Tipar i ri i Facebook: Selfie Video që do të përdoret për konfirmimin e identitetit të përdoruesve

Tipar i ri i Facebook.

Në një fije në Twitter, entuziasti i teknologjisë dhe studiuesi i aplikacionit Jane Wong zbuloi një zbulim — Facebook aktualisht po teston një tipar “selfie video”. Në disa pamje të postuara, “Verifikimi i Identitetit i bazuar në njohjen e fytyrës” udhëzon përdoruesit të “mbajnë telefonin e tyre në nivelin e syrit” dhe u kërkon atyre të “marrin një video selfie”.

Kjo veçori e selfie video kërkon që përdoruesit të shikojnë në një rreth në ekran dhe të kthejnë kokën në drejtime të ndryshme, duke i lejuar Facebook-ut të marrë një pamje të plotë të fytyrës së përdoruesit dhe të konfirmojë identitetin e tij / saj. Facebook ka një problem të gjatë të qëndrueshëm me llogaritë e rreme të bëra nga programet e automatizuara, dhe duket se kjo veçori video selfie që ata po testojnë do të jetë një nga zgjidhjet e tyre të propozuara.

Problemi Bot

Të gjitha platformat e mediave sociale kanë një problem bot. “Bots” ose llogaritë e rreme të mediave sociale të krijuara nga programe të automatizuara janë rritur në numër, dhe Facebook kërkon të eliminojë ato. Vetëm në tre muajt e fundit të 2018, Facebook paaftësuar 1.2 miliardë llogari false. Gjatë tremujorit të parë të vitit 2019, ata morën 2.19 miliardë nga këto llogari false.

Bots mund të ketë për qëllime të dyshimta. Ata mund të përdorin dhe kuptojnë gjuhën natyrore pothuajse si dhe një person të vërtetë. Prandaj, ata mund të postojnë dhe bashkëveprojnë me përdoruesit aktualë në një platformë të mediave sociale. Ata mund të postojnë përmbajtje me qëllim të keq, duke përfshirë lajme të rreme dhe fushata për shpifje ose postime që mund të rritin diçka ose popullaritetin e dikujt.

Ato përmbajtje me qëllim të keq mund të arrijnë miliona përdorues dhe të ndikojnë në opinionin publik dhe përhapjen e perceptimit publik. Mund të përhapë mosbesimin dhe të shkaktojë përçarje sociale. Manipulimi pasues i ligjërimit dhe bisedave në internet madje mund të ndikojë në diçka aq thelbësore sa një zgjedhje kombëtare. Për shkak të kërcënimit të rëndë që ata paraqesin për shoqërinë, Facebook ka të drejtë të dëshirojë të eleminojë bots.

Çfarë po bën Facebook për të trajtuar problemin e botëve?

Gjigandi i teknologjisë përdor aktualisht një sistem inteligjence artificiale për të tretur llogaritë e rreme. Sidoqoftë, bots janë duke u bërë më të sofistikuar dhe më të vështirë për tu zbuluar. Kjo arsye ndoshta e shtyu Facebook-un të provonte veçorinë e selfie-ve të videos si një mjet për të identifikuar llogaritë legjitime nga ato të rreme. Sidoqoftë, nëse tipari selfie i videos do të lëshohet, pyetja qëndron nëse ata mund t’i bindin pronarët e llogarive që ta përdorin atë.

Pakënaqësia e përdoruesit

Edhe pse tipari selfie i videos i ngjan teknologjisë së njohjes së fytyrës, Facebook theksoi se tipari që ata po testojnë nuk përdor njohjen e fytyrës dhe vetëm konfirmon se një njeri i vërtetë është para kamerës. Spekulimet nuk ishin plotësisht të pabazuara, megjithatë. Komisioni Federal i Tregtisë gjobiti kompaninë 5 miliardë dollarë sepse ata nuk arritën të informojnë 30 milion përdorues në lidhje me teknologjinë e njohjes së fytyrës të punësuar kur përdoruesit po etiketojnë njerëzit e tjerë në fotot e tyre. Me rekordin famëkeq të Facebook për shkeljen e ligjeve të intimitetit, përdoruesit mund të hezitojnë të përdorin funksionin në të ardhmen.

Kompania është akoma duke u përballur me shqetësimet e lidhura me privatësinë e përdoruesit, pavarësisht vendimit të Mark Zuckerberg për “të zhvendosur në një shërbim të përqendruar në intimitet”. Në pamjet e paraqitura në Twitter, Facebook premtoi se askush tjetër nuk do të jetë në gjendje të shohë videot e përdoruesve dhe se ato do të fshihen 30 ditë pas konfirmimit të identitetit.

Postime te ngjashme