Droni Aerobatik

Droni Akrobatik – Efikasitet më i madh, shpejtësi e plotë

Pergjatë agimit të fluturimit, pilotët kanë përdorur manovra akrobatike për të provuar kufijtë e aeroplanëve të tyre. E njëjta gjë vlen edhe për dronët fluturues: Pilotët profesionistë shpesh fitojnë kufijtë e dronëve të tyre dhe matin nivelin e tyre të zotërimit duke fluturuar manovra të tilla në garat

Efikasitet më i madh, shpejtësi e plotë

Duke punuar së bashku me kompaninë e mikroprocesorëve Intel, një ekip studiuesish në Universitetin e Cyrihut tani ka zhvilluar një helikopter kuadratori, ose quadcopter. I cili mund të mësojë të fluturojë manovrat akrobatike. Ndërsa një lak energjie ose një rol fuçi mund të mos jetë i nevojshëm në operacionet konvencionale të avionëve. Një dronë i aftë për të kryer manovra të tilla ka të ngjarë të jetë shumë më efikas. Mund të shtyhet në kufijtë e tij fizikë. Të përdorë plotësisht aftësinë dhe shpejtësinë e tij dhe të mbulojë më shumë distanca brenda jetës së tij të baterisë.

Studiuesit kanë zhvilluar një algoritëm navigimi që mundëson që dronët të kryejnë në mënyrë autonome manovra të ndryshme. Duke përdorur asgjë më shumë se matjet e sensorit në bord. Për të demonstruar efikasitetin e algoritmit të tyre, studiuesit fluturuan manovra të tilla si një lak energjie. Një rrotull fuçi ose një rrokullisje mat, gjatë së cilës droni i nënshtrohet një shtytjeje shumë të lartë dhe përshpejtimi këndor ekstrem. Ky navigacion është një hap tjetër drejt integrimit të droneve autonome në jetën tonë të përditshme.

Trajnuar në simulim

Në thelb të algoritmit të romanit qëndron një rrjet nervor artificial që kombinon hyrjen nga kamera në bord dhe sensorët dhe përkthen këtë informacion direkt në komanda kontrolli. Rrjeti nervor trainohet ekskluzivisht përmes manovrave të simuluara akrobatike. Kjo ka disa avantazhe: Manovrat lehtë mund të simulohen përmes trajektoreve referuese. Dhe nuk kërkojnë demonstrime të shtrenjta nga një pilot njerëzor. Trajnimi mund të shkojë në një numër të madh të manovrave të larmishëm dhe nuk paraqet ndonjë rrezik fizik për quadkopterin.

Vetëm disa orë trainim për simulim janë të mjaftueshme dhe quadcopter është gati për përdorim. Pa kërkuar rregullim shtesë të saktë duke përdorur të dhëna reale. Algoritmi përdor abstraksionin e hyrjes shqisore nga simulimet dhe e transferon atë në botën fizike.

Drone të shpejta për misione të shpejta

Sidoqoftë, studiuesit pranojnë se pilotët njerëzorë janë akoma më të mirë se dronët autonome. “Pilotët njerëzorë mund të përpunojnë shpejt situata dhe ndryshime të papritura në rrethinë, dhe janë më të shpejtë për tu rregulluar,” thotë Scaramuzza. Sidoqoftë, profesori i robotikës është i bindur që dronët e përdorur për misionet e kërkimit. Dhe shpëtimit ose për shërbimet e ofrimit do të përfitojnë nga aftësia për të mbuluar distanca të gjata shpejt dhe me efikasitet.

Postime te ngjashme