Roboti i cili mund të rregullojë temperaturën nëpërmjet djersitjes

Atëherë kur dukej sikur robotët nuk mund të merrnin më ftohës, studiuesit e Universitetit Cornell kanë krijuar një muskul të butë robot. Ai mund të rregullojë temperaturën e tij përmes djersitjes.

Kjo formë e menaxhimit termik është një ndërtesë themelore për të bërë të mundur që robotët pa energji të lartë të operojnë për periudha të gjata kohore pa mbinxehje.

Një nga pengesat për të bërë robotë të qëndrueshëm, të adaptueshëm dhe të shkathët është administrimi i temperaturës së brendshme të robotëve. Nëse motorët me densitet të lartë çift rrotullues dhe motorët ekzotermikë me fuqinë e ngrohjes së një roboti, roboti do të pushojë së funksionuari.

Kjo është një çështje e veçantë për robotët e butë, të cilët janë bërë nga materiale sintetike. Ndërsa janë më fleksibël, ata mbajnë nxehtësinë e tyre, ndryshe nga metalet, të cilat shpërndajnë nxehtësinë shpejt. Një teknologji e brendshme e ftohjes, siç është tifozi, mund të mos jetë shumë e dobishme sepse do të merrte hapësirë ​​brenda robotit dhe do të shtonte peshë.

Kështu që ekipi i mori frymëzim nga sistemi natyral i ftohjes që ekziston tek gjitarët: djersitja.

Aftësia për të perandorizuar është një nga tiparet më të shquara të njerëzve. Djersitja përfiton nga humbja e ujit të avulluar për të shpërndarë me shpejtësi nxehtësinë dhe mund të ftohet nën temperaturën e mjedisit. Kështu siç ndodh shpesh, biologjia siguroi një udhëzues të shkëlqyeshëm. Ekipi për të krijuar materialet e nevojshme nanopolimer për djersitje përmes një teknike të shtypjes 3D të quajtur stereolitografi shumë-materiale, e cila përdor dritën për të kuruar rrëshirën në forma të paracaktuara.

Këto pore janë të ndjeshme ndaj të njëjtit interval të temperaturës dhe automatikisht hollohen për të lëshuar “djersën”, pastaj mbyllen kur temperatura bie nën 30 C. Një disavantazh i teknologjisë është se mund të pengojë lëvizjen e një roboti.

Postime te ngjashme