Duhet të mbroni dronët dhe makinat robotike kundër sulmeve në internet

Automjetet robotike si drone të shpërndarjes në Amazon ose roverat Mars mund të hackohen më lehtë sesa mendojnë njerëzit.

Studiuesit projektuan tre lloje sulmi vjedhurazi ndaj automjeteve robotike që shkaktuan prishjen e makinave. Humbjen e objektivave të tyre ose përfundimin e misioneve të tyre shumë më vonë se sa ishte planifikuar.

Sulmet kërkuan pak ose aspak ndërhyrje njerëzore për të pasur sukses edhe në drone të vërteta dhe të simuluara dhe rovera.

Ata panë dobësi të mëdha në softverin e automjeteve robotike. Mund të lejojnë sulmuesit që lehtë të prishin sjelljen e llojeve të ndryshme të këtyre makinave. Sidomos shqetësues është fakti që asnjë nga këto sulme nuk mund të zbulohej nga teknikat më të përdorura të zbulimit.

Automjetet robotike përdorin algoritme speciale për të qëndruar në rrugën e duhur gjatë lëvizjes. Si dhe për të flamuruar sjellje të pazakonta që mund të sinjalizojnë një sulm. Por një farë devijimi nga plani i udhëtimit zakonisht lejohet të llogarisë faktorët e jashtëm. Si fërkimi dhe era janë këto devijime që sulmuesit mund të shfrytëzojnë për të hedhur automjetet nga kursi.

Ekipi i UBC zhvilloi një proces të automatizuar që i mundëson një sulmuesi të mësojë shpejt devijimet e lejuara të automjeteve robotikë. Që drejtojnë sisteme mbrojtëse konvencionale. Hakerët më pas mund të përdorin informacionin për të filluar një seri sulmesh të automatizuara.  Automjeti nuk mund t’i zbulojë derisa të jetë vonë.

Automjetet robotike tashmë po luajnë një rol të rëndësishëm në mbikëqyrjen. Menaxhimin e depove dhe kontekstet e tjera, dhe përdorimi i tyre do të bëhet vetëm më i përhapur në të ardhmen. Ne kemi nevojë për masa sigurie. Për të parandaluar që dronët mashtrues dhe roverët të shkaktojnë dëme serioze ekonomike, pronësore dhe madje edhe lëndime trupore.”

Studiuesit ofrojnë bazën për disa kundërmasa të tilla – përfshirë pragjet e devijimit të vetë-rregullimit në një punim të fundit që përshkruan gjetjet e tyre.

Postime te ngjashme