E ardhmja e llogaritjes është e ndritshme

Studiuesit e Shkollës së Inxhinierisë dhe Shkencave të Aplikuara të Harvard, kanë krijuar një platformë të re për informatikën optike, domethënë llogaritjet e bëra vetëm me rrezet e dritës.
Shumica e llogaritjeve tani përdorin materiale të forta si tela metalikë, gjysmëpërçues dhe fotodioda për të çuar elektronikën në dritë. Ideja që qëndron pas llogaritjes gjithëpërfshirëse është heqja e atyre përbërësve të ngurtë dhe kontrolli i dritës me dritë. Imagjinoni, për shembull, një robot krejtësisht të butë, pa qark, i drejtuar nga drita nga dielli.
Këto platforma mbështeten në të ashtuquajturat materiale jo-lineare që ndryshojnë indeksin e tyre thyes në përgjigje të intensitetit të dritës. Kur drita shndrit përmes këtyre materialeve, indeksi refraktues në rrugën e rrezes rritet, duke gjeneruar valën e vet, të bërë nga drita. Aktualisht, shumica e materialeve jo-lineare kërkojnë lazer me fuqi të lartë ose ndryshohen përgjithmonë nga transmetimi i dritës.
Këtu, studiuesit zhvilluan një material thelbësisht të ri që përdor ënjtje të kthyeshme dhe kontraktimin në një hidrogel nën fuqi lazer të ulët për të ndryshuar indeksin refraktiv.
Hidrogel është i përbërë nga një rrjet polimer i cili është i fryrë me ujë, si një sfungjer, dhe një numër i vogël i molekulave që përgjigjen ndaj dritës, të njohura si spiropyran (e cila është e ngjashme me molekulën e përdorur per lentet e tranzicionit). Kur drita shndrit nëpër xhel, zona nën dritë kontrakton një sasi të vogël, duke përqendruar polimerin dhe duke ndryshuar indeksin e refraktimit. Kur drita është fikur, xheli kthehet në gjendjen e saj origjinale.
Kur rrezet e shumta shndriten përmes materialit, ato bashkëveprojnë dhe prekin njëra-tjetrën, madje edhe në distanca të mëdha. Rrezja A mund të frenojë rrezen B, rrezja B mund të frenojë rrezen A, të dy mund të anulonin njëri-tjetrin jashtë ose të dy mund të kalonin përmes – duke krijuar një portë logjike optike.
Megjithëse ato janë të ndara, trarët ende e shohin njëri-tjetrin dhe ndryshojnë si rezultat, Ne mund ta imagjinojmë, në një afat të gjatë, hartimin e operacioneve informatikë duke përdorur këtë reagim inteligjent
Jo vetëm që ne mund të krijojmë materiale fotorespektive që ndërrojnë në mënyrë të kthyeshme vetitë e tyre optike, kimike dhe fizike në prani të dritës, por ne mund t’i përdorim ato ndryshime për të krijuar kanale të dritës, ose rreze të vetë-bllokuara, që mund të udhëzojnë dhe manipulojnë dritën.
Materialet vetë-rregulluese, adaptuese, të afta për të optimizuar vetitë e tyre në përgjigje të mjedisit zëvendësojnë analoge statike, joefikase, të rregulluara nga jashtë. Materiali ynë i përgjegjshëm në mënyrë të kthyeshme që kontrollon dritën në intensitete jashtëzakonisht të vogla është një demonstrim tjetër i këtij revolucioni premtues teknologjik.”

Postime te ngjashme