Mjeti i Ri i Inteligjencës Artificiale Mund të Ndryshojë Mikroskopinë

Një mjet i zhvilluar i inteligjencës artificiale në Universitetin e Gothenburgut ofron mundësi të reja për të analizuar imazhet e marra me mikroskopë. Një studim tregon se mjeti, i cili tashmë ka marrë njohje ndërkombëtare, mund të ndryshojë rrënjësisht mikroskopinë dhe të hap rrugën për zbulime të reja dhe fusha të përdorimit si në kërkim ashtu edhe në industri. 

Fokusi i studimit është mësimi i thellë, një lloj i inteligjencës artificiale (AI) dhe mësimi me anë të makinerive me të cilin të gjithë bashkëveprojmë çdo ditë, shpesh pa menduar për të. Për shembull kur shfaqet një këngë e re në Spotify që është e ngjashme me këngët që kemi dëgjuar më pare, ose kur kamera e telefonit tonë celular gjen automatikisht cilësimet më të mira dhe korrigjon ngjyrat në një foto.

 

“Të mësuarit e thellë  ka pushtuar botën dhe ka pasur një ndikim të madh në shumë industri, sektorë dhe fusha shkencore. Tani kemi zhvilluar një mjet që bën të mundur përdorimin e këtij potencialit të jashtëzakonshëm të të mësuarit të thellë, me fokus në imazhet e marra me mikroskop , “thotë Benjamin Midtvedt, një student i doktoratës në fizikë dhe autori kryesor i studimit.

 

Të mësuarit në thellësi mund të përshkruhet si një model matematikor i përdorur për të zgjidhur probleme që janë të vështira për tu trajtuar duke përdorur metoda tradicionale algoritmike. Në mikroskopi, sfida e madhe është të marrësh sa më shumë informacion nga imazhet e mbushura me të dhëna, dhe kjo është ajo ku mësimi i thellë ka provuar të jetë shumë efektiv.

 

Mjeti që Midtvedt dhe kolegët e tij kërkues kanë zhvilluar përfshin rrjetet nervore që mësojnë të marrin saktësisht informacionin që një studiues dëshiron nga një imazh duke parë një numër të madh imazhesh, të njohura si të dhëna trajnimi. Mjeti thjeshton procesin e prodhimit të të dhënave të trajnimit krahasuar me detyrimin për ta bërë atë manualisht, në mënyrë që dhjetëra mijëra imazhe të mund të gjenerohen në një orë në vend të njëqind në një muaj.

 

“Kjo bën të mundur nxjerrjen e shpejtë të më shumë detajeve nga imazhet e mikroskopit pa pasur nevojë të krijosh një analizë të komplikuar me metoda tradicionale. Për më tepër, rezultatet janë të riprodhueshme dhe informacione specifike të personalizuara mund të merren për një qëllim specifik.”

 

Për shembull, mjeti lejon përdoruesin të vendosë madhësinë dhe karakteristikat materiale për grimcat shumë të vogla dhe të numërojë dhe klasifikojë lehtësisht qelizat. Studiuesit tashmë kanë demonstruar se mjeti mund të përdoret nga industritë që duhet të pastrojnë emetimet e tyre në mënyrë që ata të mund të shohin në kohë reale nëse të gjitha grimcat e padëshiruara janë filtruar.

 

Studiuesit shpresojnë që në të ardhmen mjeti mund të përdoret për të ndjekur infeksionet në një qelizë dhe për të hartuar mekanizmat e mbrojtjes qelizore, të cilat do të hapnin mundësi të mëdha për ilaçe dhe trajtime të reja.

 

“Ne kemi parë tashmë interes të madh ndërkombëtar për mjetin. Pavarësisht nga sfidat mikroskopike, studiuesit tani mund të kryejnë më lehtë analiza, të bëjnë zbulime të reja, të zbatojnë ide dhe të hapin terren të ri brenda fushave të tyre.”

Postime te ngjashme