Cfarë do te ndodhte nëse qelizat diellore do të funksiononin natën

Cfarë do te ndodhte sikur qelizat diellore të funksiononin gjatë natës? Kjo nuk është shaka. Në fakt, një qelizë e krijuar posaçërisht fotovoltaike mund të gjenerojë deri në 50 vat fuqi për metër katror në kushte ideale natën. Rreth një e katërta e asaj që një panel diellor konvencional mund të gjenerojë gjatë ditës, sipas një koncept dokumenti nga Munday dhe student i diplomuar Tristan DEPPE.

Munday, i cili së fundmi u bashkua me UC Davis nga Universiteti i Maryland, po zhvillon prototipe të këtyre qelizave diellore të natës që mund të gjenerojnë sasi të vogla të energjisë. Studiuesit shpresojnë të përmirësojnë prodhimin e energjisë dhe efikasitetin e pajisjeve.

Munday tha se procesi është i ngjashëm me mënyrën se si funksionon një qelizë diellore normale, por në të kundërt. Një objekt i nxehtë në krahasim me rrethinat e tij do të rrezatojë nxehtësi si dritë infra të kuqe. Një qelizë diellore konvencionale është e ftohtë në krahasim me diellin, kështu që thith dritën.

Hapësira është vërtet e ftohtë, kështu që nëse keni një objekt të ngrohtë dhe e drejtoni atë në qiell, ajo do të rrezatojë nxehtësi drejt saj. Njerëzit e përdorin këtë fenomen për ftohjen e natës për qindra vjet. Në pesë vitet e fundit, tha Munday, ka pasur shumë interes për pajisjet që mund ta bëjnë këtë gjatë ditës (duke filtruar rrezet e diellit ose duke treguar larg diellit).

Prodhimi i energjisë duke rrezatuar nxehtësi

Ekziston një lloj tjetër pajisje që quhet qelizë termoratuese që gjeneron energji duke rrezatuar nxehtësi në rrethinën e saj. Studiuesit kanë eksploruar përdorimin e tyre për të kapur nxehtësinë e mbeturinave nga motorët.

Kjo qelizë termoraduese e treguar në qiellin e natës do të lëshojë dritë infra të kuqe sepse është më e ngrohtë se hapësira e jashtme.

Një qelizë e rregullt diellore gjeneron energji duke thithur rrezet e diellit, gjë që bën që voltazhi të shfaqet në të gjithë pajisjen dhe që rryma të rrjedhë. Në këto pajisje të reja, drita lëshohet në vend të kësaj dhe rryma dhe voltazhi shkojnë në drejtim të kundërt, por akoma gjenerohetfuqi.

Pajisja do të funksiononte gjatë ditës gjithashtu, nëse keni ndërmarrë hapa për të bllokuar rrezet e diellit direkte ose e drejtoni larg diellit. Për shkak se kjo lloj e re e qelizës diellore mund të funksionojë potencialisht rreth orës, është një opsion intrigues për të balancuar rrjetin e energjisë gjatë ciklit ditë-natë.

Postime te ngjashme