"Lëkura elektronike"

“Lëkura elektronike”

Studiuesit në Universitetin e Colorado Boulder po zhvillojnë një pajisje elektronike të veshshme që është “me të vërtetë e veshshme” – një bord qarku i zgjatur dhe i riciklueshëm plotësisht që frymëzohet nga dhe ngjitet në lëkurën e njeriut.

Ekipi, i udhëhequr nga Jianliang Xiao dhe Wei Zhang, përshkruan “lëkurën e tij elektronike” të re në një letër të botuar sot në revistën Science Advances. Pajisja mund të shërohet vetë, ashtu si lëkura e vërtetë. Ai gjithashtu kryen në mënyrë të besueshme një sërë detyrash ndijore, nga matja e temperaturës së trupit të përdoruesve deri te gjurmimi i numrit të tyre të përditshëm të hapave.

Dhe është e rikonfigurueshme, që do të thotë se pajisja mund të formohet për tu përshtatur kudo në trupin tuaj.

“Nëse doni ta vishni si orë, mund ta vendosni rreth kyçit të dorës tuaj,” tha Xiao, një profesor i asociuar në Paul M. Rady Departamenti i Inxhinierisë Mekanike në CU Boulder. “Nëse doni ta vishni këtë si një gjerdan, mund ta vendosni në qafë.”

Një pajisje e re “lëkurë elektronike” mund të shtrihet me 60% në çdo drejtim pa humbur asnjë funksionalitet. Kredia: Chuanqian Shi

Ai dhe kolegët e tij po shpresojnë që krijimi i tyre të ndihmojë për të rimagjinuar se për çfarë janë të afta pajisjet e veshura. Grupi tha se, një ditë, lëkura e tillë e teknologjisë së lartë mund t’i lejojë njerëzit të mbledhin të dhëna të sakta për trupat e tyre – të gjitha ndërsa shkurtojnë sasitë e mbingarkuara elektronike të botës.

“Orët inteligjente janë funksionalisht të këndshme, por ato janë gjithmonë një copë e madhe metali në një bandë,” tha Zhang, një profesor në Departamentin e Kimisë. “Nëse duam një pajisje me të vërtetë të veshshme, idealisht do të jetë një film i hollë që mund të përshtatet me lehtësi në trupin tuaj”.

Colorado

“Hulumtimi ynë është disi duke shkuar në atë drejtim, por ne kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë,” tha Zhang.

Sidoqoftë, qëllimet e ekipit të tij janë robot dhe njerëzor. Studiuesit më parë përshkruan modelin e tyre për lëkurën elektronike në 2018. Por versioni i tyre i fundit i teknologjisë bën shumë përmirësime në koncept – për fillim, është shumë më elastik, për të mos thënë funksional.

Për të prodhuar produktin e tyre bouncy, Xiao dhe kolegët e tij përdorin shtypjen në ekran për të krijuar një rrjet telash metalikë të lëngshëm. Ata pastaj sanduiçojnë ato qarqe midis dy filmave të hollë të bërë nga një material shumë fleksibël dhe vetë-shërues i quajtur poliminë.

Pajisja që rezulton është pak më e trashë se një Band-Aid dhe mund të aplikohet në lëkurë me nxehtësi. Ai gjithashtu mund të shtrihet me 60% në çdo drejtim pa prishur elektronikën brenda, raporton ekipi.

“Reallyshtë me të vërtetë elastike, e cila mundëson shumë mundësi që nuk ishin një mundësi më parë,” tha Xiao.

Lëkura elektronike e ekipit mund të bëjë shumë gjëra të njëjta që bëjnë pajisjet e njohura të fitnesit si Fitbits: matja e besueshme e trupit përkohësisht, rrahjet e zemrës, modelet e lëvizjes dhe më shumë.

Nëse pretë një copë lëkure elektronike, tha Zhang, e tëra çfarë duhet të bësh është të bashkosh zonat e thyera së bashku. Brenda pak minutash, lidhjet që mbajnë së bashku materialin poliminë do të fillojnë të reformohen. Brenda 13 minutash, dëmi do të jetë pothuajse i pazbulueshëm.

“Këto bono ndihmojnë për të formuar një rrjet në të gjithë prerjen. Ata pastaj fillojnë të rriten së bashku, ”tha Zhang. “Similarshtë e ngjashme me shërimin e lëkurës, por këtu po flasim për lidhje kimike kovalente.”

Xiao shtoi se projekti përfaqëson gjithashtu një qasje të re për prodhimin e elektronikës – një që mund të jetë shumë më e mirë për planetin. Deri në vitin 2021, vlerësimet sugjerojnë që njerëzit do të kenë prodhuar mbi 55 milion tonë telefona të mençur, laptopë dhe pajisje të tjera elektronike.

Pajisjet elastike të ekipit të tij, megjithatë, janë krijuar për të kapërcyer deponitë. Nëse zhyt një nga këto arna në një tretësirë ​​riciklimi, polimina do të depolimerizohet, ose ndahet në molekulat e saj përbërëse, ndërsa përbërësit elektronikë zhyten në fund. Si elektronika, ashtu edhe materiali i zgjatur mund të ripërdoren.

“Zgjidhja jonë për mbetjet elektronike është të fillojmë me mënyrën se si e bëjmë pajisjen, jo nga pika e fundit, ose kur ajo është hedhur tashmë larg”, tha Xiao. “Ne duam një pajisje që mund të riciklohet lehtë”.

Lëkura elektronike e ekipit është shumë larg nga të qenit në gjendje të konkurrojë me sendin e vërtetë. Tani për tani, këto pajisje ende duhet të lidhen me një burim të jashtëm të energjisë për të punuar. Por, tha Xiao, hulumtimi i grupit të tij lë të kuptohet se lëkura cyborg së shpejti mund të jetë moda e modës për të ardhmen.

“Ne ende nuk i kemi realizuar të gjitha këto funksione komplekse”, tha ai. “Por ne po marshojmë drejt atij funksioni të pajisjes.”

Postime te ngjashme