Bluza "e zgjuar" përdor fibra fleksibile të nanotubit të karbonit për të mbajtur skedat në zemër

Bluza “e zgjuar” përdor fibra fleksibile të nanotubit të karbonit për të mbajtur skedat në zemër

Fijet fleksibël të nanotubit të karbonit të thurur në veshje mbledhin EKG të saktë, rrahjet e zemrës.

Nuk ka nevojë të vini orë inteligjente të pakëndshme ose rripa për gjoksin për të monitoruar zemrën tuaj nëse këmisha juaj komode mund të bëjë një punë më të mirë.

Kjo është ideja e “veshjeve të zgjuara” e zhvilluar nga një laborator i Universitetit Rice, i cili përdori fijen e tij përçuese të nanotubave për të thurur funksionalitetin në veshje të rregullta.

Laboratori i Shkollës Brown të Inxhinierisë të inxhinierit kimik dhe biomolekulare Matteo Pasquali raportoi në revistën e Shoqërisë Kimike Amerikane Nano Letters që qepi fibra nanotubi në veshje atletike për të monitoruar rrahjet e zemrës dhe për të marrë një elektrokardiogram të vazhdueshëm (EKG) të mbajtësit.

Fijet janë po aq përçuese sa telat metalikë, por mund të lahen, të rehatshme dhe shumë më pak të prishura kur trupi është në lëvizje, sipas studiuesve.

Në tërësi, këmisha që ata përmirësuan ishte më e mirë në mbledhjen e të dhënave sesa një monitor standard i rripit të gjoksit që merrte matje të drejtpërdrejta gjatë eksperimenteve. Kur krahasohet me monitorët komercial të elektrodave mjekësore, këmisha e nanotubit të karbonit dha EKG pak më të mirë.

“Këmisha duhet të jetë e mbërthyer në gjoks,” tha studentja e diplomuar e Rice, Lauren Taylor, autore kryesore e studimit. “Në studimet e ardhshme, ne do të përqendrohemi në përdorimin e arnave më të dendura të fijeve të nanotubit të karbonit, kështu që do të ketë më shumë sipërfaqe për të kontaktuar lëkurën.”

Postime te ngjashme