Roboti ujor

Roboti ujor pa tel mund të pastrojë ujin dhe të transportojë qelizat

Roboti ujor pa tel mund të pastrojë ujin dhe të transportojë qelizat

Frymëzuar nga një polip koral, ky mini robot plastik lëviz me magnetizëm dhe dritë.

Studiuesit në Universitetin e Teknologjisë Eindhoven zhvilluan një robot të vogël plastik, të bërë nga polimere të përgjegjshme.Ai lëviz nën ndikimin e dritës dhe magnetizmit.

Në të ardhmen, ky ‘polip ujor wireless’ duhet të jetë në gjendje të tërheqë dhe kapë grimcat ndotëse nga lëngu përreth.Gjithashtu,duhet të marrë dhe të transportojë qelizat për analiza në pajisjet diagnostikuese. Studiuesit publikuan rezultatet e tyre në revistën PNAS.

Mini roboti është frymëzuar nga një polip koral; një krijesë e vogël e butë me tentacles, e cila përbën koralet në oqean. Rrjedha e polipeve të gjallë bën një lëvizje specifike që krijon një rrymë që tërheq grimcat e ushqimit. Më pas, tentacles rrëmbejnë grimcat e ushqimit që lundrojnë.

Polipi artificial i zhvilluar pa tel është 1 nga 1 cm, ka një rrjedhje që reagon ndaj magnetizmit dhe tentakulave të drejtuara nga drita. Kombinimi i dy stimujve të ndryshëm është i rrallë, pasi kërkon përgatitje delikate të materialit dhe montim.Gjithësesi është interesante për krijimin e robotëve të pajetë sepse lejon që të kryhen ndryshime komplekse të formave dhe detyrave. Tentacles lëvizin duke ndriçuar dritë mbi to. Gjatësi të ndryshme të valëve çojnë në rezultate të ndryshme. Për shembull, tentacles ‘rrëmbehen’ nën ndikimin e dritës UV, ndërsa ato ‘lëshohen’ me dritë blu.

Nga Toka në ujë

Pajisja e paraqitur tani mund të rrëmbejë dhe lëshojë objekte nën ujë.Ky është një tipar i ri i mini robotit të dorëzimit të paketave të udhëhequr nga drita që studiuesit prezantuan në fillim të këtij viti. Ky robot me bazë tokësore nuk mund të funksionojë nën ujë, sepse polimerët që e përbëjnë veprojnë përmes efekteve fototermale. Nxehtësia e krijuar nga drita ushqente robotin, në vend të vetë dritës. Nxehtësia shpërndahet në ujë, gjë që e bën të pamundur drejtimin e robotit nën ujë. Prandaj ajo zhvilloi një material polimer fotomekanik që lëviz nën ndikimin e dritës vetëm.

Dhe ky nuk është avantazhi i tij i vetëm. Pranë operimit nën ujë, ky material i ri mund të mbajë deformimin e tij pasi të aktivizohet nga drita. Ndërsa materiali fototermik menjëherë kthehet në formën e tij origjinale pasi të jenë hequr stimujt.Molekulat në materialin fotomekanik në të vërtetë marrin një gjendje të re. Kjo lejon që forma të ndryshme të qëndrueshme, të mirëmbahen për një periudhë më të gjatë kohore. Kjo ndihmon për të kontrolluar krahun gripper;pasi diçka është kapur, roboti mund ta mbajë atë derisa të adresohet me dritë edhe një herë për ta lëshuar atë.

Një avantazh i shtuar është se roboti funksionon në mënyrë të pavarur nga përbërja e lëngut përreth. Kjo është unike, sepse materiali mbizotërues stimulues që përdoret për aplikimet nënujore në ditët e sotme, hidrocentralet, janë të ndjeshëm për mjedisin e tyre. Prandaj hidrocentralet sillen ndryshe në ujin e kontaminuar. Roboti gjithashtu funksionon në të njëjtën mënyrë në ujë me kripë, ose ujë me ndotës. Në fakt, në të ardhmen polipi mund të jetë në gjendje të filtrojë ndotësit nga uji duke i kapur ato me tentakulat e tij.

Postime te ngjashme