5G teknologjia rrjetit

Globalizimi i rrjetit 5G po afron

5G po vjen në qytetin tuaj. Duke filluar këtë pranverë, së pari Verizon dhe më pas AT&T, Sprint dhe T-Mobile filluan të rrokullisnin rrjetet 5G. Duke pikasur SHBA – nga Minneapolis në Dallas dhe New York në Los Angeles. Me shpejtësi 5G dhe lidhje më të shpejtë pa tel.

Në varësi të vendit ku jetoni, ju mund të mos shihni një rrjet 5G për një kohë.

Veçanërisht nëse jeni ne zona më rurale sesa urbane. Dhe madje edhe kur 5G vijnë në zonën tuaj. Zonat e mbulimit mund të jenë të vogla dhe pritja mund të jetë e dobët. Por kur të vijë koha, do të duhet të dini se cili transportues ju jep më së shumti për paratë tuaja.

5G shkon global, u testua shpejtësia 5G në të gjithë botën

5G është teknologjia e pritur e rrjetit pa tel të gjeneratës së pestë që ka potencialin për të sjellë shpejtësi të ngjashme me fibrat në ajër te telefonat, makinat, shtëpitë dhe fabrikat. Dhe ndërsa 5G premton shpejtësi që do t’ju lejojnë të shkarkoni një film me gjatësi të plotë në telefonin tuaj brenda sekondave, nuk ka të bëjë vetëm me lidhjet e shpejta me raketa.

Standardi pa tel është krijuar për të zvogëluar ndjeshëm vonesën e rrjetit (ose kohën e vonesës), duke ju lejuar të luani një lojë luftarake në kohë reale kundër lojtarëve të tjerë në telefonin tuaj, për shembull, ose të ndihmoni veturat vetë-drejtuese të monitorojnë njëri-tjetrin në rrugë.

Për të krijuar rrjetet e tyre 5G, katër transportuesit kryesorë në SHBA po përdorin një kombinim të brezave të spektrit të disponueshëm. Dhe përzierja e tyre e bandave përcakton mbulimin. Në njërën anë është “nën-6”. I cili është jashtëzakonisht efikas dhe i besueshëm në sigurimin e lidhjeve në distanca të gjata. Brenda dhe jashtë. Nën-6 aktualisht funksionon me bandë të spektrit 2.5GHz deri 6GHz.

Nga ana tjetër, 5G mund t’i referohet gjithashtu “valës milimetër”, ose “mmWave”. E cila ofron kapacitet shumë më të lartë për distanca shumë më të shkurtër (d.m.th., shpejtësi ultra të shpejtë mbi 1Gbps). Pritja mund të jetë e prerë, me mure, qelqi dhe madje një dorë të aftë të bllokojë sinjalin mmWave. mmWave përdor bandat e spektrit mbi 24GHz.

Nëse nuk dëshironi të jeni një adoptues i hershëm i 5G, keni pak arsye për të kaluar sot. Telefonat e tanishëm 5G janë të shtrenjta dhe e taksojnë baterinë e pajisjes, ka shumë të ngjarë të paguani një premium për të hipur në rrjetin 5G të një kompanie transporti, dhe nëse nuk jeni afër një nyje 5G, mund të shpenzoni më shumë kohë në 4G sesa në 5G, të paktën në fillim.

Por 5G është një pashmangshmëri, në të njëjtën mënyrë që 4G zëvendësoi 3G para tij. Përfundimisht, do të na vijë të gjithëve. Nëse vendosni të zgjidhni një rrjet 5G tani ose të prisni të shihni se si 5G lëkundet në zonën tuaj, këtu është se çfarë duhet të merrni parasysh kur shikoni një transportues mobil 5G.

Cfarë mund të prisni sot nga rrjeti 5G

Për të kontrolluar veten nëse 5G është – apo nuk është – i disponueshëm në zonën tuaj. Ookla është duke ndjekur rrjedhën globale të rrjeteve 5G përmes shërbimit të tij Speedtest.net. Harta interaktive Speedtest ju lejon të stërviteni në nivelin e qytetit për të parë se cilat kompani kanë vendosur 5G.

Harta, megjithatë, nuk tregon tërë historinë. Si hap tjetër, krahasoni se ku jetoni dhe punoni ose ndiqni shkollën me hartën e mbulimit të secilës transportues. Nëse jeni shpesh pranë pikave të nxehta të një kompanie transporti, kjo mund t’ju shtyjë në 5G më shpejt sesa më vonë.

Rrjeti aktual i të dhënave 4G do të shpejtohet gjithashtu

Pjesëmarrja 5G në të gjithë SHBA do të ndodhë ngadalë. Për shembull, Apple thuhet se nuk lëshon një telefon 5G deri në vitin 2020 sa më shpejt. Një analist parashikon se shitjet e telefonave 5G nuk do të eklipsojnë ato të pajisjeve 4G deri në vitin 2023. Dhe T-Mobile po shënon 2024 si vitin që vijnë të gjithë së bashku.

Ndërkohë, rrjetet 4G do të vazhdojnë të mbajnë ngarkesën pa tel për transportuesit celular. Ashtu si 3G  pa gjatë kalimit në 4G. Rrjetet 4G janë planifikuar gjithashtu që të shpejtohen pasi ndërtohen rrjetet 5G. Kështu që edhe nëse nuk jeni menjëherë në 5G, 4G duhet të shohë gjithashtu një përfitim.

Një fjalë tjetër për të mençurit: Jini të vetëdijshëm për pretendime të pazakonta në lidhje me mbulimin 5G. AT&T u përpoq të shkonte përpara valës 5G në fillim të këtij viti. Duke shfaqur një ikonë “5G E” në një pjesë të vogël të telefonave të saj 4G. Nën presion, kompania u tërhoq nga kërkesa konfuze 5G dhe po nxjerr shërbimin 5G në pjesë të 20 qyteteve përmes pikave të nxehta.

Postime te ngjashme