Shiu Diellor, është zgjidhja e një misteri

Jemi mësuar me ciklin e ujit këtu në Tokë, por çfarë të themi në diell? Gjeni cfare: Atje bie shi, por natyrisht, nuk është një shi uji, por një shi me gaz të mbinxehur. Ja se si funksionon shiu diellor.

 

Bregdeti diellor

Dielli është një top hidrogjeni dhe heliumi që bashkojnë vazhdimisht elemente së bashku, duke krijuar nxehtësinë që na mban gjallë këtu në Tokë. Dielli është gjithashtu një vatër e veprimtarisë magnetike që në mënyrë periodike largon lumenjtë e grimcave të ngarkuara të cilat, nëse Toka merr rrugën, shkaktojnë aurora në atmosferën e lartë dhe madje mund të shkurtojnë satelitët.

Dhe kjo është një pjesë e mënyrës se si funksionon “shiu” i diellit gjithashtu. Elementet që përbëjnë diellin janë kryesisht në formën e plazmës, një gaz i ngarkuar me energji elektrike. Plazma ka tendencë të rrjedhë përgjatë sytheve magnetike të materialit që burojnë nga sipërfaqja e diellit dhe përsëri kthehen poshtë.

Pista që plazma përcjell dhe del nga dielli është njelloj si një makinë në një slitë që rrotullohet. Në “kulmin” e lakut – maja e mbështjelljes së rrotullës – plazma është në skajin e saj sepse është më larg nga dielli. Në atë pikë të lartë, një pjesë e tij ftohet dhe bie poshtë diellit si reshje, ashtu si shiu në Tokë.

 

Zgjidhja e një Misteri Diellor?

Gjetja e shiut ishte e papritur. Studiuesi kryesor Emily Mason në Qendrën Goditëse Goddard të NASA-s në Maryland ishte në kërkim të provave të shiut në “helmetat e helmetave”, unazat magnetike të larta, miliona kilometra, të cilat mund të shihni se po rrinë nga dielli gjatë një eklipsi. Simulimet sugjeruan se ato ishin atje, dhe vëzhgimet e mëparshme të grimcave që rridhnin nga dielli gjithashtu.

 

Por pas disa muajsh duke kërkuar, Mason kishte idenë të kërkonte shi në sythe magnetike më të vogla që ishin ilustruar në definicion të lartë nga Observatori Solar Dynamics (SDO) i NASA-s. Edhe pse ata janë vetëm 2 përqind më të gjatë se përkrenarët e helmetave – dhe për këtë arsye duhet të kishin më pak shanse për t’u qetësuar. Ky zbulim i bëri shkencëtarët të mendojnë se këto struktura të vogla mund të ndihmojnë gjithashtu në zgjidhjen e një misteri tjetër diellor.

 

E shihni, korona, apo atmosfera e sipërme, e diellit është miliona gradë në temperaturë ndërsa shtresa pak më poshtë është vetëm disa mijëra gradë. Ajo që bën që atmosfera e sipërme të jetë më e nxehtë se atmosfera e ulët është një mister. Por duke pasur parasysh vendndodhjen dhe strukturën e sytheve të shirave, shkencëtarët do të shohin atje pranë për të parë nëse misteri i ngrohjes qëndron në atë rajon.

 

Edhe më mirë, NASA ka gjithashtu një anije hapësinore të quajtur Parker Solar Probe, e cila po merr afërsi periodike të diellit në vitet e ardhshme nga një hark brenda orbitës së Mërkurit. Midis SDO dhe Parker, është e mundur që misteri koronal mund të mos jetë një mister shumë i gjatë.

Postime te ngjashme