CMU

CMU dhe Facebook AI Research mësojnë robotët të lundrojnë duke njohur objekte

Carnegie Mellon sot tregoi hulumtime të reja në botën e lundrimit robotik. Me ndihmën e ekipit në Facebook AI Research (FAIR), universiteti ka hartuar një navigacion semantik. Ky navigacion  ndihmon robotët të lundrojnë përreth duke njohur objekte të njohura.

Sistemi SemExp, i cili mposhti Samsung për të zënë vendin e parë në një Sfidë të Hapësirës së Fundit të Habitatit, përdor mësimin e makinerive për të trajnuar sistemin për të njohur objekte. Sidoqoftë, kjo shkon përtej tipareve të thjeshta sipërfaqësore. Në shembullin e dhënë nga CMU, roboti është në gjendje të dallojë një tryezë fundore nga një tavolinë kuzhine. Kështu ekstrapolon në cilën dhomë është e vendosur. Sidoqoftë, kjo duhet të jetë më e drejtpërdrejtë me një frigorifer, i cili është mjaft i veçantë dhe është i kufizuar kryesisht në një dhomë mëkatësh.

Kuptimi i zakonshëm thotë që nëse po kërkoni frigorifer, më mirë do të shkoni në kuzhinë. Në të kundërt, sistemet e navigimit klasik robotik eksplorojnë një hapësirë ​​duke ndërtuar një hartë që tregon pengesa. Roboti përfundimisht arrin atje ku duhet të shkojë, por rruga mund të jetë qarkulluese. ”

CMU vëren se kjo nuk është përpjekja e parë për të aplikuar lundrim semantik në robotikë. Por, përpjekjet e mëparshme janë mbështetur shumë në nevojën për të mësuar përmendësh ku objektet ishin në zona specifike, sesa lidhja e një objekti aty ku ka gjasa të jetë.

Postime te ngjashme