshëm për t’u parë, por ajo që Ang nuk mund të pranonte ishte se gjendja fizike e nënës së tij mund të ndikonte kaq negativisht në ndërveprimet e saj me botën dixhitale.

“Nuk e mendoja se mund të kishte aq lidhje midis aftësisë fizike dhe asaj dixhitale,”- thotë Ang.

Ideja e vuri Ang në një mision që do t’i ndryshonte jetën. Dhjetë vjet pasi u diplomua nga MIT me një diplomë inxhinierie mekanike, ai u kthye në Institut për t’u zhytur në punën e tij rreth teknologjisë që mund të vishet, duke siguruar një bashkëthemelues dhe një strategji biznesi përgjatë rrugës. Sot Ang është CEO i Pison Technology, një kompani fillestare që përdor sensorë neuromuskularë për të ndihmuar njerëzit të ndërveprojnë me pajisjet dixhitale.

Sensori i Pison-it vendoset në kyçin e dorës së përdoruesit si një orë për të kapur lëvizje të vogla të muskujve dhe tendinave, si dhe sinjale elektrike nga truri. Software i Pison i përpunon ato sinjale dhe kontrollon pajisjen në të cilën po dërgohen, duke ndihmuar përdoruesit të bëjnë gjëra të tilla si të ndërveprojnë me aplikacione në smartphone, manipulojnë objekte në realitet dhe të komunikojnë me robotë dhe makina.

Qindra njerëz kanë përdorur teknologjinë e Pison përmes partneritetit me koorporata shumëkombëshe duke përfshirë Microsoft, Samsung, Mitsubishi dhe Google. Ndihma për njerëzit me aftësi të kufizuara mbetet një fokus për kompaninë, dhe Pison po punon gjithashtu me organizata mjekësore dhe jofitimprurëse si Shoqata ALS.

Çlirimi i Potencialit të Mendjes: Kontrolli i pajisjeve dixhitale, të tilla si telefonat, përmes sinjaleve të trurit

“Implikimet e lidhjes së trupit të njeriut me sistemet dixhitale dhe inteligjencën artificiale janë të paimagjinueshme,”- thotë Ang. “Ne jemi në fillimet shumë të hershme të asaj që ndërfaqet nervore do të jenë dhe si do të transformojnë gjithçka në botë”.

Një mision që zgjerohet

Përvoja e Ang duke parë rënien e shëndetit të nënës së tij e ktheu atë në MIT përmes Programit të Studimit të Avancuar. Ang u regjistrua në Shkollën e Menaxhimit Sloan të MIT, Shkollën e Inxhinierisë dhe Laboratorin e Medias. Një ofertë që e tërhoqi veçanërisht atë ishte një kurs i teknologjisë ndihmëse i drejtuar nga John Leonard, Profesori i Inxhinierisë Mekanike dhe Oqeanike Samuel C. Collins në Departamentin e Inxhinierisë Mekanike.

“Unë kam qenë me të vërtetë i apasionuar pas problemit të dobësimit fizik që ndikon në jetën dixhitale,”- kujton Ang. “Do të flija duke menduar për këtë dhe do të zgjohesha duke menduar për të. E dija që problemi ishte i bazuar në elektricitet dhe më duhej një zgjidhje elektrike, dhe se MIT kishte rrjetin me të cilin kishte shumë të ngjarë të kisha sukses .”

Nëna e Ang vdiq në 2015 gjatë semestrit të tij të parë me ASP. Ai bëri tre javë pushim dhe përfundoi mandatin. Më vonë atë vit, përmes vëllazërisë së tij, ai takoi bashkëthemeluesin e Pisonit David Cipoletta, i cili po punonte për gjurmimin e syve dhe robotikën për njerëzit me ALS në Universitetin e Rhode Island. Pasi foli me të në lidhje me potencialin për të ndjerë energjinë elektrike përmes elektrodave në lëkurë, Cipoletta i kërkoi Ang-ut të vinte në apartamentin e tij dy javë më vonë. Deri atëherë ai do të kishte ndërtuar një prototip.

