Në të ardhmen, robotët mund të marrin mostra gjaku

Një ekip i udhëhequr nga Rutgers ka krijuar një robot të marrjes së mostrave të gjakut që performoi mirë ose më mirë se njerëzit, sipas gjykimit të parë klinik njerëzor të një pajisje të automatizuar për vizatim dhe testim të gjakut.
Pajisja ofron rezultate të shpejta dhe do të lejojë profesionistët e kujdesit shëndetësor të kalojnë më shumë kohë duke trajtuar pacientët në spitale dhe ambiente të tjera.
Rezultatet, të botuara në revistën Teknologji, ishin të krahasueshme ose tejkaluan standardet klinike, me një normë të përgjithshme suksesi prej 87% për 31 pjesëmarrësit, gjaku i të cilëve u tërhoq. Për 25 njerëzit, venat e të cilëve ishin të lehta për t’u përdorur, shkalla e suksesit ishte 97%.

Pajisja përfshin një robot ultrazërit të drejtuar nga imazhi që tërheq gjakun nga venat. Një pajisje plotësisht e integruar, e cila përfshin një modul që merret me mostra dhe një analizues gjaku të bazuar në centrifugë, mund të përdoret në shtretërit e ambulancat, dhomat e urgjencës, klinikat, zyrat e mjekëve dhe spitalet.
Venipunktura, e cila përfshin futjen e një gjilpërë në venë për të marrë një mostër gjaku ose për të kryer terapi IV, është procedura klinike më e zakonshme në botë, me më shumë se 1.4 miliardë që kryhen çdo ditë në Shtetet e Bashkuara. Por klinikët dështojnë në 27% të pacientëve pa venat e dukshme, 40% të pacientëve pa venë të palpueshme dhe 60% të pacientëve të lehtësuar, sipas studimeve të mëparshme.

E ardhmja

Dështimet e përsëritura për të filluar një rresht IV rritin mundësinë e flebitis, trombozës dhe infeksioneve dhe mund të kërkojnë shënjestër të venave të mëdha në trup ose arterie – me kosto dhe rrezik shumë më të madh. Si rezultat, venipunktura është ndër shkaqet kryesore të dëmtimit të pacientëve dhe klinikëve. Për më tepër, një kohë e vështirë për të hyrë në venat mund të rrisë kohën e procedurës deri në një orë, kërkon më shumë staf dhe kushton më shumë se 4 miliard dollarë në vit në Shtetet e Bashkuara, sipas vlerësimeve.
Një pajisje e tille mund të ndihmojë klinikat të marrin mostra gjaku shpejt, në mënyrë të sigurt dhe të besueshme, duke parandaluar komplikime të panevojshme dhe dhimbje tek pacientët nga përpjekjet e shumëfishta për futjen e gjilpërave.

Në të ardhmen, pajisja mund të përdoret në procedura të tilla si kateterizimi IV, hyrja qendrore venoze, dializa dhe vendosja e linjave arteriale. Hapat e ardhshëm përfshijnë rafinimin e pajisjes për të përmirësuar nivelet e suksesit në pacientët me venat e vështira për t’u përdorur. Të dhënat nga ky studim do të përdoren për të rritur inteligjencën artificiale në robot dhe për të përmirësuar performancën e tij.

Postime te ngjashme