HOLOGRAMET ULTRASONIKE: KUSH E MENDONTE SE AKUSTIKA MUND TE BEHEJ 3D?

Megjithëse origjina e saj zë fill që nga vitet 1960 dhe ‘70, holografia akustike si fushë është penguar nga zhurma e shfrenuar e krijuar nga shpërndarja dhe reflektimi i përhapur. (Laserët e ulin këtë problem disi për hologramat optike konvencionale; ultratingulli ende nuk ofron një rregullim të shpejtë të tillë teknologjik.)

 

Por në një studim të fundit të botuar muajin e kaluar në IEEE Sensors Journal, një grup studiuesish raportojnë një metodë të përmirësuar për krijimin e hologrameve akustike. Ndërsa përparimi nuk do të çojë në trajtim me hologramë akustikë në të ardhmen e afërt, teknika e përmirësuar jep ndjeshmëri më të lartë dhe një efekt fokusimi më të mirë sesa metodat e mëparshme të hologramit akustik.

Ekzistojnë një numër mundësish intriguese që vijnë me manipulim duke përdorur tingullin, përfshirë aplikimet mjekësore. Ekografia mund të depërtojë në indet njerëzore dhe përdoret tashmë për imazhe mjekësore. Por manipulimi dhe imazhi më i saktë i indeve njerëzore duke përdorur ultratinguj 3D holografikë mund të çojë në terapi krejtësisht të reja – përfshirë neuromodulimin e shënjestruar duke përdorur tingullin.

 

Vetë natyra e tingullit përbën pengesën e parë që duhet kapërcyer. “Zbatimi mjekësor i hologrameve akustike është i kufizuar për shkak të reflektimit dhe shpërndarjes së zërit në sipërfaqen akustike holografike dhe zbutjes së saj të brendshme,“- shpjegon Chunlong Fei, një profesor i asociuar në Universitetin Xidian i cili është i përfshirë në studim.

Për të adresuar këto çështje, ekipi i tij krijoi hologramin e tyre akustik përmes një “lente” të përbërë nga një disk me një vrimë në qendër të tij. Ata vendosën një transduktor ultratingulli 1 MHz në ujë dhe përdorën pjesën e jashtme të sipërfaqes së transduktorit për të krijuar hologramin. Duke krijuar një vrimë në qendër të lenteve, qendra e transduktorit gjeneron dhe pranon valë zanore me më pak reflektim dhe shpërndarje.

 

Tjetra, studiuesit krahasuan qasjen e tyre të re të diskut me teknikat më konvencionale të hologramit akustik. Ata kryen këtë krahasim A vs B përmes imazheve holografike ultratinguj të disa gjilpërave të holla, me diametër 1.25 milimetra ose më pak.

 

“Karakteristika më e dukshme e hologramit të vrimave që kemi propozuar është se ajo ka ndjeshmëri të lartë dhe ka efekt të mirë përqendrimi falë lentes holografike,”-  thotë Fei. Ai vëren se këto karakteristika do të çojnë në më pak shpërndarje dhe humbje të përhapjes sesa ajo që ndodh me hologramet akustike tradicionale.

Fei parashikon disa mënyra të ndryshme në të cilat kjo qasje mund të zbatohet një ditë nga ana mjekësore, për shembull duke plotësuar sondat ekzistuese të imazheve mjekësore për të arritur zgjidhjen më të mirë, ose për aplikime të tilla si rregullimi nervor ose stimulimi jo-invaziv i trurit. Sidoqoftë, konfigurimi aktual, duke përdorur ujë, do të duhet të modifikohet për të qenë më i përshtatshëm për mjedisin mjekësor, së bashku me disa hapa të tjerë në lidhje me karakterizimin dhe manipulimin e hologramit, thotë Fei.

 

Përmirësimet e larmishme të dizajnit, ekipi i Fei shpreson të zhvillojë përputhjen e zbatimeve të mundshme eklektike të teknologjisë së hologramit ultrasonik. Në të ardhmen, Fei thotë se ata shpresojnë që pajisjet akustike holografike të arrijnë imazhe me super-rezolucion, bllokimin e grimcave, ngrohjen selektive të indeve biologjike – dhe madje të gjejnë aplikime të reja në mjekësinë e personalizuar.

Postime te ngjashme