Themeluesit morën mbështetje nga Fondi i Inovacionit Sandbox i MIT dhe kaluan kohë në Qendrën Martin Trust për Ndërmarrësi MIT nën mentorim nga Drejtori Menaxhues Bill Aulet. Ang gjithashtu shpenzoi rreth 50,000 dollarë nga paratë e tij duke eksploruar zgjidhje të ndryshme.

“Mjetet që u siguruan për mua përmes rrjetit MIT, investitorëve dhe trajnimit ishin thelbësore për mua dhe për Pison,” thotë Ang.

Përgjatë viteve që Ang përfundoi programin e Advanced Study Fellowship në 2016, themeluesit kanë punuar me një numër kompanish për të zhvilluar më tej teknologjinë.

Sensorët aktualë të Pisonit zbulojnë sinjalet elektrike që truri përdor për të komunikuar me nervat, tendinat dhe muskujt e trupit. Sinjalet, ose biopotencialet, regjistrohen në lëkurën e kyçit të dorës dhe dërgohen në aplikacionin e telefonit të Pison, i cili i kthen ato në udhëzime dixhitale. Aplikacioni i Pison mund të ndërveprojë me aplikacione të tjera ose me çdo pajisje tjetër me të cilën telefoni është i lidhur. Për shembull, nëse telefoni i një përdoruesi ka gjithashtu aplikacionin Google Home, sensorët e Pison mund të përdoren për të kontrolluar veçori të shtëpisë si psh.: dritat.

Ndërsa themeluesit ndërtuan sistemin, ata u përqendruan në krijimin e diçkaje që funksionoi edhe për pacientët ALS në fazat e fundit të sëmundjes.

“Me ALS, ka një rënie të vazhdueshme të aftësive fizike,”- thotë Ang. “Është si të përpiqesh të mbash një gur që të mos bjerë kur je duke zbritur. Mendimi im ishte të imagjinonim sikur guri ishte në fund të kodrës, atëherë çfarë do të kryente akoma punë në atë situatë? “

Kjo i dha Pison një teknologji të fuqishme që mund të ishte e dobishme në një larmi aplikimesh. Potencialit të sistemit për adoptimin masiv i shtohet edhe hardueri i tij, i cili ka pamjen dhe ndjesinë e një ore dore.

Përmbushja e potencialit të një teknologjie

Përhapja e parë tregtare e Pison, që do të vijë në fund të vitit 2021, do të jetë një sistem kontrolli pa prekje për telefonat, i cili do t’u lejojë përdoruesve të Forcave Ajrore të bëjnë gjëra të tilla si bashkëveprimi me hartat dhe njohja e komunikimeve. Menjëherë pas kësaj vendosjeje, Pison shpreson të fillojë të ndihmojë punëtorët në dyshemetë e fabrikës për të përmirësuar produktivitetin dhe për të zvogëluar rrezikun.

Ka lojtarë të tjerë në këtë hapësirë; fillimi i Elon Musk Neuralink është një shembull i mire; por Ang beson se Pison diferencon veten me software me qëllime të mirëpërcaktuara dhe një fokus në zhvillimin e zgjidhjeve nga fundi në fund për aplikime specifike të klientëve. Për këtë qëllim, Ang mund të shihte Pison duke zhvilluar zgjidhje posaçërisht për punëtorët në industri dhe ndërtim, operacionet e kërkimit dhe shpëtimit dhe si një katalizator për përparimin dhe adoptimin e realitetit dixhital.

Kompania është gjithashtu e etur për të lëshuar teknologjinë e saj më gjerë dhe për të lënë klientët të vendosin përdorimin e saj.

“Ne kemi strategjinë tonë të brendshme të produktit, për të transformuar fillimisht mënyrën se si njerëzit ndërveprojnë me telefonat, dhe pastaj të zgjerohen në mediume të tjera si robotika dhe realiteti dixhital,”- thotë Ang. “Por ne i kuptojmë të dhënat dhe platforma që kemi mund të shfrytëzohet në mënyra të pakufizuara. Ne nuk do ta bllokojmë atë.”

Postime te ngjashme