Roboti i riciklimit mund të ndihmojë në zgjidhjen e krizës së mbetjeve plastike

Studiuesit e inxhinierisë po zhvillojnë një metodë unike për të rritur riciklimin e plastikës së butë duke krijuar një robot inteligjent që mund të identifikojë, rendisë dhe veçojë lloje të ndryshme të mbetjeve të riciklueshme.

Përkundër një përmirësimi në riciklimin e plastikës në vitet e fundit, deponitë janë një çështje në rritje. Plastikat e buta si mbështjellëset dhe qeset plastike janë një kontribues kryesor i problemit, me 94 përqind që shkojnë në deponi në 2016-17.

Plastikave të buta u mungojnë metodat adekuate të riciklimit pasi ato ngatërrohen lehtësisht në makineritë e ndarjes së mbeturinave, duke çuar në dështim mekanik dhe ndotje të materialeve të tjera të riciklueshme siç është letra. Për shkak të këtij problemi, metodat aktuale të riciklimit mbështeten në klasifikimin manual të plastikës së butë, një detyrë shpesh e përsëritur dhe e pasigurt.

Duke punuar së bashku me partnerët e industrisë si pjesë e një granti të Projektit të Qeverisë Federale të Studimit të Bashkëpunimit, studiuesit nga Qendra për Internetin e Gjërave (IoT) dhe Telekomunikacionit në Universitetin e Sidneit po zhvillojnë një metodë unike për të rritur riciklimin e plastikave të buta – duke krijuar një inteligjent , sistem automatik robotik që përdor një UA për të renditur mbetjet e riciklueshme.

Ekipi përfshin profesor Branka Vucetic, profesor Yonghui Li, profesor të asociuar Wanli Ouyang, Dr. Wanchun Liu dhe zyrtarin e lartë teknik Dawei Tan nga Shkolla e Inxhinierisë Elektrike dhe të Informacionit.

“Sistemi i automatizimit robotik të riciklimit do të përdorë inteligjencën artificiale dhe vizionin kompjuterik për të mësuar se si të identifikojë forma të ndryshme të riciklimit të mbeturinave, duke mësuar në mënyrë efektive se si të” shohim “dhe” klasifikojmë “mbeturinat, për të krijuar rrjedha të ndara të mbeturinave dhe për të ruajtur pastërtinë e plastikës së butë mund të riciklohen, ”tha eksperti i IoT, Profesor Branka Vucetic.

“Plastikat e buta janë një kontribues i madh për deponitë dhe kanë qenë prej kohësh një sfidë për ekonominë qarkore dhe sektorin e menaxhimit të mbetjeve, pasi atyre u mungon një metodë e përshtatshme dhe e sigurt e klasifikimit. Duke përdorur teknikat më të fundit të IoT, ne kemi krijuar një robot të personalizuar për të zgjidhur këtë çështje, ”tha profesori Yonghui Li.

“Midis 2018 dhe 2019, Australia gjeneroi 2.5 milion ton mbeturina plastike, të cilat përfshinin plastikë të butë: vetëm 9 përqind u dërguan në riciklim ndërsa 84 përqind shkuan në deponi. Ne synojmë të ndryshojmë në mënyrë drastike ato përqindje duke zhvilluar një zgjidhje që lejon riciklimin e mbeturinave më të buta plastike, “tha Dr. Wanchun Liu.

Studiuesit po punojnë me kompanitë e menaxhimit të mbetjeve, IQRenew dhe CurbCycle, zhvilluesit e teknologjisë Licella, Mike Ritchie dhe Associated dhe Resource Recovery Design për të zhvilluar sistemin.

Sistemi do të integrohet në strukturën e rikuperimit të materialit të IQ Renew si pjesë e programit të butë të rikuperimit të plastikës së CurbCycle, një iniciativë Australiane që përfshin mbledhjen e shtëpive të riciklueshme që janë të ndara në çanta përpara se t’i vendosni ato në koshin e tyre të riciklimit.

“Jo vetëm që projekti ynë devijon plastikën e butë shtëpiake nga shkuarja në deponi; duke krijuar një zgjidhje për mbledhjen dhe klasifikimin e mbeturinave me partnerët tanë të industrisë dhe kërkimit, ne gjithashtu po krijojmë një zinxhir të qëndrueshëm furnizimi që merr mbeturina nga familjet në tregjet përfundimtare “, tha profesor i asociuar Wanli Ouyang.

“Roboti do të identifikojë çantat‘ CurbyTagged ‘dhe do të diferencojë burimet e plastikës, duke ndarë plastikat e buta nga ato të riciklueshme plotësisht të bashkuara, “tha ai.

Pasi të ndahen nga mbeturinat e tjera, plastikat e buta do të përdoren për qëllime të ndryshme, duke përfshirë riciklimin e avancuar në vajra dhe kimikate të tjera të vlefshme duke përdorur teknologjinë e patentuar Catalytic Hydrothermal Reactor (Cat-HTR) krijuar nga Licella Holdings. Licella u themelua nga Profesor Thomas Maschmeyer nga Fakulteti i Shkencave së bashku me CEO të Licella, Dr. Len Humphreys, dhe është mbështetur nga Universiteti i Sidneit për 14 vjet.

“Ky proces shumë inovativ i trajtimit të materialeve mund të ndihmojë në zgjerimin e gamës së teknologjisë së shndërrimit Cat-HTR për të përfshirë tani rrjedha gjithnjë e më sfiduese të mbetjeve, duke theksuar përfitimin e bashkëpunimit të ngushtë industrial dhe akademik”, tha Profesor Maschmeyer.

Postime te ngjashme