54 kamera te vendosura për të regjistruar pamje 3D të milingonave duke perdorur AI

54 kamera te vendosura për të regjistruar pamje 3D të milingonave duke perdorur AI

Një teknikë imazherie i ka lejuar studiuesit të regjistrojnë video të detajuara 3D të krijesave të vogla. Regjistrimet ishin regjistrime të milingonave, mizave dhe larvave të zebrafishit.

Ngjitja e videos së bashku nga 54 kamera duke përdorur AI prodhon video tredimensionale jashtëzakonisht të detajuara. Teknika është përdorur për të filmuar shumë krijesa të vogla në të njëjtën kohë. Studiuesit duan të shohin se çfarë bën çdo individ në grup në çdo moment. Kjo për të kuptuar pse grupet e mëdha të kafshëve të vogla, si milingonat apo mizat, sillen ashtu siç sillen. Pajisjet e regjistrimit mund të kapin një kafshë të vetme me detaje të mëdha ose shumë kafshë pa këto detaje. Ai dhe kolegët e tij tani kanë kombinuar 54 kamera në një pajisje që kap detaje në të dyja rastet dhe me një ritëm shumë të shpejtë.

Ata vendosën milingona individuale korrëse (Pogonomyrmex barbatus), larvat e peshkut zebra (Danio rerio) dhe mizat e frutave (Drosophila hydei) në një kuti të cekët 25 centimetra nën një rrjet kamerash të vogla 6 me 9. Ku secila ishte më pak se një milimetër e gjatë dhe e gjerë dhe i ndriçoi me drita LED. Të gjitha kamerat regjistronin njëkohësisht video dhe studiuesit trajnuan një rrjet nervor për të bashkuar regjistrimet së bashku.

Zhou thotë se AI mësoi të bënte diçka të ngjashme me mënyrën se si telefonat inteligjentë krijojnë panorama nga seritë e imazheve. E çuditshme ishte sepse ndodhte në një mjedis më të ndërlikuar dhe në 3D. “Truri ynë gjithashtu bën diçka të ngjashme, por këtu sfida ishte të kishim 54 sy,” thotë ai. Videoja e përfunduar shfaqte rreth 5 gigapiksel për sekondë ose njëqind herë më shumë se një televizor HD. Ai kapi lëvizjet që janë aq të shpejta saqë janë të padukshme për syrin e njeriut.

Studiuesit panë se si çdo larvë e peshkut zebra në një grup prej 40 vetash anonte lart ose poshtë ndërsa i afrohej ushqimit. U vrojtua dhe lakimi i nyjeve në çdo këmbë të një duzinë milingonash, të gjitha menjëherë. Ekipe të tjera kanë studiuar më parë kafshë të vetme në detaje të tilla. Gjithsesi pajisja e re mund të ndihmojë në përcaktimin nëse kjo është ajo që bëjnë shumë kafshë në një grup.

Një kufizim i pajisjes mund të jetë se nuk mund të kapë krijesa më të vogla se milingonat ose mizat.

Zhou thotë se ekipi po punon në përshtatjen e pajisjes për objekte të vogla sa qelizat. Kjo duke e bërë atë të aftë për të imazhuar disa procese brenda kafshëve të vogla që janë injektuar me përbërës të veçantë shkëlqyes.

Postime te ngjashme