Shtëpitë e zgjuara po lulëzojnë. Për fat të keq, kështu dhe vjedhjet e shtëpive të zgjuara.

Shtëpitë e zgjuara po lulëzojnë. Amerikanët kanë treguar se ata janë më shumë sesa të gatshëm për shtëpi të zgjuara. Fatkeqësisht, hakerët kanë gjithashtu. Si udhëheqësi botëror i tregut të zgjuar, SH.B.A. është gjithashtu shtëpi për një numër alarmues të tregimeve të tmerrit. Nga monitorët e foshnjës deri te bravat e “zgjuara” deri te rruazat e lehta, pajisjet e pasigurta kanë kompromentuar miliona shtëpi të lidhura.

E vërteta, sinqerisht, është se siguria e pajisjes së lidhur nuk ka vazhduar me ritmin e zhvillimit të produktit. Në vitin 2018, sulmet ndaj pajisjeve IoT u rritën me 203 përqind, duke u hedhur me 73 përqind vetëm në tremujorin e tretë. Një përdorues me një pajisje IoT ka më pak se pesë minuta nga pika e instalimit për të ndryshuar emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e vendosur në fabrikë. Ajo ka orë të tëra për të rregulluar të metat e njohura të sigurisë.

Për të qenë i drejtë, shumë prodhues të pajisjeve bëjnë përparësi në sigurinë. Problemi është i dyfishtë: Hakerët po bëhen më të sofistikuar dhe pikat e hyrjes kanë shpërthyer. Deri kohët e fundit, shtëpia tipike kishte vetëm disa pika dixhitale të hyrjes. Shtëpitë e zgjuara, nga ana tjetër, kanë dhjetëra. Gjithë sa duhet është një lidhje e dobët për t’i dhënë një aktori të keq “brenda” tij.

Parandalimi është thelbësor

Sapo një produkt IoT të rrezikohet, dëmi bëhet nga këndvështrimi i tregut. Mediat e mediave raportojnë shkeljen, duke dëmtuar imazhin e firmës IoT. Blerësit pyesin nëse pajisja e tyre është e përfshirë, duke vrarë përvojën e përdoruesit. Blerësit e pavendosur shikojnë produkte të tjerë ose betohen se teknologjitë e shtëpive të zgjuara janë tërësisht.

Në epokën tonë 24/7 të mediave, parandalimi i sulmeve është kritik. Edhe pse aplikacionet tradicionale të sigurisë në internet përdorin analiza të sjelljes për të parandaluar sulmet, specialisti i sigurisë IoT ZitoVault patentoi një mënyrë të re për të parashikuar kërcënimet ndaj sigurisë në internet.

Shumë qasje përdorin pika të paracaktuara të të dhënave për anomalitë e flamurit. Në të kundërt, modeli i ZitoVault merr parasysh gjithçka nga të dhënat e mediave sociale deri te kërkimi i historisë dhe aktivitetit të postës elektronike.

Në botën e sigurisë së IoT, të punosh prapa është një strategji e zgjuar. Duke shikuar për sinjale një hetues njerëzor do të përdorte për të analizuar një sulm pas faktit, ofruesit e pajisjeve mund të zbulojnë shenja se një është i afërt.

Mbrojtja e rrjetit

Sfida me pajisjet IoT, natyrisht, është se ato janë pjesë e një rrjeti. Nëse një sulmues merr një themel, arkitekturat IoT priren ta lehtësojnë depërtimin në pajisjet e tjera të lidhura.
Deri kohët e fundit, përgjigja e kompanive IoT për këtë problem ishte në thelb të hedhin më shumë analiza të sjelljes në të. Por nuk ka asgjë të pazakontë në lidhje me pajisjet IoT që shkëmbejnë të dhëna.

Megjithëse përdor shenja të sjelljes për të parandaluar sulmet, ndërmarrja e shërbimeve inteligjente në shtëpi Plume mund të ketë gjetur një zgjidhje për problemin e ndarjes së rrjetit: karantinë pajisje. Për të parandaluar përhapjen e malware, Plume mund të shtyjë një pajisje të komprometuar në një rrjet “lokal vetëm të internetit”. Pajisja e karantizuar ruan aksesin në internet, por nuk mund të komunikojë me pajisje të tjera në rrjetin e përdoruesit deri në dhënien e lejes. Kjo i jep pronarit të shtëpisë kohë të vlefshme për të adresuar çështjen me pajisjen e goditur.

Të shohësh është te besosh

Edhe nëse pajisjet individuale dhe rrjeti më i gjerë janë të sigurta, konsumatorët nuk mund t’i shohin të gjitha kontrollet dhe autorizimet që ndodhin në sfond. Problemi me këtë është se, të paktën për sa i përket tregut, perceptimi është realitet. Nëse duket sikur nuk mund të besohet, ka të ngjarë që nuk do të jetë.

Plume dhe shumica e ofruesve të softuerëve antivirus shfaqin një grafik të ngjarjeve të mbrojtjes së sigurisë, por pak ose aspak pajisje të shtëpisë inteligjente përfshijnë një vizualizues të tillë. Në epokën e shtëpisë së zgjuar, përdoruesit kanë nevojë për një pamje nga lart poshtë për sigurinë e shtëpisë së tij. Monitorimi i pajisjeve individuale mund të funksionojë me një ose dy, por është jopraktike për pronarët e shtëpive me madje gjysmë duzinë pajisje të tilla.

Nga programi falas VPN deri tek shërbimet më të forta cloud, bizneset kanë kërkuar më mirë. Pronarët e shtëpive amerikane kanë treguar një oreks të shëndetshëm për pajisjet inteligjente, por ata mund të ndryshojnë mendimin e tyre nëse prodhuesit nuk mund të japin dhe demonstrojnë siguri. Në një kohë kur çdo pajisje që mund të sulmohet do të jetë, asgjë më pak do të bëjë.

 

Postime te ngjashme