Super-njohësit posedojnë një aftësi të jashtëzakonshme për të memorizuar dhe rikujtuar fytyrat

Super-njohësit posedojnë një aftësi të jashtëzakonshme për të memorizuar dhe rikujtuar fytyrat

Ndërsa ishte në Paris në vitet 1990, Georgie pa një fotograf profesionist duke marrë fotografi të fëmijëve duke luajtur në një park të vogël afër Les Halles dhe nuk mendoi asgjë për të.

Dhjetë vjet më vonë ajo po hante mëngjes në backpackers Byron Bay të Australisë dhe e pyeti burrin pranë saj nëse ai ishte një fotograf dhe nëse ai kishte marrë ndonjëherë fotografi të fëmijëve duke luajtur në një park të Parisit. I mahnitur, ai jo vetëm që tha se ishte dhe se ai kishte, madje ai i tregoi asaj portofolin e tij të fotove aktuale që ajo kishte parë se kishte bërë një dekadë më parë.

Rastësi si këto ndoshta do të kalonin pa u vërejtur nga shumica prej nesh, por Georgie ka një aftësi të veçantë me të cilën janë të pajisur vetëm dy përqind e popullsisë së botës: ajo është një super-njohës.

Njerëz të tillë posedojnë një aftësi të jashtëzakonshme për të memorizuar dhe rikujtuar fytyrat e njerëzve që mund të kenë hasur vetëm në situatat më të jashtëzakonshme dhe nganjëherë kalimtare, shpesh shumë vite më parë.

Psikologët nga Laboratori i Psikologjisë Ligjore në UNSW Sydney argumentojnë se Testi i Falas i UNSW, i cili ata po e përdorin që nga viti 2017 për të identifikuar super-njohësit më të mirë në botë, është në dispozicion mjeti perfekt i shqyrtimit për të renditur të mirët, shumë të mirët dhe njohësit e jashtëzakonshëm të fytyrës nga ne të tjerët.

Studiuesit, përfshirë Dr. James Dunn, bashkëpunëtorin e Scientia Dr. David White dhe Dr. Alice Towler, thonë se Testimi i Fytyrës së UNSW është në gjendje të ofrojë më shumë saktësi kur bëhet fjalë për renditjen e aftësive të super-njohësve, veçanërisht kur përdoret së bashku me teste ekzistuese të njohjes së fytyrës si Glasgow Face Matching Test (GFMT) dhe Cambridge Face Memory Test (CFMT).

Testimi i Fytyrës së UNSW u krijua qëllimisht nga studiuesit për të qenë shumë sfidues. Si rezultat, performuesit mesatarë renditen në skajin e ulët të shkallës, ndryshe nga testet e tjera ekzistuese ku performanca e kandidatëve është e shpërndarë në mënyrë më të barabartë në të gjithë shkallën e matjes.

Nga 31,000 njerëz që kanë marrë Testin e Fytyrës në UNSW që nga viti 2017, askush nuk ka shënuar ndonjëherë 100 për qind – më e larta që ka arritur dikush është 97 për qind. Kjo do të thotë se personi me aftësitë më të mira për njohjen e fytyrës në botë mund të jetë akoma atje.

“Kur njerëzit bëjnë Testin e Fytyrës së UNSW, ata zbulojnë se është me të vërtetë e vështirë, me shumicën e njerëzve që shënojnë midis 50 dhe 60 përqind”, thotë Dr. Dunn.

“Por super-njohësit janë njerëz që shënojnë 70% e më shumë. Ne e kemi bërë këtë të vështirë në mënyrë që të mos jetë shumë e lehtë për super-njohësit më të mirë.

“Kur super-njohësit bëjnë testet tradicionale të fytyrës, ato arrijnë maksimumin në 100 për qind që do të thotë se është e vështirë për ne të bëjmë dallimin midis shumë të mirës dhe të jashtëzakonshmes.

“Nëse dikush do të vinte tek ne duke menduar se mund të jetë një super-njohës, ne do t’i fillonim ata në Testin e Fytyrës së UNSW dhe pastaj t’i bënim të bënin teste të mëtejshme konfirmuese dhe të thoshin,” ju duhet të bëni mirë për të gjithë ata që të jemi i sigurt se jeni një super njohës’.”

Për vite me radhë ishte supozuar se aftësitë superiore në njohjen e fytyrës mund të mësoheshin dhe do t’i ndihmonin ata që punonin në polici dhe agjenci sigurie për të bërë gjykime më të sakta në lidhje me identitetin e një personi. Ndërsa kjo është e vërtetë deri në një pikë, hulumtimi ka zbuluar se aftësitë e jashtëzakonshme të demonstruara nga super-njohësit nuk mund të mësohen. Studiuesit mendojnë se ato janë të koduara në ADN-në tonë, dhe vetëm një pjesë e vogël e njerëzve kanë gjendje gjenetike për të zhvilluar këto aftësi ekstreme.

“Termi super-njohës u krijua nga studiuesit në 2009 në përgjigje të disa prej rezultateve të jashtëzakonshme që njerëzit ishin duke arritur në testet e njohjes së fytyrës,” thotë Dr. Dunn.

“Në terma statistikorë,‘ super-njohësi ’përshkruan këdo që shënon dy devijime standarde mbi personin mesatar – me fjalë të tjera, një person në 1 ose 2 përqind të popullatës.

