Harta e thesarit të NASA-s për akullin në Mars

NASA ka plane të mëdha për kthimin e astronautëve në Hënë në vitin 2024, një hap për të dërguar njerëz në Mars. Por ku duhet të ulen njerëzit e parë në Planetin e Kuq?

Një punim i ri i botuar në Geophysical Research Letters do të ndihmojë duke siguruar një hartë të akullit të ujit. Besohet të jetë aq pak sa një inç (2.5 centimetra) nën sipërfaqe.

Akulli i ujit do të jetë një konsideratë kryesore për çdo vend të mundshëm të uljes. Me pak hapësirë ​​për të kursyer në një anije kozmike. Çdo mision njerëzor në Mars do të duhet të korrë atë që është në dispozicion tashmë për të pirë ujë dhe për të bërë karburant rakete.

NASA e quan këtë koncept “në përdorim të burimeve në vend”. Dhe është një faktor i rëndësishëm në zgjedhjen e vendeve të uljes njerëzore në Mars. Satelitet që rrethojnë Marsin janë thelbësore. Ndihmojnë shkencëtarët të përcaktojnë vendet më të mira për ndërtimin e stacionit të parë kërkimor Marsian. Autorët e letrës së re përdorin të dhënat nga dy prej atyre anijeve anije për të lokalizuar akullin e ujit që mund të jetë në dispozicion të astronautëve në Planetin e Kuq.

Ju nuk do të keni nevojë për vegla specifike për të gërmuar këtë akull. Mund të përdorni një lopatë. Ata jane duke vazhduar të mbledhin të dhëna për akullin e varrosur në Mars, duke zeruar vendet më të mira për të ulur astronautët.

Thesar i varrosur në Mars

Uji i lëngshëm nuk mund të zgjasë në ajrin e hollë të Marsit. Me kaq pak presion të ajrit, avullon nga një lëndë e ngurtë në një gaz kur ekspozohet në atmosferë.

Akulli i ujit Marsian është i mbyllur nën tokë përgjatë gjerësisë së mesme të planetit. Këto rajone afër shufrave janë studiuar nga toka Phoenix e NASA-s, e cila rrënoi akull, dhe MRO. E cila ka marrë shumë imazhe nga hapësira e ndikimeve meteor që kanë gërmuar këtë akull. Për të gjetur akullin që astronautët mund të gërmonin lehtësisht, autorët e studimit u mbështetën në dy instrumente të ndjeshme ndaj nxehtësisë.

Pse përdorni instrumente të ndjeshëm ndaj nxehtësisë kur kërkoni akull? Akulli me ujë të varrosur ndryshon temperaturën e sipërfaqes Martian. Autorët e studimit temperaturat e referuara ndër-sugjerojnë akull me të dhëna të tjera. Të tilla si rezervuarët e akullit të zbuluar nga radari ose që shihen pas ndikimeve të meteorit. Të dhënat nga Gamma Ray Spectrometer të Odyssey-së, të cilat janë bërë për hartimin e depozitave të akullit të uji. Ishin gjithashtu të dobishme.

Siç pritej, të gjitha këto të dhëna sugjerojnë një copë akulli uji në të gjithë polet Marsiane dhe gjerësi të mesme. Por harta zbulon depozita veçanërisht të cekëta që planifikuesit e misionit të ardhshëm mund të dëshirojnë të studiojnë më tej.

Zgjedhja e një siti ulje

Ndërsa ka shumë vende në shkencëtarët e Marsit që do të dëshironin të vizitonin. Pak do të bënin vendet praktike të uljes për astronautët. Shumica e shkencëtarëve kanë rënë në gjerësi të mesme të latitude të veriut dhe jugut, të cilat kanë rrezet e diellit më të bollshëm dhe temperaturat më të ngrohta se polet. Por ekziston një preferencë e rëndë për të ulur në hemisferën veriore, e cila është përgjithësisht më e ulët në lartësi dhe ofron më shumë atmosferë për të ngadalësuar një anije kozmike.

 

Një pjesë e madhe e një rajoni të quajtur Arcadia Planitia është objektivi më joshës në hemisferën veriore. Harta tregon shumë blu dhe vjollcë në këtë rajon. Që përfaqëson akullin e ujit më pak se një këmbë (30 centimetra) nën sipërfaqe. Ngjyrat e ngrohta janë të thella mbi dy këmbë (60 centimetra). Zonat e përhapura të zeza në hartë paraqesin zona ku një anijen ulëse do të zhyten në pluhur të hollë.

Ç’pritet më tej?

Piqueux po planifikon një fushatë gjithëpërfshirëse për të vazhduar studimin e akullit të varrosur gjatë sezoneve të ndryshme. Duke parë sesi ndryshon bollëku i këtij burimi me kalimin e kohës.

Sa më shumë që kërkojmë akull në sipërfaqe afër, aq më shumë gjejmë. Vëzhgimi i Marsit me anije kozmike të shumta me kalimin e viteve vazhdon të na sigurojë mënyra të reja për të zbuluar këtë akull.

Postime te ngjashme