Proxima Centauri Proxima b HARPS

Konfirmohet ekzistenca e një planeti me madhësinë e Tokës rreth yllit më të afërt në sistemin diellor

Proxima Centauri

Proxima Centauri, është konfirmuar nga një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve përfshirë studiues nga Universiteti i Gjenevës (UNIGE). Rezultatet, për të cilat mund të lexoni gjithçka në revistën Astronomy & Astrophysics, zbulojnë se planeti në fjalë, Proxima b, ka një masë prej 1.17 masash tokësore dhe është vendosur në zonën e banueshme të yllit të saj, të cilin e rrotullon orbitë në 11.2 ditë .

Ky përparim ka qenë e mundur falë matjeve të shpejtësisë radiale me precizion të paparë duke përdorur ESPRESSO. Spektrografin e prodhuar nga Zvicra – më i sakti aktualisht në veprim. I cili është instaluar në Teleskopin Shumë të Madh në Kili.

Proxima b u zbulua së pari katër vjet më parë me anë të një spektografi më të vjetër, HARPS. I zhvilluar gjithashtu nga ekipi me bazë në Gjenevë. I cili mati një shqetësim të ulët në shpejtësinë e yllit, duke sugjeruar praninë e një shoqëruesi.

Spektrografia ESPRESSO ka kryer matje të shpejtësisë radiale në yllin Proxima Centauri. Që është vetëm 4,2 vite dritë nga Dielli. Me një saktësi prej 30 centimetra në sekondë (cm / s) ose rreth tre herë më të sakta se sa ajo e marrë me HARPS. I njëjti lloj instrumenti por nga gjenerata e mëparshme.

Ata ishin shumë të lumtur me performancën e HARPS, i cili ka qenë përgjegjës për zbulimin e qindra ekzoplaneteve gjatë 17 viteve të fundit. ESPRESSO mund të prodhojë matje edhe më të mira. Dhe është mirënjohës dhe shpërblim i vetëm për punën ne ekip që zgjat gati 10 vjet.

Konfirmimi i ekzistencës së Proxima b ishte një detyrë e rëndësishme. Dhe është një nga planetët më interesantë të njohur në lagjen diellore”.

Matjet e kryera nga ESPRESSO kanë sqaruar se masa minimale e Proxima b është masa 1.17 e tokës (vlerësimi i mëparshëm ishte 1.3). Dhe se ajo rrotullohet rreth yllit të saj vetëm në 11.2 ditë.

Megjithëse Proxima b është rreth 20 herë më afër yllit të saj sesa Toka është me Diellin. Ajo merr energji të krahasueshme, në mënyrë që temperatura e saj sipërfaqësore të mund të nënkuptojë që uji (nëse ka) është në formë të lëngshme në vende dhe mund të kete jete.

Duke thënë se, megjithëse Proxima b është një kandidat ideal për hulumtimin e biomarkerëve. Ka ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara, përpara se të sugjerojmë që jeta ka qenë në gjendje të zhvillohet në sipërfaqen e saj. Në fakt, ylli i Proxima është një xhuxh aktiv i kuq që bombardon planetin e tij me rrezet X, duke marrë rreth 400 herë më shumë se Toka.

Surprizë: a ka një planet të dytë?

Ndërkohë, saktësia e matjeve të bëra nga ESPRESSO mund të rezultojë në një surprizë tjetër. Ekipi ka gjetur prova për një sinjal të dytë në të dhëna, pa mundur të përcaktojë shkakun përfundimtar pas tij. Nëse sinjali ishte me origjinë planetare, ky planet tjetër i mundshëm që shoqëron Proxima b do të kishte një masë më të vogël se një e treta e masës së Tokës. Do të ishte atëherë planeti më i vogël i matur ndonjëherë duke përdorur metodën e shpejtësisë radiale.

Duhet të theksohet se ESPRESSO, e cila u bë operative në vitin 2017, është në fillimet e saj. Dhe këto rezultate fillestare tashmë janë duke u hapur pa humbje të mundësive. Rruga është përshkuar me një ritëm të çuditshëm që kur planeti i parë ekstrasolar u zbulua.

Postime te ngjashme