pajisje informatike Shkencëtarët

Nje tru fleksibel per Inteligjencën Artificiale (AI) pak energji elektrike

 

Shkencëtarët në Universitetin Osaka ndërtuan një pajisje të re informatike nga grupet e portave të programueshme në terren (FPGA). Që mund të personalizohen nga përdoruesi për efikasitet maksimal në aplikimet e inteligjencës artificiale. Krahasuar me harduerin e rigjenerueshëm të përdorur aktualisht, sistemi rrit densitetin e qarkut me një faktor prej 12. Gjithashtu, pritet të ulë përdorimin e energjisë për 80%. Ky përparim mund të çojë në zgjidhje fleksibël të inteligjencës artificiale (AI). Që sigurojnë performancë të zgjeruar ndërsa konsumoni shumë më pak energji elektrike.

AI po bëhet një pjesë e jetës së përditshme për pothuajse të gjithë konsumatorët. Aplikimet me pakicë të smartphoneve si Uber, filtrat e spamit të Gmail-it. Pajisjet e shtëpisë inteligjente si Siri dhe Nest të gjitha mbështeten në AI. Sidoqoftë, zbatimi i këtyre algoritmeve shpesh kërkon një sasi të madhe të energjisë informati. Që do të thotë faturat e mëdha të energjisë elektrike, si dhe gjurmët e mëdha të karbonit. Sistemet që mund të rivlerësohen për të optimizuar qarkun e kompjuterit për secilën detyrë do të siguronin efikasitet të rritur në masë të madhe.

Normalisht, ne mendojmë për harduerin, i cili përfshin portat e logjikës fizike dhe transistorët e procesorit të një kompjuteri, siç përcaktohet nga prodhuesi. Sidoqoftë, grupet e portave të programueshme në terren janë elementë logjikë të specializuar që mund të rivlerësohen “në fushë” nga përdoruesi për aplikacione logjike me porosi. Ekipi hulumtues përdori “ndërprerës” jo-të paqëndrueshëm që mbeten të lidhur derisa përdoruesi vendosi t’i rikonfigurojë ato. Duke përdorur metoda të reja të përpunimit të nanofabrikës, ata ishin në gjendje të paketonin dymbëdhjetë herë më shumë elementë në një plan urbanistik të ngjashëm me rrjetin. Duke zvogëluar distancën e sinjaleve elektronike duhet të drejtohen, pajisjet përfunduan duke pasur nevojë për 80% më pak energji.

Sistemi ynë i bazuar në grupe të portave të programueshme në terren ka një cikël shumë të shpejtë të projektimit. Ai mund të riprogramohet çdo ditë nëse dëshironi të merrni fuqinë me informatike për çdo aplikacion të ri. Përdorimi i ndërprerësve gjithashtu eliminon nevojën për zonën e programimit të silikonit që ishte e nevojshme në pajisjet e mëparshme FPGA.

Via-switch FPGA është i përshtatshëm si një platformë implementimi me performancë të lartë të algoritmeve të fundit të AI.

Postime te ngjashme