Nga injeksionet pa gjilpëra deri tek këpucët speciale: Disa shpikje dhe risi interesante të sjella gjatë vitit 2021

Ashtu si një vit më parë, 2021 ka qenë i dominuar nga lufta globale kundër coronavirusit.

Por ndryshe nga viti 2020 kur shpërtheu pandemia, këtë vit ka pasur një rritje të inovacioneve kur bëhet fjalë për luftimin e COVID-19.

Qeveritë dhe qytetarët kanë mbështetur kryesisht shpresat e tyre në zhvillimin e vaksinave, të cilat janë miratuar nga agjencitë shëndetësore dhe janë shpërndarë në të gjithë botën këtë vit.

Ndërsa vaksinat vjedhin vëmendjen për risitë kryesore të vitit 2021, ne kemi parë shumë zhvillime interesante në teknologji dhe shkencë jashtë kontekstit të pandemisë.

Ja një vështrim mbi risitë dhe shpikjet kryesore që na ka sjellë viti 2021.

 

Vaksinat kundër COVID-19

Shpejtësia me të cilën u zhvilluan, u testuan dhe u shpërndanë vaksinat kundër coronavirusit, ndërsa beteja për të kontrolluar pandeminë u ndez, është përshëndetur si një nga bëmat e mëdha shkencore dhe sociale të vitit.

Gara për inxheksionin e parë kundër COVID-19, pa vaksinat mRNA të miratohen për herë të parë në histori, me vaksinat e Pfizer dhe Moderna të shpërndara në pjesën më të madhe të botës.

Vaksinat MRNA funksionojnë duke futur një molekulë të ARN-së në trup, e cila bën që qelizat të prodhojnë një proteinë që i ngjan një prej proteinave virale të virusit, nga i cili synohet të mbrohet.

Injektimi i vaksinës pa gjilpërë

I projektuar për të lehtësuar administrimin e vaksinave të COVID-19, – një vaksinë pa gjilpërë – po testohet aktualisht në Britani të Madhe.

Pajisja përdor një rrymë ajri që e shtyn vaksinën në lëkurë – e cila mund të sigurojë një alternativë të re për personat që i frikësohen gjilpërave, njoftoi Universiteti i Southampton.

Vaksina e re e coronavirusit përdor teknologjinë DIOSvax të Universitetit të Kembrixhit dhe mund të rritet dhe të prodhohet si pluhur për të rritur përpjekjet globale të vaksinimit nëse prova rezulton e suksesshme.

Sprej hundësh kundër COVID-19

Një tjetër risi e lidhur me COVID-in që i nënshtrohet testimit është një sprej i krijuar për të parandaluar infeksionet e COVID-19.

“Që virusi të hyjë në qelizë, ai duhet t’i nënshtrohet disa reaksioneve kimike shumë specifike”, shpjegoi Rakesh Uppal, kryetar i Raphael Labs që po zhvillon spërkatjen.

“Ne kemi qenë në gjendje të gjejmë një mënyrë për të manipuluar atë reaksion kimik dhe të ndalojmë hyrjen e virusit ndërsa është thelbësor për atë virus”, tha ai, duke shtuar se ai duket efektiv pavarësisht nga lloji që has i coronavirusit.

Llambat rrugore me energji nga era

Me sfidën e përmbushjes së qëllimeve të Marrëveshjes së Parisit për Klimën, shoqëritë tona duhet të gjejnë mënyra për të reduktuar emetimet tona në të gjitha aspektet e jetës.

Një ide e shkëlqyer që është zhvilluar këtë vit është një llambë rrugore me energji nga era.

Papilio është një shtyllë llambë me një turbinë ere të integruar, e cila prodhon energji të rinovueshme dhe ndizet vetëm kur nevojitet.

Kjo redukton jo vetëm emetimet, por edhe ndotjen nga drita. Ai është testuar në shumë vende në Berlin dhe krijuesi i saj thotë se prodhon lehtësisht energji të mjaftueshme të rinovueshme.

 

Këpucë pa pasur nevojë për duar

Këpucët pa duar po rriten në popullaritet, me më shumë kompani që zhvillojnë këpucë që u lejojnë njerëzve me aftësi të kufizuara – ose këdo që nuk i ka duart e lira – t’i rrëshqasë ato pa asnjë problem.

Në vitin 2021, Nike prezantoi trajnerin e saj GO FlyEase, i cili ka një menteshë që i mundëson hapjen dhe mbylljen, duke i lejuar përdoruesit t’i vendosë ato pa përdorimin e duarve.

Postime te ngjashme