Bioprinting 3D organeve

Bioprinting, ekuivalenti mjekësor dhe bioteknologjik i shtypjes 3D

Bioprinting është ekuivalent mjekësor dhe bioteknologjik i shtypjes 3D. Duke përdorur të njëjtat parime. Qëllimi është që të zhvillohen me shpejtësi strukturat e gjalla që i ngjajnë organeve. Indeve të rritura nga njeriu që mund të përdoren për të shëruar njerëzit ose për të provuar ilaçe të reja.

Fushat mjekësore të tilla si kirurgjia kozmetike, inxhinieria e indeve dhe mjekësia rigjeneruese funksionojnë në parimin që ne mund të prodhojmë saktësisht inde. Ose pjesë të tërë trupit për të ndihmuar trupin të rregullojë vetë. Bioprinting ofron saktësinë e biologjisë së matur saktësisht së bashku. Me prodhimin e shpejtë në mënyrë që ne të mund t’i shërojmë njerëzit më shpejt dhe në mënyrë efektive.

Sigurisht, shtypja e indeve biologjike është shumë më komplekse sesa ndërtimi i një pjese mekanike. Ekzistojnë shtresa të ndërlikuara të qelizave në indet e gjalla që kanë nevojë për faktorë rritjeje. Dhe strukturat përreth për t’u zhvilluar me sukses. Për të imituar këtë bioprinters përdorni bioink të bëra nga qelizat. Lëndët ushqyese biokimike dhe skelat biologjike për të mbështetur qelizat në një mënyrë të saktë.

Bioinks duhet të funksionojë në kushte të përshtatshme për të jetuar. Në rritje të indeve, kështu që ato nuk mund të shtypen me të vërtetë në temperatura që tejkalojnë temperaturën e trupit. Ata përdorin një agjent lidhës. Shpesh një xhel biopolimer ose hidrogel. Që vepron si skela molekulare.

Teknika të tjera

Teknika të tjera të tilla si bioprinting ose elektrospinning me ndihmën e lazerit. Të cilat përdorin lazer dhe energji elektrike në qelizat e pozicionimit.  Janë jashtëzakonisht të sakta dhe mund të përdoren me bioinks më të trashë, por ato janë më të ndërlikuara për t’u përdorur me qelizat e gjalla dhe jo aq të shpejtë ose në gjendje të krijojnë sasi të mëdha indesh.

Pasi bioprinter të ketë kryer punën e vet, atëherë fillon faza e pas-përpunimit. Sistemet bioreaktore shpesh përdoren për të ndihmuar indin të piqet. Ato mund të përdoren për të imituar forcat dhe mbështetjen biokimike që indet duhet të rriten dhe të diferencohen saktë.

Një nga qëllimet kryesore të bioprinting është krijimi i organeve funksionale të brendshme të tilla si mëlçia, veshkat ose zemrat. Duke shtypur organe të pajtueshme duke përdorur qelizat burimore të vetë pacientit, lista e pritjes së donatorëve mund të bëhet një gjë e së kaluarës. Për të arritur në këtë pikë, ka pasur disa përparime të rëndësishme në shtypjen e indeve vaskulare në forma komplekse 3D.

Shtypja e organeve mund të përmirësojë shëndetin e shoqërisë në përgjithësi duke eleminuar problemin e sëmundjeve të shkaktuara nga dështimi i organeve, trajtimet e kushtueshme dhe kujdesi shoqëror. Ky premtim mund të jetë vite larg nga realizimi por prototipimi i shpejtë i mundësuar nga bioprinting po bën përparime mjekësore përpara me ritmin.

Postime te ngjashme