5 Tregimet më të Mëdha në Astronomi

Kur historianët mendojnë për përparimet e këtij viti në hapësirë, me siguri të larta në listën e tyre të kujtimeve do të jetë grupi epik i njerëzve që më në fund bënë një vrimë të zezë. Mbi të gjitha, kjo ka qenë një kërkim në astronomie qysh kur e kemi ditur që këto gjëra ekzistojnë! Ekzistojnë histori të tjera të astronomisë për tu marrë parasysh në vitin 2019, megjithëse. Shikoni zgjedhjet tona më poshtë.

  1. Imazherimi i një vrimë të zezë

Në prill, astronomët rrëmbyen pamjet e para të horizontit të ngjarjes të një vrimë të zezë. Ky është rajoni kufitar që përcakton aty ku graviteti i vrimës së zezë është aq i fortë sa asgjë nuk mund të shpëtojë – madje as drita. Kjo imazh ishte e mundur vetëm sepse disa teleskopë nëpër botë kanë punuar së bashku për të kapur dritën e errët që buron nga një objekt 55 milion vite dritë larg. (Kjo është rreth 11 herë më larg sesa sistemi ynë më i afërt i yjeve.) Marrja e fotografive të vrimave të zeza do t’i bëjë astronomët të kuptojnë më mirë se çfarë ndodh me këto objekte të çuditshme pasi ato formohen.

 

Astronimi

      2.Kometa komerciale

Kishte edhe kometë që vinte nga një rajon tjetër i hapësirës. Vizitori, i njohur si 2I / Borisov, erdhi nga ndonjë vendndodhje jashtë sistemit tonë diellor në një rrjedhë të shpejtë nëpër lagjen tonë. Imazhe të reja nga Teleskopi Hapësinor Hubble të marra në mes të dhjetorit treguan se bërthama (ose zemra) e kometës ishte më pak se 500 metra përtej – afërsisht 15 herë më e vogël nga sa prisnin astronomët. Këto vëzhgime do të jenë të vlefshme pasi astronomët kërkojnë vizitorë të tjerë të sistemit tonë diellor dhe përpiqen të kuptojnë nëse kometat që bëhen pranë yjeve të tjerë janë të ngjashme me ato të bëra në lagjen tonë diellore.

  1. Hapësira e Dytë Interstellar e Tokës Dërgon Një Dispeçer

Ne Toke jemi në gjendje të dërgojmë sende përtej sistemit diellor, gjithashtu! Në fund të vitit të kaluar, NASA konfirmoi zyrtarisht se anijen Voyager 2 e bëri atë në hapësirën ndër yjore, dhe tani ne jemi duke filluar të shohim të dhënat e para që rrjedhin nga ai rajon. Voyager 1, binjaku i saj, hyri në këtë zonë në vitin 2012. Të dy Voyagers u nisën në 1977 për të bërë një turne në sistemin diellor të jashtëm. Midis tyre, ata vizituan Jupiterin, Saturnin, Uranin dhe Neptunin dhe vazhduan të transmetojnë shumë kohë pasi të ishte kryer misioni i tyre kryesor. Dy anije kozmike vazhdojnë të na dërgojnë njohuri të reja, të jashtëzakonshme nga hapësira ndër yjore, dhe shpresa është se ata do të vazhdojnë të punojnë edhe për disa vite të tjera, në mënyrë që të mund të mbledhim sa më shumë informacione të jetë e mundur.

 

  1. Teleskopi i parë në anën e largët të Hënës

Toka e jashtëzakonshme Chang’e-4 – e para që do të prekte anën e hënës në janar – tani është vëzhgimi i parë astronomik në këtë rajon të sistemit diellor. Tokësori kinez vendosi një teleskop radio në dhjetor. Kjo zonë e Hënës është e përkryer për astronomi në radio sepse është kaq e qetë. Këtu, e gjithë veprimtaria e radios nga Toka është e bllokuar nga pjesa më e madhe e Hënës, duke e bërë atë një vend të përsosur për tu hedhur në kozmos për sinjale të dobëta radio. Si një bonus, një kalorës i vogël i quajtur Yutu 2 hipi përgjatë dhe ka eksploruar qindra metra terren për të kuptuar më mirë se si duket ana e largët e Hënës.

 

  1. Uji është kudo në Mars

Një hartë e re ujore e Marsit (botuar në Letrat e Kërkimeve Gjeofizike) tregon se ka shumë akull vetëm një grimë e vogël nën sipërfaqen e planetit, në një thellësi prej vetëm një inç ose më shumë nën rëra të kuqe. Ky akull është aq afër sa që ndoshta do të duhej thjesht një lugë e butë për ta ndezur atë dhe për ta përdorur atë për karburant rakete ose (me pak pastrim) ujë të pijshëm. Pasja e ujit në vend e bën shumë më të lehtë dërgimin e astronautëve në Mars, sepse kjo do të thotë se ata nuk duhet të marrin në dorë këtë substancë jetësore gjatë gjithë sistemit diellor. NASA shpreson të ulë njerëzit në Mars në mesin e viteve 2030 nëse planet e agjencisë për të vendosur një person në Hënë deri në vitin 2024 shkojnë në orar.

Postime te ngjashme