Aplikimi i AI ne eleminimin e Korona Virus

Me rritjen e koronavirusit më vdekjeprurës në Kinë, studiuesit e inteligjencës artificiale po aplikojnë teknika të mësimit të makinerive në mediat sociale, në internet dhe të dhëna të tjera për shenja delikate që sëmundja mund të përhapet diku tjetër.

Virusi i ri u shfaq në Wuhan, Kinë, në dhjetor, duke shkaktuar një emergjencë globale shëndetësore. Mbetet e pasigurt se sa vdekjeprurëse apo ngjitëse është virusi, dhe sa gjerësisht mund të jetë përhapur tashmë. Infeksionet dhe vdekjet vazhdojnë të rriten. Më shumë se 31,000 njerëz tani kanë kontaktuar sëmundjen në Kinë, dhe 630 njerëz kanë vdekur, sipas shifrave të lëshuara nga autoritetet atje të Premten.

John Brownstein, zyrtari kryesor i inovacionit në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe një ekspert për minierimin e informacionit në mediat sociale për tendencat shëndetësore, është pjesë e një ekipi ndërkombëtar që përdor mësimin e makinerive për të krehur përmes postimeve në media sociale, raportet e lajmeve, të dhënat nga kanalet zyrtare të shëndetit publik dhe informacionet të furnizuar nga mjekët për shenja paralajmëruese që virusi po mbahet në vendet jashtë Kinës.

Programi po kërkon postime në media sociale që përmendin simptoma specifike, si probleme të frymëmarrjes dhe ethe, nga një zonë gjeografike ku mjekët kanë raportuar raste të mundshme. Përpunimi i gjuhës natyrore përdoret për të analizuar tekstin e postuar në mediat sociale, për shembull, për të bërë dallimin midis dikujt që diskuton për lajmet dhe dikujt që ankohet për mënyrën se si ndihen.

Deri më tani, vendet e tjera kanë raportuar shumë më pak raste të koronavirusit. Por ka akoma shqetësim për përhapjen e virusit. SHBA kanë vendosur një ndalim udhëtimi për Kinën edhe pse ekspertët vënë në dyshim efektivitetin dhe etikën e një lëvizje të tillë. Studiuesit në Universitetin Johns Hopkins kanë krijuar një vizualizim të përparimit të virusit në të gjithë botën bazuar në numrat zyrtarë dhe rastet e konfirmuara.

Përhapja e virusit

Ekspertët shëndetësorë nuk kishin qasje në sasi të tilla të të dhënave sociale, në internet dhe celular kur kërkonin të gjurmonin shpërthimet e mëparshme siç janë sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (SARS)

Edhe kështu, qasja ka dëshmuar se është e aftë të vërejë një gjilpërë koronavirus në një kolonë të të dhënave të mëdha. Brownstein thotë se kolegët që ndiqnin mediat sociale kineze dhe burimet e lajmeve ishin alarmuar për një grup raportesh në lidhje me një shpërthim të ngjashëm me grip më 30 dhjetor.

Përtej identifikimit të rasteve të reja, Brownstein thotë se teknika mund të ndihmojë ekspertët të mësojnë sjelljen e virusit. Mund të jetë e mundur të përcaktohet mosha, gjinia dhe vendndodhja e atyre që rrezikojnë më shpejt sesa përdorimi i burimeve mjekësore zyrtare.

Alessandro Vespignani, një profesor në Universitetin Verilindor që specializohet në modelimin e ngjitjes në popullsi të madhe, thotë se do të jetë veçanërisht sfiduese të identifikoni raste të reja të koronavirusit nga postimet në media sociale, madje edhe duke përdorur mjetet më të përparuara të AI, sepse karakteristikat e tij ende nuk janë plotësisht te qarta.

Por Vespignani beson se nëse sëmundja përhapet më gjerësisht në SH.B.A., duhet të bëhet më e lehtë për të monitoruar përhapjen e saj duke aplikuar mësimin e makinerisë në mediat sociale, raportet e lajmeve dhe informacionin mjekësor. Kombinimi i AI me teknikat e tjera “mund të jetë shumë i fuqishëm.

Informacioni i mbushur me njerëz, i mbledhur nga vullnetarë ose përmes faqeve të internetit të ngritura për të ofruar informacione rreth koronavirusit, është gjithashtu i rëndësishëm për përpjekjen. Brownstein është duke punuar me një kompani me bazë në Boston, Buoy, që ofron këshilla shëndetësore për miliona njerëz në SH.B.A. në internet dhe përmes portaleve të ofruesve të shëndetit.

Më e fundit në inteligjencën artificiale, nga mësimi i makinerisë deri tek vizioni i kompjuterit

Një analizë e të dhënave të turmave nga një faqe web e komunitetit të mjekëve kinezë, zbulon një pamje të vonesave në raportimin e rasteve të reja në Wuhan gjatë fazave të hershme të pandemisë.

Sinjalet e tjera mund të ndihmojnë zyrtarët shëndetësorë në vende të ndryshme të përgatisin përgjigje. Pings nga pajisjet e lëvizshme, së bashku me itineraret e fluturimit dhe trenave, po ndihmojnë epidemiologët të ndërtojnë një pamje të përhapjes së virusit dhe trajektores së mundshme.

Kohët e fundit përdorEn të dhëna historike anonimike nga telefonat inteligjentë, të furnizuar nga kompania kineze e kërkimit Baidu, për të modeluar sesi virusi mund të ketë lëvizur nga Wuhan në ditët pas shfaqjes së tij.

Një tjetër grup studiuesish përdorën të dhëna nga Tencent, kompania kineze që qëndron prapa aplikacionit popullor kinez WeChat, për të modeluar ngjitjen. Kjo sugjeron që kufizimet e udhëtimit të vendosura nga autoritetet kineze mund të kenë ngadalësuar përhapjen e sëmundjes me disa ditë, duke siguruar kohë kritike për masat kundërvepruese. Teknika të ngjashme mund të parashikojnë përhapjen nëpër vendet e tjera nëse përhapet infeksioni.

Ndërsa mund të jetë e mundur që autoritetet të ndjekin individët që përdorin lëvizjen e telefonave të mençur. Kjo është më pak e dobishme sesa të kuptuarit e prirjeve dhe dinamikës më të gjerë. Dhe megjithëse është e paqartë se sa gjerësisht mund të udhëtojë virusi, ai thotë se shqetësimi më i madh është se mund të shfaqet në vendet me më pak burime të kujdesit shëndetësor për ta luftuar atë.

Nëse mund të përfshihet në të gjithë Kinën, kjo është pyetja për botën tani.

Postime te ngjashme