SpaceX

SpaceX me sukses kap të dy pjesët e panairit për herë të parë në nisjen e saj të fundit

SpaceX ka arritur të kapë të parat, duke kapur të dy gjysmat e barazimit të përdorura në njërën nga lëshimet e raketave Falcon 9, sipas CEO dhe themeluesit Elon Musk. Panairi është një mbulesë mbrojtëse me dy copa. Ajo rrethon ngarkesën në automjetin e lëshimit ndërsa ngjitet në atmosferën e Tokës në rrugën e tij drejt hapësirës. SpaceX është përpjekur të rikuperojë barazimin duke përdorur dy anije të pajisura me rrjeta speciale. Ato janë të dizenjuara për t’i kapur ato ndërsa bien.  Kjo është hera e parë që kompania ka arritur të kapë në të vërtetë të dy, në vend të një.

SpaceX përpiqet të zvogëlojë koston

SpaceX përpiqet të zvogëlojë koston e lëshimeve të tij duke ndërtuar sa më shumë ripërdorim të jetë e mundur. Kjo është arsyeja pse ajo ka krijuar një mënyrë për të ulur në mënyrë propulsive shtytësit e raketave të fazës së parë përsëri në Tokë për fillimin e rinovimit të postimit. Kjo pjesë është rafinuar dhe tani është mjaft e besueshme. Kjo u realizua me SpaceX që ka zbarkuar gjithsej 57 nga fazat e para të kaluara të saj deri tani, përfshirë edhe atë nga fillimi i sotëm.

Përpjekjet e rimëkëmbjes së panairit nuk kanë qenë aq të suksesshme deri më tani. Kompania ka rikuperuar gjysmën e barërave nga oqeani dhe madje i ka ripërdorur ato pasi i ka marrë nga oqeani. Ajo ka kapur vetëm gjysmat e vetme të barazimeve më parë duke përdorur anijet në det, me një kapje të parë në misionin STP-2 qershorin e kaluar dhe një tjetër në janar.

SpaceX vlerëson se mund të kursejë deri në 6 milion dollarë për nisje. Kjo duke rikuperuar dhe ripërdorur gjysmën e fitimeve, një tjetër kursim i konsiderueshëm në krye të nxitësve të ripërdorur. Kapja e tyre bëhet duke përdorur rrjeta në vend që t’i tërhiqni ato nga oqeani. Arsyeja është sepse një tokë e butë e kontrolluar u kursen atyre shumë kohë, përpjekje, kosto dhe rrezik për personelin. Si rezultat ajo bëhet një mënyrë shumë më efektive për të ripërdorur atë përbërës. Por, me kusht që të sigurojnë që anijet të jenë në gjendje të kapin me siguri garat ndërsa zbresin.

Mungesë e një sistemi nxitës

Gjysmët e barazimit nuk kanë asnjë sistem nxitës për të kontrolluar uljen e tyre si fazat e para të Falcon 9. Përkundrazi, ato janë ngadalësuar me parashutë. Pra ka një mbështetje më të madhe në anije. Kjo me qëllim që të pozicionohen siç duhet për të parashikuar rënien e tyre, pasi nuk është programuar posaçërisht. Por ka edhe një arsye tjetër të madhe që Musk dhe SpaceX dëshirojnë ta marrin këtë aspekt të sistemit të lëshimit siç duhet: Musk ka thënë më parë se ai do të konsideronte potencialisht përshtatjen e anijeve kapëse për të kapur edhe kapsulat e Crew Dragon ndërsa kthehen në Tokë, duke zvogëluar rrezikun për astronautët dhe ekuipazhet e rimëkëmbjes që aktualisht duhet të mbledhin ato nga oqeani.

Postime te ngjashme