Tokës, sipërfaqes së Tokës, kometë e sipërfaqes së Tokës

Pamja nga një kometë e sipërfaqes së Tokës

Imagjinoni mjedisin e çuditshëm në një kometë. Në peshën e lehtë, është e lehtë të hipësh dhe të kalosh. Pamja është mahnitëse; yje të ndritshëm ju rrethojnë, pa atmosferë për t’i bërë ato të bien në sy. Dhe gjëja më e mirë? Nëse kometa është mjaft afër diellit, do të përjetoni një prapambetje hapësinore. Një animacion i mahnitshëm në Twitter tregon pamjen nga anija kozmike e Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) Rosetta. Ajo vizitoi një kometë midis 2014 dhe 2016. Aq shumë pluhur mbush pikëpamjen e Rosetta sa duket se po bie borë.

Duke animuar nga të dhënat e papërpunuara

“Kjo është ajo pamja që duket në një kometë, midis pluhurit, yjeve dhe rrezeve kozmike. Animacioni u nda mijëra herë. Përdoruesi i shokut Twitter @ landru79 krijoi animacionin nga të dhënat e papërpunuara të postuara në faqen e internetit të ESA.

Vendosja e imazhit daton që nga 1 qershori 2016, kur anija kozmike Rosetta ishte në orbitë të Kometës 67P / Churyumov-Gerasimenko. Rosetta kishte një mision të veçantë: të ndiqte një kometë ndërsa afrohet me diellin. Komet janë koleksione të akullit dhe pluhurit, të mbajtur lirshëm së bashku. Ndërsa ngrohtësia e diellit ngroh sipërfaqen e një komete, kometa bëhet e gjallë. Materiali derdhet nga sipërfaqja e tij. Ajo rritet një bisht. Ndonjëherë bishti është edhe aq i ndritshëm sa njerëzit në Tokë e shohin atë.

Pse të ndjekësh një kometë nga afër?

Pjesërisht, kjo është për shkak se është shumë e vështirë të parashikohet se sa e ndritshme do të jetë një kometë. Në vitin 2013, disa astronomë menduan se një kometë e quajtur C / 2012 S1 ISON do të ndriçohej aq sa të shihej nga Toka gjatë ditës. Kështu që ju mund ta imagjinoni zhgënjimin nga amatorët kur kometa u shpërtheu gjatë një takimi të ngushtë me diellin, duke shpërndarë para shfaqjes së pritshme. Nëse mund të shikojmë një kometë me një anije kozmike. Njerëzit arsyetuan, ne mund të bëjmë parashikime më të mira se si do të ndryshojë kur dielli godet sipërfaqen e tij.

Më shumë Zbulime

Por kjo nuk ishte e vetmja gjë që bëri Rosetta. Kometat janë blloqe ndërtimi të rëndësishme të sistemit tonë diellor. Akulli dhe materialet që ato përmbajnë janë mbetje të asaj që dukej sistemi ynë diellor miliarda vjet më parë para se të formoheshin planetët.

Rosetta gjeti një bandë të gjërave të bukura në kometën e saj. Akulli në 67P ka një raport të ndryshëm të izotopeve të hidrogjenit (ose llojeve) sesa ato që ne gjejmë këtu në Tokë. Pra me fjalë të tjera, ndoshta kometat nuk e sollën ujin e Tokës. Mund ta kemi marrë nga diku tjetër. Shkencëtarët gjetën gjithashtu oksigjenin molekular në 67P, gjë që ishte një surprizë e madhe. Në kombinim me të dhëna të tjera, kjo sugjeron që kometa ka lindur më larg diellit nga sa shkencëtarët kishin imagjinuar më parë. Dhe këto janë vetëm dy shembuj të rezultateve befasuese që Rosetta na tregoi për kometat.

Rosetta ka ndryshuar plotësisht imazhin tonë të kometeve.

Më parë, ata ishin pikturuar si topa të ndotur të akullit ose, siç preferojnë disa, topa të akullt.

Ndërsa misioni ka mbaruar, trashëgimia e Rosetta vazhdon të jetojë. Shkencëtarët hedhen të dhënat e saj. Dhe misioni frymëzoi shumë vepra arti nga publiku, duke filluar nga animacionet balte muzika e deri te poezia. ESA u impresionua aq shumë sa ata krijuan një burim Tumblr që tregon të gjitha veprat artistike. Kjo tregon se hapësira ka aq shumë rëndësi përtej shkencës dhe puna e saj i prek të gjithëve

.

Postime te ngjashme