“Ajo që kemi gjetur është se njohja e fytyrës ndryshon natyrshëm, siç bën IQ. Dhe ashtu si IQ, duket se një pjesë e madhe e kësaj varianti përcaktohet gjenetikisht. ”

Përballja e fakteve

Studiuesit e UNSW janë të interesuar në super-njohës për dy arsye. Së pari, sa më shumë shkencëtarë të mësojnë për super-njohësit dhe si përpunojnë fytyrat, aq më shumë ata mund të deshifrojnë atë që po ndodh në tru kur shohim fytyra të njohura dhe të panjohura.

Së dyti, qeveritë dhe organizatat tregtare po kërkojnë gjithnjë e më shumë njerëz me aftësi superiore për njohjen e fytyrës.

“Ne kemi filluar të shohim industri që kërkojnë brenda dhe jashtë organizatave të tyre super-njohës për të punuar në role të specializuara të identifikimit të fytyrës”, thotë Dr. Dunn.

“Kjo mund të përfshijë policinë, por gjithashtu mund të përfshijë organet qeveritare dhe tregtare si imigracioni, agjencitë e inteligjencës, agjencitë e sigurisë, institucionet financiare, madje edhe kazinotë.”

Si është të jesh super-njohës?

Sipas hulumtimit, nuk ka tipare të tjera të përbashkëta të ndara midis super-njohësve përveç vetë kësaj aftësie.

Super-njohësit vijnë nga të gjitha sferat e jetës dhe kanë të njëjtën përhapje të profileve të inteligjencës si popullata e përgjithshme.

Ndërsa shumë mund të mos e kuptojnë se ata janë super-njohës, disa kishin një ide se ishin mjaft të mirë me fytyra në moshë të re.

Nicole ishte 11 vjeç kur kuptoi se mund të njihte të gjitha fytyrat e fëmijëve të mësuesve të saj në një konkurs në shkollën e saj. “Kur të gjithë të tjerët po përpiqeshin të gjenin vetëm disa fytyra që dinin, unë i identifikova saktë të gjitha 20 fytyrat shumë lehtë. Në atë kohë mendova se ishte e çuditshme, por gjithashtu ndjehesha shumë e ftohtë ”, thotë ajo.

Po kështu, Wai Yin tha se së pari e kuptoi se ishte një super-njohës kur ishte ende adoleshente. “Dikur shikoja revista dhe rrethoja fytyrat e njerëzve në vend që të shikoja rrobat! Kjo është kur mendova se ka diçka të çuditshme që po ndodh ”.

Për Kelley, vetëm kur ajo u ul në Testin e Fytyrës në UNSW dhe u kontaktua nga studiuesit se ajo madje e dinte që ajo kishte aftësi. Por, shton ajo, “Unë kam qenë gjithmonë një perfeksioniste dhe kam pasur një sy jashtëzakonisht anormal për detaje me gjithçka.”

Shumë super-njohës fillojnë të pyesin për dhuratën e tyre kur shikojnë TV.

“Burri im dhe unë po grindeshim për dikë në TV që dukej si dikush”, thotë Jessica. “Burri im tha se ai mendonte se ishte mjaft i mirë në njohjen e fytyrave dhe googled dhe gjeti testin [UNSW] në internet. Ai e përfundoi atë dhe arriti rreth 50 përqind. ”

“Unë e përfundova testin dhe pata një rezultat shumë më të lartë dhe mendova mirë, unë jam padyshim më i mirë në njohjen e fytyrave sesa burri im, fitimi automatik për atë temë! Vetëm kur [studiuesit e UNSW] më kontaktuan mua e kuptova që rezultati im nuk ishte brenda kufijve normalë. Unë u bashkova me shumë pika pas kësaj. ”

Shumica e shohin aftësinë si një dhuratë që e bën jetën më interesante ose madje ndihmon në karrierën e dikujt.

Duncan thotë se të qenit super-njohës ka ndihmuar në linjën e tij të punës, e cila është rekrutimi. “Njerëzit janë gjithmonë jashtëzakonisht të lajkatuar kur i mbani mend, ose nëse nuk jemi takuar personalisht dhe unë kam parë vetëm foton e tyre në mediat sociale ata zakonisht janë mjaft të tronditur.”

Por të tjerët me dhuratën janë pak më të kujdesshëm për ta ekspozuar atë. Marcus thotë se mund t’i bëjë gjërat mjaft të vështira, pasi “unë jam mjaft shoqëror, kështu që kam tendencë të eci deri te njerëzit që kujtoj dhe së shpejti e kuptoj se nuk më mbajnë mend”.

Sallie mbështet të fshehë aftësitë e saj. “Shpesh duhet të gënjej se kurrë më parë nuk kam takuar ose parë njerëz”, thotë ajo. “I çudit ata. ‘Oh të pashë javën e kaluar në Woolworths’ të bën të tingëllosh si një stalker. ”

Amanda raporton një vëzhgim të ngjashëm. “Në baza ditore, unë kam hequr dorë duke u thënë njerëzve gjëra të tilla si,” Përshëndetje, ne ishim duke biseduar në radhë në Coles javën e kaluar, më mbani mend mua? “Unë thjesht pata shumë pamje të çuditshme dhe fillova të ndjehem si Unë ndonjëherë isha mërzitur, përsëri duke menduar se njerëzit do të më njihnin sikur unë t’i njoh ata “.

Në fund, tipari super-njohës mund të jetë një bekim i përzier, thotë David. “Të jesh i mirë në njohje vjen me problemet e tij – të ndjehesh sikur bota është shumë e vogël ndonjëherë. Por ka edhe pjesët e saj të mira. Më ka lejuar në industrinë e kohës së lirë të krijoj një raport të mirë me klientët pasi mund të kujtoj secilin.

Postime te ngjashme