Imagjinoni një botë pa Youtube

Pesëmbëdhjetë vjet më parë, një nga fushat më të rëndësishme të internetit në histori ishte regjistruar: youtube.com. Adoleshentët e sotëm nuk kanë njohur kurrë një internet që nuk mund të presë aq shumë video sa dëshirojnë falas, kostot e serverit do të jenë të dëmtuara. YouTube ka ndihmuar në zgjedhjen e politikanëve, krijimin e industrive të tëra dhe ka mësuar miliona njerëz si të përdorin eyeliner. Nuk është e vështirë të themi se ka formuar internetin ashtu siç e njohim ne.

Po sikur të kishte dështuar YouTube? A do të kishim humbur në dekada të fenomeneve kulturore dhe ideve inovative? A do të kishim shmangur një valë të propagandës dhe dezinformatave dystopiane? Apo interneti do të kishte spikatur thjesht në forma të reja – por çuditërisht të njohura – me gëzimet dhe katastrofat e tyre?

Këtu është një ide se si mund të dukej, duke gjurmuar linjën nga se YouTube mund të ketë dështuar në atë që do të dukej bota pa të. Kjo pare nga larg nga opsioni i vetëm – por nëse po përpiqeni të imagjinoni një botë pa YouTube, mund të mos jetë aq e vështirë sa mendoni.

Përhapja e Youtube

Ishte viti 2005, dhe tre djem të quajtur Steve Chen, Jawed Karim dhe Chad Hurley sapo kanë filluar një uebfaqe takimesh të quajtur YouTube. Ndërsa askush nuk e pranon ftesën e YouTube për “Tune In, Hook Up”, njerëzit nuk duan të ndajnë klipet e kulturës pop dhe videot e vogla për jetën e tyre. Deri në vitin 2006, shikueshmëria e YouTube ka shpërthyer, por reporterët shtrojnë pyetje ogurzi për strategjinë e saj financiare dhe rreziqet ligjore. NPR, për shembull, deklaron se “YouTube bën për video atë që Napster bëri për audio” – dhe se, si Napster, ditët e tij mund të numërohen. YouTube diskuton një ofertë blerjeje me Google, Microsoft dhe Oracle, por të tre marrëveshjet bien, dhe kostot në rritje të serverëve kërcënojnë përmes financimit të kompanisë.

YouTube ka hitin e saj të parë viral në fillim të vitit 2006 me një ngarkim të plotë të “E Diela Lazy” e SNL (e njohur edhe si “Rap Narnia”). Përballë një shkelje të dukshme të të drejtave të autorit, NBC duhet të vendosë nëse do të nënshkruajë një marrëveshje reklamimi me YouTube ose të përpiqet ta shkatërrojë atë. Rrjeti zgjedh rrugën e luftës, duke parashtruar kërkesa ligjore agresive dhe nxiton hedhjen në treg të Hulu, e cila së shpejti është në dispozicion përmes faqeve të internetit të njohura, si portali MSN i Microsoft-it dhe Rrjeti Social i Myspace i News Corp.

Me Hulu të vendosur si një burim të ligjshëm të përmbajtjes, rrjetet e shohin YouTube si një vektori piraterie për klipe të vlefshme filmike dhe TV në një kohë kur industria e muzikës dhe ofruesit e shërbimeve të internetit po ndjekin në mënyrë agresive shkelësit e të drejtave të autorit. Kompanitë paraqesin padi kundër YouTube në vend që të nënshkruajnë marrëveshje, dhe një përmbytje e sfidave ligjore nga mbajtësit kërcënon të dëmtojë statusin e portit të sigurt të platformës nën Aktin e Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Digital.

Pa YouTube, Google përqendrohet në shërbimin e tij ekzistues Google Video.

Pa YouTube, Google përqendrohet në shërbimin e tij ekzistues Google Video. Ai zhvendos përqendrimin në zgjerimin e një aksioni të fituar kohët e fundit në AOL, duke ringjallur planet për një ndërmarrje të përbashkët me Comcast. Duke u përqëndruar në shërbimet e kërkimit dhe reklamimit për portalet e tjera të internetit, ajo kryesisht shihet si një softuer dhe kompani e infrastrukturës në internet.

Duke u përballur me kostot e larta të bandës dhe asnjë rrjedhë të të ardhurave, YouTube deklaron falimentimin. Apple qetësisht punëson pjesën më të madhe të talentit të saj, duke i caktuar ato në një sistem video chat video të koduar “Venecia”.

Interneti i vitit 2016 ka kritikët e tij. Teoricienët e mediave vënë në dyshim “tokën e dendur nga mendja e monokulturave të sanitizuara, të drejtuara nga algoritmi”, në të cilat disa portierë mediatikë prodhojnë sasi të kufizuara të televizionit në internet për audiencën më të gjerë të mundshme, të mbushur me disa elementë të personalizuar sipërfaqësisht si kartat e titujve personalë që duken ndryshe për secilin përdorues. Një flluskë strehimi brenda Second Life ka bërë që bota e lulëzuar virtuale të jetë e paarritshme për shumë amerikanë me të ardhura më të ulëta, duke çuar në akuza për “gentrifikim virtual” dhe përkeqësim të hipotekave dixhitale për disa banorë të pafat.

Pasojat

Edhe ashtu, shihet si më e lartë se kaosi i rrjetës, i cili bëhet një objektiv i vazhdueshëm për zbatimin e ligjit pas një seri përplasjesh të dhunshme ndër-rrjeti dhe sulmeve ekstremiste të brendshme. Pa asnjë pikë të përqendruar të sulmit, fushatat e hakerave dhe dezinformatave nga mashtruesit e rrjetës dhe kibernetikë ruse nuk arrijnë të ulen.

Ndërsa afrohen zgjedhjet e vitit 2020, një qetësi sipërfaqësore kombëtare i beson një seri fushatash shkëputëse secesioniste dhe teori të fuqishme të lokalizuara të komplotit..

Një lëvizje e bazuar në “Rrugë të okupuar” është duke përhapur plane me burim të hapur për një transmetues me valë të gjatë që mund të bllokojë boshllëqet midis rrjeteve, duke krijuar një internet alternative të decentralizuar në shkallë të plotë. Në të kundërt, familja e pasur Mercer po ndërton rrjete që ofrojnë iluzionin e një rrjetë lokale, të lidhur me propagandën për kandidatin e tyre të preferuar: Donald Trump.

Mes gjithë kësaj, Apple shton një veçori shtesë në aplikacionin e saj të popullarizuar FaceTime, duke përfituar nga popullariteti i përhapur i aplikacionit. Eshtë një mjet takimi me bazë gjeografik, ku përdoruesit mund të “konsumojne” me video të shkurtra në bare dhe restorante pjesëmarrëse, duke shpresuar të tërheqin një mbrojtës tjetër, i quajtur FaceTime Dating.

Postime te ngjashme