teleskop Dizajni largëta

Dizajni i ri i teleskopit mund të kapë objekte të largëta qiellore me detaje të papara

Studiuesit kanë projektuar një aparat fotografik të ri që mund të lejojë hiperteleskopët të imazhojnë shumë yje menjëherë. Dizajni i përmirësuar i teleskopit mban potencialin për të marrë imazhe me rezolucion të jashtëzakonshëm të objekteve jashtë sistemit tonë diellor. Siç janë planetet, pulsarët, grupimet globulare dhe galaktikat e largëta.

Një hiperteleskopë me shumë fusha mund të kapte, në parim, një imazh shumë të detajuar të një ylli. Ndoshta duke treguar edhe planetët e tij dhe madje edhe detajet e sipërfaqeve të planetëve. Kjo mund të lejojë që planetet jashtë sistemit tonë diellor të shihen me detaje të mjaftueshme që spektroskopia mund të përdoret për të kërkuar prova të jetës fotosintetike.

Modelimi i tyre shumë-fushor mund të zgjasë në thelb shtrirjen e ngushtë të pikëpamjes së hiperteleskopëve të zhvilluar deri më sot.

Pasqyrimi më i gjërë

Teleskopët e mëdhenj optikë përdorin një pasqyrë konkave për të përqendruar dritën nga burimet qiellore. Megjithëse pasqyrat më të mëdha mund të prodhojnë fotografi më të hollësishme për shkak të përhapjes së tyre të zvogëluar difraktive të rrezes së dritës. Ekziston një kufi se sa të mëdha mund të bëhen këto pasqyra. Hiperteleskopët janë krijuar për të kapërcyer këtë kufizim të madhësisë. Duke përdorur vargje të mëdha të pasqyrave, të cilat mund të ndahen shumë larg.

Studiuesit kanë eksperimentuar më parë me modele relativisht të vogla të hiperteleskopit. Një version me madhësi të plotë është aktualisht në ndërtim e sipër në Alpet Franceze. Në punën e re, studiuesit përdorën modele kompjuteri për të krijuar një dizajn. Që do t’i jepte hiperteleskopëve një fushë pamjeje shumë më të madhe. Ky model mund të zbatohet në Tokë, në një krater të hënës apo edhe në një shkallë jashtëzakonisht të madhe në hapësirë.

Ndërtimi i një hiperteleskopi në hapësirë, për shembull, do të kërkonte një flotile të madhe të pasqyrave të vogla të vendosura jashtë për të formuar një pasqyrë të madhe te konkave. Pasqyra e madhe përqendron dritën nga një yll ose një objekt tjetër qiellor mbi një anije kozmike të veçantë që mban një aparat fotografik dhe përbërës të tjerë optikë të nevojshëm.

Dizajni multi-fushor është një shtesë mjaft modeste ndaj sistemit optik të një hiperteleskopi. Por duhet të përmirësojë shumë aftësitë e tij. Një version i fundit i vendosur në hapësirë ​​mund të ketë një diametër dhjetëra herë më të madh se Toka. Mund të përdoret për të zbuluar detaje të objekteve jashtëzakonisht të vogla si pulsari Crab, një yll neutroni që besohet të jetë vetëm 20 kilometra në madhësi.

Zgjerimi i pamjes

Hyperteleskopët përdorin atë që njihet si densifikimi i nxënësve. Për të përqendruar mbledhjen e dritës për të formuar imazhe me rezolucion të lartë. Sidoqoftë, ky proces kufizon në masë të madhe fushën e shikimit për hiperteleskopë. Duke parandaluar formimin e imazheve të objekteve difuze ose të mëdha siç është një grup i globulareve të yjeve, sistemi exoplanetar ose galaktika.

 

Studiuesit zhvilluan një sistem mikro optik që mund të përdoret me kamerën fokale të hiperteleskopit. Për të gjeneruar njëkohësisht imazhe të veçanta të secilës fushë të interesit. Për grupimet e yjeve, kjo bën të mundur marrjen e imazheve të ndara të secilit prej mijëra yjeve në të njëjtën kohë.

Dizajni i propozuar shumë-fushor mund të mendohet si një instrument i bërë nga hiperteleskopë të pavarur të shumëfishtë. Secila me një bosht optik të ndryshëm, i cili i jep asaj një fushë unike imazherie. Këta teleskopë të pavarur përqendrojnë imazhet ngjitur në një sensor të vetëm kamerash.

Studiuesit përdorën softuer simulimi optik për të modeluar zbatime të ndryshme të një hiperteleskopi shumë-fushor. Të gjitha këto dhanë rezultate të sakta që konfirmuan realizueshmërinë e vëzhgimeve shumë-fushore.

Përfshirja e shtimit shumë-fushor në prototipet e hiperteleskopit do të kërkonte zhvillimin e komponentëve të rinj. Duke përfshirë përbërësit optikë adaptues për të korrigjuar papërsosmëritë optike të mbetura në hartimin jashtë boshtit. Studiuesit gjithashtu po vazhdojnë të zhvillojnë teknika të shtrirjes dhe softuer kontrollin. Në mënyrë që kamera e re të mund të përdoret me prototipin në Alpe. Ata gjithashtu kanë zhvilluar një model të ngjashëm për një version të bazuar në Hënë.

Postime te ngjashme