Robobee Fluturimi Harvard

Fluturimi i parë i RoboBee

Në Laboratorin e Harvard Microrobotics, në një pasdite të vonë në gusht, dekada të kërkimit arritën kulmin në një moment stresi pasi Robobee i vogël.  I hovshëm bëri fluturimin e tij të parë solo.

Halogjenet e ndritshme u ndezën dhe Robobee me energji diellore u fut në ajër. Për një sekondë të tmerrshme, roboti i vogël, akoma pa drejtues dhe kontroll te brendshëm, u kujdes për dritat.

Off kamera, Helbling bërtiti dhe preu fuqinë. Robobee ra i vdekur nga ajri, i kapur nga parzmoreja e saj e sigurisë Kevlar.

Jafferis, i cili gjithashtu ka punuar në projekt për rreth gjashtë vjet. U përgjigj i emocionuar nga monitori i kamerës me shpejtësi të lartë, ku ai po regjistroi provën.

Dhe me këtë, Robobee i Universitetit të Harvardit arriti në pikën e saj kryesore më të fundit.  Duke u bërë mjeti më i lehtë ndonjëherë për të arritur një fluturim të paqëndrueshëm dhe ajo shkoi lart.

Ky është një rezultat disa dekadash në marrje. Fluturimi me energji elektrike është diçka e një Catch-22. Pasi shkëmbimi midis masës dhe fuqisë bëhet jashtëzakonisht problematik në shkallë të vogla, ku fluturimi është në thelb joefikas. Nuk ndihmon që edhe bateritë më të vogla të disponueshme tregtare të peshojnë shumë më tepër sesa robotët. Zhvilluar strategji për të adresuar këtë sfidë duke rritur efikasitetin e automjeteve. Duke krijuar qarqe energji jashtëzakonisht të lehta dhe duke integruar qelizat diellore me efikasitet të lartë.

Pika kryesore përshkruhet në Natyrë.

Për të arritur një fluturim të papjekur, kjo përsëritje e fundit e Robobee pësoi disa ndryshime të rëndësishme, duke përfshirë shtimin e një palë të dytë krahësh.

Ndryshimi nga dy në katër krahë, së bashku me ndryshime më pak të dukshme në aktivizuesin dhe raportin e transmisionit, e bënë automjetin më efikas.  I dha më shumë ngritje dhe na lejoi të vendosim në bord gjithçka që na nevojitet, pa përdorur më shumë fuqi.

Shtimi i krahëve i dha këtij Robobee edhe pseudonimin X-Wing, pas luftëtarëve me katër krahë nga Star Wars.

Ngritës shtesë, pa kërkesa shtesë për energji. I lejoi studiuesit të shkurtojnë kordonin e energjisë i cili e ka mbajtur Robobee të lidhur për gati një dekadë. Dhe të bashkojë qelizat diellore dhe një panel elektronik në automjet.

Qelizat diellore, më te vogla në dispozicion në treg, peshojnë 10 miligram secila dhe marrin 0.76 milivat për miligram fuqi kur dielli është me intensitet të plotë. Robobee X-Wing ka nevojë për fuqinë e rreth tre dielleve të Tokës për të fluturuar. Duke e bërë fluturimin në natyrë jashtë mundësive tani. Në vend të kësaj, studiuesit simulojnë atë nivel të dritës së diellit në laborator me dritat halogjene.

 

Qelizat diellore janë të lidhura në një panel elektronik nën bletën. E cila shndërron sinjalet e tensionit të ulët të vargut diellor në sinjale të tensionit të lartë të makinës, të nevojshme për të kontrolluar aktivizuesit. Qelizat diellore ulen rreth tre centimetra mbi krahë, për të shmangur ndërhyrjen.

Në tërësi, automjeti përfundimtar, me qelizat diellore dhe elektronikën, peshon 259 miligram (rreth një e katërta e një kapëse letre) dhe përdor rreth 120 milivat energji elektrike. I cili është më pak energji se sa do të marrë për të ndezur një llambë të vetme në një tel të Dritave të Krishtëlindjes LED.

Kur ju shikoni inxhinierinë në filma, nëse diçka nuk funksionon, njerëzit e hakërijnë atë një ose dy herë dhe befas funksionon. Shkenca e vërtetë nuk është e tillë. Ne kemi hakuar në këtë problem në çdo mënyrë që të arrijmë përfundimisht atë që bëmë. Në fund, është mjaft emocionuese.

Studiuesit do të vazhdojnë të lakmojnë. Duke synuar të rrëzojnë fuqinë dhe të shtojnë kontrollin në bord për të mundësuar që Robobee të fluturojë jashtë.

Përtej këtyre robotëve, ata jane të ngazëllyer që këto teknologji themelore. Po gjejnë aplikime në fusha të tjera siç janë pajisjet kirurgjikale minimalisht invazive, sensorët e veshur, robotët ndihmës dhe pajisjet e komunikimit haptic.

Harvard ka zhvilluar një portofol të pronësisë intelektuale (IP). Në lidhje me procesin e trillimit për pajisjet në shkallë milimetër. Kjo IP, si dhe teknologjitë e ndërlidhura, mund të aplikohen në mikrorobotikë, pajisje mjekësore, elektronikë të konsumit dhe një gamë të gjerë të sistemeve komplekse elektromekanike.

Postime te ngjashme