kompjuteri juaj, ekipi shkencëtarësh

A dëshironi që kompjuteri juaj të mendojë si ju, ose mbase edhe t’ju kuptojë?

Kjo e ardhme mund të mos jetë tani, por është një hap më afër. Kjo falë një ekipi shkencëtarësh dhe inxhinierësh dhe zbulimit të tyre të fundit.Të një imitimi të bazuar në materiale për sinjalet nervore përgjegjëse për transmetimin e informacionit brenda trurit të njeriut.

Ekipi multidisiplinar, ka zbuluar një mekanizëm elektrik të ngjashëm me neuronin në materialin e gjendjes solide β ‘ -CuxV2O5. Konkretisht, se si morfizohet në mënyrë të kthyeshme midis sjelljes dhe izolimit të sjelljes në komandë.

Ekipi ishte në gjendje të sqarojë mekanizmin themelor që drejton këtë sjellje duke marrë një vështrim të ri në β’-CuxV2O5.

Një material i shquar në formë kameleoni që ndryshon me temperaturën ose një stimul elektrik të aplikuar. Në këtë proces, ata zeruan në mënyrën se si jonet e bakrit lëvizin brenda në material. Se si kjo valle delikate nga ana e vet kthen elektrone për ta shndërruar atë. Hulumtimi i tyre zbuloi se lëvizja e joneve të bakrit është linja kryesore e një ndryshimi të përcjellshmërisë elektrike.  Ajo mund të nxitet për të krijuar thumba elektrike në të njëjtën mënyrë që funksionojnë neuronet në sistemin nervor cerebral. Një hap i madh drejt zhvillimit të një qarku që funksionon si truri njeriut.

Në përpjekjen e tyre për të zhvilluar mënyra të reja të llogaritjes së energjisë me efikasitet.  Grupi i bashkëpunëtorëve me bazë të gjerë po kapitalizon materiale me paqëndrueshmëri elektronike të akorduara për të arritur atë që njihet si informatikë neuromorfike. Informatikë e dizajnuar për të përsëritur aftësitë unike të trurit dhe efikasitetet e pakrahasueshme.

Natyra na ka dhënë materiale me llojet e duhura të sjelljes për të imituar përpunimin e informacionit që ndodh në një tru.

Por ato që karakterizohen deri më sot kanë pasur kufizime të ndryshme. Rëndësia e kësaj pune është të tregojë që kimistët mund të dizajnojnë në mënyrë racionale.  Të krijojnë materiale elektrike aktive me vetitë neuromorfike të përmirësuara dukshëm. Siç kuptojmë më shumë, materialet tona do të përmirësohen ndjeshëm. Duke siguruar kështu një rrugë të re për avancimin e vazhdueshëm teknologjik të aftësive tona informatike.

Ndërsa telefonat inteligjentë dhe laptopët në dukje bëhen më të butë dhe më të shpejtë me çdo përsëritje. Parija vëren se materiale të reja dhe paradigma informatike të çliruara nga kufizimet konvencionale kërkohet të plotësojnë kërkesat për vazhdimësi të shpejtësisë dhe efikasitetit të energjisë. Po tendosin aftësitë e çipave të kompjuterit silikon. Të cilat po arrijnë kufijtë e tyre themelorë për sa i përket efikasitetit të energjisë. Llogaritja neuromorfike është një qasje e tillë, dhe manipulimi i sjelljes së ndërrimit në materiale të reja është një mënyrë për ta arritur atë.

Premisa qendrore nuk eshte gjetur një mënyrë që llogaritjet të jenë aq efikase sa mënyra se si funksionojnë neuronet dhe sinapset në trurin e njeriut.

Transmetimi, ruajtja dhe përpunimi i të dhënave aktualisht përbën rreth 10 përqind të përdorimit të energjisë globale. Ekstrapolimet tregojnë se kërkesa për llogaritje do të jetë shumë herë më e lartë se sa furnizimi global i parashikuar i energjisë mund të japë deri në vitin 2040. Rritjet eksponenciale të aftësive informatike prandaj kërkohen për vizione transformuese. Përfshirë Internetin e Gjërave, transportin autonom, infrastrukturën rezistente ndaj katastrofave, mjekësinë e personalizuar dhe sfidat e tjera madhështore shoqërore. Të cilat përndryshe do të rrëzohen nga paaftësia e teknologjive aktuale kompjuterike. Për të trajtuar madhësinë dhe kompleksitetin e njeriut dhe makinerive të krijuara të dhënave.

Për shkak se përbërësit e ndryshëm që merren me operacionet logjike.  Memorjen e depozitave dhe transferimin e të dhënave. Ato  janë të gjitha të ndara nga njëra-tjetra në arkitekturën konvencionale të kompjuterit. Banerje thotë se ato janë të rrënuara nga joefikasitetet e qenësishme sa i përket kohës që duhet për përpunimin e informacionit.  Dhe si fizikisht afër pajisjes elementet mund të jenë përpara se mbeturinat termike. Dhe elektronet “aksidentalisht” të tunelet midis përbërësve të bëhen probleme të mëdha. Në të kundërt, në trurin e njeriut, logjika, ruajtja e kujtesës dhe transferimi i të dhënave janë integruar njëkohësisht në pushimin me kohë të neuroneve të cilat janë të ndërlidhura dendur në rrjetet e skanuara 3-D. Si rezultat, neuronet e trurit përpunojnë informacionin në 10 herë tension më të ulët dhe pothuajse 5000 herë më të ulët energji të funksionimit sinaptik në krahasim me arkitekturat e llogaritjes së silikonit.

Postime te ngjashme