Robotët e gjallë të krijuar nga qelizat njerëzore befasojnë shkencëtarët

Shkencëtarët kanë krijuar robotë të vegjël të gjallë nga qelizat njerëzore që mund të lëvizin në një pjatë laboratori dhe një ditë mund të jenë në gjendje të ndihmojnë në shërimin e plagëve ose indeve të dëmtuara, sipas një studimi të ri.

Një ekip në Universitetin Tufts dhe Instituti Wyss i Universitetit të Harvardit i kanë quajtur këto krijesa antrobotë. Hulumtimi bazohet në punën e mëparshme të disa prej të njëjtëve shkencëtarë, të cilët krijuan robotët e parë të gjallë, ose ksenobotët, nga qelizat burimore të marra nga embrionet e bretkosës me kthetra afrikane (Xenopus laevis).

Disa njerëz menduan se tiparet e ksenobotëve mbështeteshin shumë në faktin se ata janë embrionalë dhe amfibë,” tha autori i studimit Michael Levin, profesor i biologjisë në Vannevar Bush në Shkollën e Arteve dhe Shkencave Tufts.

Unë nuk mendoj se kjo ka të bëjë me të qenit embrion. Kjo nuk ka të bëjë me të qenit bretkosë. Unë mendoj se kjo është një pronë shumë më e përgjithshme e gjallesave”, tha ai.

Ne nuk i kuptojmë të gjitha kompetencat që kanë qelizat e trupit tonë.”

Ndërsa ishin gjallë, antrobotët nuk ishin organizma të plotë sepse nuk kishin një cikël të plotë jetësor, tha Levin.

Na kujton se këto kategori të ashpra binare me të cilat kemi operuar: A është ai një robot, është një kafshë, a është një makinë? Këto lloj gjërash nuk na shërbejnë shumë. Ne duhet të shkojmë përtej kësaj.”
Hulumtimi u botua të enjten në revistën Advanced Science.

Postime te ngjashme